שתף קטע נבחר

הכנרת ב-2035: פחות מים, יותר מלח

מחקר של רשות המים מעריך שבגלל מיעוט גשמים ואידוי מוגבר, כמות המים הזמינים בכנרת תהיה נמוכה ב-15 אחוז מהכמות כיום. בשל כך גם יעלה ריכוז המליחות של המים והדבר ישפיע על האיזון האקולוגי של הימה כולה

בשנת 2035 יהיה היקף המים הזמינים בכנרת נמוך ב-15 אחוזים מהיקפו כיום - כך עולה ממחקר חדש שהשלימה רשות המים לאחרונה. המחקר בוצע בשיתוף עם אוניברסיטת תל אביב ובדק את השפעות שינויי האקלים על הכנרת בשורה ארוכה של היבטים.

 

"בשנת 2035 יהיה נפח המים הזמינים באגם נמוך בכ-15 אחוז, שהם כ-60 מיליון קוב", הסביר בשיחה עם ynet ד"ר עמיר גבעתי, מנהל תחום מים עיליים ברשות המים. התחזיות הללו, לדבריו, מורכבות מתחזיות של מיעוט גשמים באזורינו וכן מתחזיות הצופות קצב אידוי גבוה באגם.

 

"נפח המים הזמינים הוא המים שנותרים לאחר שבדקנו כמה מים אמורים להיכנס וכמה אמורים לצאת באופן טבעי: כלומר כמה גשמים ירדו וכמה מים התאדו", הבהיר.

 

אחת ההשלכות המרכזיות של הירידה בכמות המים הזמינים באגם, היא העלייה ברמת המליחות של המים - מגמה שכבר מורגשת בשנים האחרונות.

 

"העלייה במליחות המים משפיעה לא רק על השימושים שניתן לעשות בהם, אלא גם על האקולוגיה של האגם כולו", ציין גבעתי.

 

כבר כיום, למרות הדימוי המתוק של מימי הכנרת, נחשבים המים למלוחים למדי ולא ניתן להשקות בהם ישירות - מחשש להמלחת הקרקע. על פי התקן הקיים בישראל, מים שבהם יותר מ-250 מ"ג מלח לליטר נחשבים מלוחים מדי להשקיה ומעל 400 מ"ג מלח לליטר, אסור לשתות את המים.

 

כיום ריכוז המליחות של מי הכנרת נע סביב 280 מ"ג מלח לליטר; בעתיד צופים המומחים כי המים יגיעו לרמה של כ-300 מ"ג לליטר ואף יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכנרת. ארכיון
צילום: יוסי ארן
מומלצים