סעודיה: נידונה למאסר ומלקות בגין 'תלונות שווא'
תושבת סעודיה נידונה לעונש חמור לאחר שהורשעה בהגשת תלונות שווא נגד גורמים בממשל ובכך שביקרה במשרדים ממשלתיים ללא ליווי של גבר. ארגון Human Rights Watch מחה: "ענישה גופנית היא אכזרית, בלתי אנושית ומשפילה"
הרשויות בסעודיה גזרו עונש קשה של 300 מלקות ושנה וחצי מאסר על אשה שהגישה תלונות שווא ללא גבר מלווה. בארגון זכויות האדם Human Rights Watch מחו על העונש וקראו לבטל אותו.
בינואר 2004 גזר בית משפט בעיירה רס שבצפון סעודיה עונש מאסר על סאלח א-ת'וואב, בגין חובות שלא שולמו על ירושה. מאוחר יותר, הורה בית המשפט על שחרורו, לאחר שהכריז על פשיטת רגל.
בזמן שהיה במאסר, ביקשה אשתו סלים, סעודית ממוצא סודני, את עזרתו של שופט מקומי, חביב עבדאללה אל-אסקה, כדי להביא לשחרורו של בעלה. במכתב ששלחה בהמשך למלך עבדאללה היא סיפרה כי אל-אסקה אמר לה שהוא "יותר טוב" מהבעל שלה, והציע "לסדר" לה גירושין.
סלים אמרה כי לאחר שחרורו של בעלה, השופט איים עליה שאם בעלה לא יחזיר את החוב תוך שלושה חודשים, יחזיר אותו לבית הכלא, משום שדחתה את הצעתו. פרקליטה, מח'לף דהאם א-שמרי, טען כי היא הוטרדה גם על-ידי גורמים רשמיים נוספים. לדבריו, מנהל משטרת רס, סאלח סולימאן אל-ח'ליפה, מנהל משרד הדרכונים בעיירה, עבד אל-עזיז עבדאללה אל-ח'ליפה והמושל ח'אלד אל-עסאף, נזפו בסלים פעמים רבות לפני חודש פברואר 2008 על כך שאינה מלווה באפוטרופוס ממין זכר בביקוריה במשרדיהם.
בתקופה המדוברת התגלעה מחלוקת בין סלים לבין בעלה והיא לא הייתה מעוניינת שישמש לה אפוטרופוס. אולם לטענתה, הפקידים בעיירה רס התעלמו מהסברה - שכאשה ממוצא סודני שהתאזרחה בסעודיה, אין לה בממלכה שום קרוב משפחה ממין זכר שיוכל לשמש לה אפוטרופוס.
גם השופט שניסה לעזור הסתבך
סלים התלוננה לא מעט נגד הרשויות, שלטענתה התנכלו לה, וכתבה על כך לשלטונות הסעודיים. עם הזמן היא אף הסתכסכה עם שופט שדן בעניינה והדברים הגיעו עד לכדי התדיינות משפטית בגין תלונות הדדיות. בסופו של דבר, הורשעה סלים ב-25 בינואר ב"הגשת תלונות שווא נגד גורמי ממשל" וב"ביקור במשרדים ממשלתיים ללא גבר אפוטרופוס". בית המשפט גזר עליה שנת מאסר וחצי ו-300 מלקות. גם שופט בדימוס שסייע לה לכתוב את תלונותיה נדון לעונש של 120 מלקות ועשרה חודשים מאסר.
בארגון זכויות האדם Human Rights Watch לא היססו וקראו לסעודיה לבטל את גזר הדין ולשחרר
את סלים. "פסק הדין משקף את השיטה המפלה של אפוטרופסות גברית בערב הסעודית שבמסגרתה נאסר על נשים לבצע פעולות רבות ללא נוכחותו של אפוטרופוס ממין זכר", נמסר בהודעה שפירסם הארגון. כריסטוף וילקה, חוקר בכיר בארגון, אמר כי "לבקש צדק הוא עסק מסוכן בערב הסעודית. אפילו שופטים בדימוס עלולים להיענש במלקות על סיוע לאחרים לגשת לבתי המשפט".
"בערב הסעודית אין דיני עונשין הקובעים רשימה של פעולות שהנן פליליות ומגדירים אותן. לשופטים יש מרחב גדול לשיקול דעת, והם רשאים להתייחס לכל מעשה שהם תופסים כבלתי-ראוי כפשע פלילי ולגזור על מבצעיו כל עונש כישר בעיניהם", נמסר מהארגון, שקבע כי "גזר הדין של סלים מבוסס על מערכת האפוטרופסות המפלה, וגזר הדין של אל-מהוויס (השופט בדימוס שעזר לה – ר.נ) מבוסס על כך שסייע לה, ועל כן יש לבטל את שני גזרי הדין ולשחרר את שני האסירים לאלתר. ארגון Human Rights Watch מתנגד לענישה גופנית בכל נסיבות שהן, משום שמדובר ביחס אכזרי, בלתי אנושי ומשפיל".