שבדיה הכירה ברצח העם - שגרירת טורקיה תעזוב
הפרלמנט השבדי לא נרתע מהתגובה הטורקית להכרה ברצח העם הארמני בוועדת יחסי החוץ בבית הנבחרים האמריקני, וקיבל החלטה דומה. גם במקרה זה מיהרה טורקיה להודיע על החזרת השגרירה להתייעצויות
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הגיב הערב (ה') בזעם להחלטת הפרלמנט בשבדיה להכיר בטבח הארמנים כרצח עם, והורה להשיב את שגרירת טורקיה בשטוקהולם להתייעצויות באנקרה.
זו הפעם השנייה בתוך שבוע שטורקיה מחזירה שגריר לאחר החלטה על הכרה בטבח שביצעו חיילי האימפריה העות'מאנית בארמנים במהלך מלחמת העולם הראשונה כרצח עם. בשבוע שעבר היתה זו ועדת יחסי החוץ של בית הנבחרים האמריקני שהצביעה בעד ההחלטה - וגרמה לארדואן להחזיר את השגריר.
"אנו מגנים בחריפות את החלטת הפרלמנט השבדי", אמר ארדואן. "ההחלטה הזו פוליטית לחלוטין ואינה עולה בקנה אחד עם הידידות הקרובה בין המדינות. השגרירה תחזור לאנקרה". בהודעה שפורסמה באתר האינטרנט הרשמי של ראש הממשלה, נכתב עוד כי ביקורו המתוכנן בשבדיה בשבוע הבא מבוטל.
סוגיית טבח הארמנים היא רגישה למדי בטורקיה. הממשלה הטורקית מכירה בכך שנוצרים-ארמנים רבים נרצחו על-ידי העות'מאנים, אך מכחישה כי מדובר ביותר ממיליון וחצי בני אדם ומתנגדת לשימוש במושג "רצח עם" לתיאור האירועים.
המחלוקת מעיבה גם על קידום תהליך השלום בין טורקיה לבין ארמניה, אשר הגיעו לפני כמה חודשים להסכם נורמליזיציה אחרי כמעט 100 שנות סכסוך. היציבות באזור זה - ובעיקר בחבל נגורנו קרבאך - חשובה מאוד בעיקר לאיחוד האירופי, הנסמך על צינור הגז העובר מאזרבייג'ן לטורקיה ומשם לאירופה.
ההחלטה בשבוע שעבר בוועדת יחסי החוץ התקבלה בניגוד לעמדת הבית הלבן ומחלקת המדינה, שמעדיפים להתרחק מהסוגייה הרגישה לטובת שמירה על היחסים הקרובים עם טורקיה. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, הבהירה כי ממשל אובמה "יעבוד קשה", כדי לחסום הצבעה בבית הנבחרים. להחלטה אין כל תוקף ללא אישור בית הנבחרים.