בעקבות תוכניות הבנייה: קלינטון גערה בנתניהו
מזכירת המדינה האמריקנית טילפנה לראש הממשלה ונזפה בו על תוכניות הבנייה במזרח י-ם, שפגעו קשות בסיכויים לפתוח ב"שיחות הקרבה" - וגם באמון בין וושינגטון לירושלים. היא קראה לו לנקוט בצעדים שישפרו את הסיכויים לחידוש המו"מ, במקביל למאמצים אמריקנים קדחתניים מול גורמים באזור
האמריקנים לא עוברים לסדר היום על הפגיעה במאמצים להחיות את התהליך המדיני: מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, התקשרה היום (שישי) לראש הממשלה, בנימין נתניהו, וגערה בו על תוכנית הבנייה בשכונת רמת שלמה אשר פגעה קשות בסיכויים לפתוח ב"שיחות הקרבה" עם הפלסטינים - וגם ביחסים עם וושינגטון.
דובר מחלקת המדינה האמריקנית, פיליפ קראולי, אמר כי קלינטון טילפנה לנתניהו על מנת "להעביר לישראל מסר חריף בנוגע לאירועי השבוע האחרון", אשר העיבו על ביקורו של סגן הנשיא האמריקני, ג'ו ביידן, בישראל. קלינטון אמרה כי מדובר ב"סימן שלילי עמוק לגבי הגישה הישראלית ליחסים בין ישראל לארצות הברית" והבהירה כי וושינגטון מצפה כעת מישראל לנקוט בצעדים שישפרו את הסיכויים לחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים. בלשכת ראש הממשלה אמרו: "איננו מתייחסים לדיווח".
אתמול קיימו הנשיא אובמה וקלינטון את פגישת העבודה השבועית שלהם על הנושאים הבינלאומיים
שעל הפרק, ובעקבות זאת טילפנה היום קלינטון לנתניהו. "מזכירת המדינה אמרה לראש הממשלה כי היא אינה מבינה כיצד אירעה ההתפתחות האחרונה, במיוחד לאור המחויבות האמריקנית העזה לביטחון ישראל", אמר הדובר קראולי. "היא הדגישה כי ממשלת ישראל צריכה להפגין לא רק במילים, אלא בפעולות ספציפיות, שהיא מחויבת ליחסים בין שתי המדינות ולתהליך השלום". לדבריו, קלינטון שוחחה עם ראש הממשלה כדי להדגיש את "ההתנגדות האמריקנית התקיפה" לבנייה, לא רק בקשר לעיתוי - אלא גם לגבי התוכן.
קלינטון ונתניהו בפגישתם בשנה שעברה (צילום ארכיון: אבי אוחיון, לע"מ)
מאמץ אמריקני להחיות את השיחות
קלינטון הבהירה לנתניהו ש"ארצות הברית מחשיבה את ההודעה כסימן שלילי עמוק לגבי הגישה של ישראל ליחסים בין שתי המדינות, וכי היא נוגדת את הרוח של ביקור סגן הנשיא, כדי להדגיש שהמעשה הזה פוגע באמון ובביטחון של תהליך השלום ובאינטרסים של ארה"ב".
קראולי ציין כי בממשל מקבלים את ההסבר של ראש הממשלה, שטען כי גם הוא הופתע מההכרזה, אך הזכיר כי "הוא ראש ממשלת ישראל ונושא באחריות הסופית לפעולות של הממשלה הזו".
גורמים בממשל האמריקני פעלו ביממה האחרונה בניסיון להציל את המאמצים לחדש את השיחות. השליח ג'ורג' מיטשל ועוזר מזכירת המדינה לענייני המזרח התיכון, ג'פרי פלטמן, שוחחו ביממה האחרונה עם גורמים בכירים באזור, ביניהם אבו מאזן, שר החוץ המצרי, שר החוץ הירדני, ראש ממשלת קטאר, שר החוץ של איחוד האמירויות ומזכ"ל הליגה הערבית. זאת, בניסיון להבהיר את מחויבותם לשיחות למרות האווירה הקשה בנוצרה.
"אנחנו מאמינים שהנשיא עבאס עצמו הבהיר לנו שהוא מחוייב לשיחות הבלתי ישירות ששני הצדדים הסכימו עליהן", אמר קראולי.
מוקדם יותר הערב אמר אבו מאזן, כי המשא ומתן העקיף בתיווך ארצות הברית
היה אמור להיפתח באופן מיידי, "אלא שצעדי ישראל האחרונים בעניין ההתנחלויות טירפדו זאת".
אבו מאזן אמר את הדברים במהלך ביקור בתוניסיה, שבמהלך נפגש עם הנשיא זיין אל-עבדין בן-עלי ודן עמו בדרכים שבהן תוכל הליגה הערבית להגיב לבנייה הישראלית ברמת שלמה.