לאן נטייל בחג? נחל פרס
מה זה "מעוק" וכיצד הוא נוצר? האם לבחור במסלול המעגלי או במסלול הארוך? לקראת סיום החג אנו מציעים לכם לנסוע לנגב וליהנות מכל הדברים הנפלאים שיש לו להציע. ולא, הנחל לא נקרא על שם כבוד נשיא המדינה; יש דברים שהיו כאן אפילו לפניו
איך מגיעים
נוסעים על כביש 25, בין דימונה לים המלח. סמוך לקילומטר ה-111 וכחצי קילומטר מזרחית לפנייה למפעלי הפוספסטים פונים צפונה (שמאלה לבאים מדימונה) לרחבת עפר שממנה מתחיל שביל המסומן אדום. כאן מחנים את המכונית (נקודה 1 במפה). המעוניינים לעשות את המסלול הארוך ימשיכו בנסיעה על כביש 25 עד צומת הערבה, יחצו אותו ויפנו מיד שמאלה לדרך עפר מסומנת ירוק. כאן יש להשאיר את רכב האיסוף (8).
נחל פרס נגיש למרבית המטיילים, והטיול בו מציג את המיטב שיש לנחלי הדרום להציע ללא מאמץ פיזי גדול. גם כשהגבים יבשים תיהנו מההליכה בקטע הקניוני המסתיים במפל אדיר. לפני סיום הטיול, במורד מעלה פרס העתיק, מחכה לכם תצפית אזורית שמלמדת דבר או שניים על הגיאוגרפיה והגיאולוגיה המקומית.
מסלול הטיול
תיאור המסלול
יוצאים לדרך במסלול המסומן בסימון שבילים אדום צפונה ויורדים אתו למטה. חוצים את נחל תחמס (משם יוצא שביל מסומן בשחור) (2). ממשיכים ישר עם השביל האדום ועולים במתינות צפונה. ממשיכים עם השביל האדום גם כשהוא נפגש עם דרך רחבה מסומנת כחול. מיד הופך גם השביל האדום לדרך רחבה, שמתעקלת מזרחה אחרי כמה מאות מטרים ופוגשת את נחל פרס ואת השביל המסומן בירוק שעובר לאורכו.
נחל פרש
הנחל לא נקרא על שם כבוד נשיא המדינה. אמנם קשה להאמין, אבל הנחל היה פה לפניו. השם לקוח מהמלה הערבית 'פרש' שמשמעותה מרבד, מזרון או מיטה. הכוונה לשטח שטוח ונמוך, והערבים שכינו כך את הנחל התכוונו לעמק מישורי סגור, הנמצא מצפון לגבי פרס, ומתאים לרעיית גמלים.
השם העברי מרמז גם לעוף דורס בשם פרס שבעבר קינן על מצוקי הנחל. הפרס ידוע כאחרון בשרשרת אכילת נבלות, בגלל תפריטו הייחודי המורכב רובו ככולו מעצמות. לאחר שעופות אחרים אכלו את הבשר והגידים, לוקח הפרס את העצמות וזורק אותם מטה מגובה רב. העצמות נשברות והוא נהנה ממוח העצם שבתוכן. כיום הפרס הוא עוף נדיר, וספק אם תראו פרט אחד שלו בכל האזור.
גבי פרס
מפגש השבילים סמוך מאוד לגבי פרס (3). המסלול הירוק שעמו ממשיכים עובר בד בבד עם הגבים. אחרי כ-200 מטר רואים סימון שקוף (סימון שבילים שבו שני קווים לבנים בקצוות וביניהם אין צבע). הסימון מפנה לרדת ימינה לתוך הגבים. לאחר שיטפונות יש מים בגבים והרחצה היא תענוג צרוף.
הגבים נוצרו מפעולת שחיקה משולבת של מים וסחף בסלעי הגיר הקשים באפיק נחל פרס. בזמן שיטפונות נאגרים המים והאבנים בשקעים הטבעיים של הסלע. במקומות האלה נוצרות מערבולות השוחקת את הסלע ומעניקות לו צורה המזכירה אמבטיה.
האגנים האלו נקראים מכתשות (מכתשים קטנים). עם הזמן, מעמיקים האגנים הטבעיים האלה ומתחברים לכדי נקיק צר ועמוק הנקרא מעוק, וכך נוצר ערוץ חדש, צר ועמוק בתוך ערוץ הנחל המקורי. גבי פרס נמצאים בתהליך התהוות המעוק, וכרגע הם מונים שלושה גבים גדולים באורך כולל של 200 מטר, שמסתיימים במפל קטן בגובה עשרה מטרים.
