שתף קטע נבחר
 

שטייניץ: "חוק בנק ישראל - חוק מודרני וטוב"

שר האוצר סירב לאשר את הידיעה כי ראש הממשלה עומד להאריך היום את כהונתו של נגיד בנק ישראל, אך בירך על אישורו של חוק בנק ישראל החדש. "מדובר בחוק מודרני וטוב", אמר שטייניץ, "רק חבל שחיכינו לו 12 שנה". לדבריו, בעקבות החוק החדש יוגדר תפקידו של בנק ישראל כאחראי על יציבות המחירים, אך גם על צמצום האבטלה והגברת הצמיחה

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, הודיע הבוקר (ד') על כינוסה של מסיבת עיתונאים שבמהלכה הוא צפוי להודיע על הארכת כהונתו של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, החל מה-1 במאי.

 

ההערכה כי כהונתו של פישר תוארך, מבוססת על העברתו של חוק בנק ישראל החדש, שאושר אמש על ידי מליאת הכנסת פה אחד, מכיוון שבחודשים האחרונים דובר רבות על כך שפישר מתנה את המשך כהונתו בהעברת החוק. היום התייחס שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, להערכות בראיון שהעניק לגלי צה"ל. שטייניץ סירב לאשר את ההערכות אך לא הכחיש כי כהונתו של פישר תוארך.

 

"בוא נמתין ונשמע מה בפיו של ראש הממשלה", אמר שטייניץ והוסיף "בשביל זה כינסנו מסיבת עיתונאים אך אינני מכחיש את הידיעה".

 

חבל שחיכינו 12 שנה

שטייניץ התייחס גם לאישורו של חוק בנק ישראל החדש שאושר אמש ואמר "זה חוק מצוין, מודרני וטוב, רק חבל שהוא חיכה 12 שנה מאז ועדת השופט לוי. החוק קובע את היחסים שבין משרד האוצר לבנק ישראל ומגדיר את התפקידים של בנק ישראל - מה באחריותו, מה באחריות משרד האוצר ומה באחריות משותפת".

 

"בחוק החדש, יציבות המחירים זה הדבר העיקרי שהבנק אחראי עליו, אבל יש לו גם תחומים נלווים, כמו סיוע לצמיחה וסיוע להקטנת האבטלה במשק".

 

חוק בנק ישראל עבר גלגולים רבים ב-12 השנים האחרונות, בעקבות מתיחויות בין הנגידים לבין שרי האוצר שכיהנו בתקופות השונות. מאז כניסתה לתפקיד של הממשלה המכהנת, הפעילו שר האוצר ונגיד בנק ישראל לחץ רב על גורמים פרלמנטריים על מנת לקדם את העברת החוק.

 

החוק שאושר כולל שני שינויים מהותיים שנוספו בשנה האחרונה. הראשון, שהוסיפה ועדת הכספים, הוא הגדרת תפקיד התמיכה של הבנק בצמצום הפערים החברתיים (ביוזמת ח"כ שלי יחימוביץ') לצד הצמיחה והתעסוקה שהוסיפה הממשלה כחלק מתפקידי הבנק, יחד עם התפקיד המסורתי המרכזי לתמוך במדיניות הכלכלית של הממשלה, להקפיד על יעד האינפלציה ועל יציבות המערכת הפיננסית.

 

השני הוא הקביעה ששכר עובדי בנק ישראל ייקבע בבנק, באישור האוצר. בחילוקי דעות בין שני הגופים יכריע ראש הממשלה לאחר מתן זכות שימוע לצדדים והתחשבות בצרכיו הייחודיים של הבנק וביחסי עבודה בין הנהלת הבנק לעובדים. הליך מקוצר עד 90-60 יום לכל היותר לעומת 270 יום בחוק המקורי.  

 

שינוי זה נוסף לאחר ויכוח ממושך בין נציגי בנק ישראל לנציגי האוצר והוא תולדה של הכרעה שאליה הגיע ראש הממשלה, לאחר ששני הצדדים לא הגיעו לעמק השווה. נגיד בנק ישראל שאף לעצמאות מוחלטת בתחום קביעת השכר בעוד שבמשרד האוצר ביקשו להחיל באופן מלא את מרותו של הממונה על השכר על עובדי הבנק.

 

"כבר 20 שנה אנחנו מדברים על הצורך בשינוי החוק", אמר שטייניץ. "הנגיד כבר היה מיואש ואמר ששר אוצר לאחר שר אוצר הבטיחו לו שיקדמו את החוק וכלום לא קרה. אני שמח שהצלחנו להגשים את זה. הרגל המסיימת הייתה הנחרצות של הנגיד וגם ההתחייבות שלי לבצע את המשימה הזו ולפתור את כל המחלוקות. הגענו לפשרה טובה וחוק טוב. אני גם מודה לועדת הכספים וליו"ר גפני שעשו מלאכה מצוינת".

 

רכישות הדולרים - צעד לגיטימי

שר האוצר התייחס גם לנושא המרכזי שהעלה את בנק ישראל לכותרות בשנה האחרונה, והוא רכישות הדולרים שביצע הבנק, על מנת לשמור על מעמדו של המטבע האמריקני מול השקל ולמנוע פגיעה ברווחי הייצואנים. "בנק ישראל ממשיך להתערב בשוק המטבע", אישר שטייניץ והעניק גיבוי מלא למדיניותו של הנגיד בנושא.

 

"הבנק עושה זאת במינון נכון, במתודה נכונה. הוא לא מכריז מראש על איזו מחויבות יומיומית אלא רואה לעתים שצריך להתערב. מבחינת האוצר, אם הדבר יהיה כרוך בגידול מסוים ברזרוות המט"ח זה לגיטימי במצב הגיאופוליטי שישראל נמצאת בו. רזרוות בגובה הנוכחי, של 60 מיליארד דולר, זה בהחלט דבר סביר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטייניץ: "החוק מצוין"
צילום: יששכר רואס, באדיבות כנס ירושלים
פישר: עוד 5 שנים?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים