שתף קטע נבחר

סנוב, במוזיאון היהודי המחודש בלונדון כבר היית?

אחרי שראיתם כבר את מוזיאון הטייט והגלריה הלאומית בבירת בריטניה, תוכלו לבקר בנסיעתכם הבאה גם במוזיאון היהודי, שנפתח מחדש אחרי שנתיים של שיפוץ ב-15 מיליון דולר

הידעתם שדגים וצ'יפס (fish and chips), המאכל הלאומי שמזוהה אולי יותר מכל עם אנגליה, מקורו בעצם בתרבות היהודית ספרדית? זאת ועוד תוכלו לגלות במוזיאון היהודי שנפתח מחדש אתמול (יום ג') בלונדון, לאחר שהיה סגור במשך שנתיים.

 

המוזיאון, שמציג את ההיסטוריה בת 1,000 השנים של היהודים בבריטניה, נפתח שוב לאחר שיפוץ גדול שערכו עמד על 10 מיליון ליש"ט (15 מיליון דולר).

 

התרבות והאוכל הבריטי משחקים תפקיד משמעותי במוזיאון, שבעבר היה שימש כבית מהתקופה הוויקטוריאנית שבשכונת קמדן שבלונדון, אבל שילש את החלל במקום בעקבות השיפוץ. בין המיצגים האינטראקטיביים שמוצגים במקום, יכולים המבקרים להריח מרק עוף שמבושל במטבח מהגרים משכונת איסט-אנד, שנוצר מחדש במיוחד.


היסטוריה יהודית בת 1,000 שנה. המוזיאון היהודי בלנודון (צילומים: AP)

 

במוזיאון ניתן למצוא גם שורה של דמויות היסטוריות, מפורסמות וגם פחות ידועות, ביניהן ראש הממשלה האנגלי במאה ה-19, בנג'מין ד'יזראלי, משורר המלחמה אייזיק רוזנברג שנהרג בחזית המערבית במלחמת העולם הראשונה וגם את דניאל מנדוזה - אלוף איגרוף אנגלי מהמאה ה-18. "אנו מספרים את הסיפור של הקהילה היהודית בלונדון, אבל אנחנו גם מספרים את סיפורה של לונדון", אומרת מנהלת פרויקט התערוכה במוזיאון, שרה ג'ילינגס.

 

סיפורם של היהודים - סיפור של כל אוכלוסית מהגרים

התבססותה של האוכלוסייה היהודית החזקה של בריטניה, המונה כ-300 אלף איש, מתחילה עם הגעת היהודים הראשונים ב-1066, כאשר וויליאם וצבא הכובשים הנורמני שלו הגיע לאזור. המוזיאון מציג את הקהילה היהודית של ימי הביניים כמשגשגת, כשאחד מהמיצגים הבולטים הוא מקווה בן המאה ה-13 שנתגלה בלב הרובע הכלכלי של לונדון.

 

האוכלוסייה היהודית של לונדון גורשה כולה מהממלכה על ידי המלך אדוארד ה-1 בשנת 1290, לאחר שנים של אלימות אנטישמית. היהודים הורשו לחזור רק בשנת 1656, תחת שלטונו של אוליבר קרומוול שהפיל את המלוכה. החל מאותה תקופה, מספר המוזיאון את סיפורם של היהודים - שהוא סיפור של כל אוכלוסית מהגרים - המאבק בדעות קדומות, עבודה קשה והמעבר ממגורים לפרברי העיר לצורך שגשוג גדול יותר.


אחד המיצגים הבולטים במוזיאון. המקווה מהמאה ה-13

 

"קיימים מוזיאוני יהדות רבים, מוזיאוני שואה ושאר מקומות נהדרים שעוסקים בהיסטוריה היהודית מסביב לעולם", אומר מנהל הקריאייטיב של ה-BBC ופטרון של המוזיאון, אלן ינטוב, "אבל המוזיאון בלונדון מספר סיפור של תרבות מהגרים, ועקב כך מזוהה עם אנשים רבים בעולם". נוסף על כך, המוזיאון מכנה את עצמו ככמוזיאון היחיד בלונדון שמוקדש לקבוצת מיעוט.

 

גלריה אחת במוזיאון מוקדשת לשואה ומתרכזת בחוויתו של ניצול שואה בריטי מאוושויץ, בעוד שגלריה אחרת עוסקת בפריטים רבים של אמנות טקסית-יהודית.

 

המוזיאון רואה את תפקידו בבניית לכידות חברתית בבריטניה, והציפייה היא ל-65 אלף מבקרים שאינם יהודים שיפקדו את המוזיאון השנה, ביניהם קבוצות רבות של ילדי בית ספר.

 

"ההיסטוריה של הקהילה היהודית שזורה עמוקות בהיסטוריה הבריטית, ובראש ובראשונה כסיפור חיובי", אומרת ניגלה לוסון, השפית הידוענית שעזרה בשיפוץ ושיקום המוזיאון. "ההיסטוריה של היהודים, רובה ככולה, תמיד מסופרת במונחים של רדיפה, ולכן יהיה מאתגר לחלוק על כך".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שורה של דמויות היסטוריות. המוזיאון היהודי בלונדון
צילום: AP
מומלצים