הגבים נוצרו מפעולת שחיקה משולבת של מים וסחף (צילום: ארן סולל)
אחרי הליכה או שחייה בין הגבים עולים חזרה לסימון הירוק וממשיכים בו דרומה. כעת אנו צועדים בדרך רחבה. זהו תוואי קדום של דרך רומית שעברה לצד הנחל וחיברה את רמת המדבר, צפון המדבר ובקע ים המלח. בהמשך עוברים ליד אנדרטה מעציבה, לזכר ארבעה בחורים שהידרדרו כאן עם רכבם אל מותם.
השביל יורד אל ערוץ הנחל ומגיע למפגש השבילים שבין השביל הירוק לשחור (4). כאן מחליטים אם חוזרים במסלול מעגלי אל המכונית הנמצאת בנקודת ההתחלה - או שממשיכים עם מסלול נחל פרס עד צומת הערבה.
המסלול המעגלי
במפגש השבילים (4) פונים מערבה אל השביל המסומן שחור, העולה במעלה נחל תחמס. במהרה, היכן שנחל תחמס ונחל פרס נפגשים, תראו כמה פרטים של עץ נדיר בשם זקום מצרי. העץ הקוצני דומה לשיזף, מגיע כמוהו מסודן ונפוץ בסוואנות של מזרח אפריקה. הזקום עץ חזק וישר באופן יחסי, ולכן שימש לאורך ההיסטוריה לבניין ורהיטים. פרותיו דמויי הזיתים ניתנים לאכילה כשהם בשלים. ממשיכים עם השביל עד לנקודת המפגש עם השביל האדום (2), פונים שמאלה (דרומה) ומטפסים לעבר הכביש והמכונית.
המסלול הארוך
ממפגש השבילים (4) ממשיכים מזרחה ופורשים שמאלה לעבר ערוץ הנחל עם שביל שחור לקטע הקניוני, היפה ביותר במסלול. השביל המסומן ירוק ממשיך עם הדרך הרומית העתיקה מעל הערוץ, ואנחנו נתחבר אליו בהמשך.
ההליכה בשביל המסומן שחור היא במעוק, כפי שהוסבר לעיל, במעין ערוץ בתוך ערוץ. לאחר כקילומטר וחצי של הליכה מהנה עולה השביל השחור ימינה לעבר נקודת החיבור עם השביל הירוק. לפני שעולים ממשיכים עוד קצת הלאה עם המעוק, כדי להציץ בזהירות על המפל הגדול של נחל פרס, מלמעלה (5).
חוזרים לשביל השחור, ועולים בעלייה תלולה שבה נעזרים בשרירי הרגליים וגם ביתדות המקובעות בסלע, ומגיעים לדרך הרומית והסימון הירוק. מכאן (6) ניתן לראות את עוצמת המפל שהיינו בראשו. זהו מפל בגובה 80 מטר שמתחתר לאחור כל פעם עוד קצת. המשמעות היא שתחילה היה המפל בקו של מצוק ההעתקים וצנח עם כל המצוק אל בקעת ים המלח והשבר הסורי אפריקני.
כתוצאה מבליית הסלע והתמוטטות החלקים העליונים שלו בזמן שיטפונות החורף נסוג המצוק של נחל פרס אחורה כקילומטר ממצוק ההעתקים. כיום ניתן כבר לראות את הסדקים בצדי המפל; אלה יתמוטטו בעתיד, והמפל ייסוג לאחור עוד.
תצפית מעלה פרס
ממשיכים עם השביל הירוק מזרחה ומגיעים לראש מעלה פרס (7), משם יש תצפית נהדרת. מדרום-מזרח נראה אזור ביתרונות החוואר. החוואר נוצר כסלע משקע לפני עשרות אלפי שנים, בזמן שכל האזור היה ימה אחת גדולה.
בדרום-מזרח נראים גם ערוצי נחל צין, נחל אמציה ונחל הערבה, היישובים נאות הכיכר ועין תמר. במזרח, מעבר לבקע, בשטח ממלכת ירדן, נראית נאת המדבר הקסומה סאפי (אזור נאות הכיכר המקראית). בעבר הירדן צופים על הרי מואב והרי אדום ונחל זרד שמפריד ביניהם. ומצפון-מזרח רואים את בריכות האידוי של ים המלח, מפעלי ים המלח ואזור הר סדום.
מהתצפית יורדים את המעלה, כ-1.5 ק"מ, לכיוון צומת הערבה. רכב האיסוף מחכה בתחתית המעלה, ממש סמוך לצומת הערבה (8).
כדאי לדעת
סוג טיול: רגלי
מקום: ליד דימונה
אזור: הרי הנגב הצפוני
אורך המסלול: 6-5 ק"מ
משך הטיול: 5-3 שעות
נקודת מוצא: רחבת חניה בצד כביש 25, סמוך לקילומטר ה-111
נקודת סיום: צומת הערבה, או נקודת המוצא
דרגת קושי: בינוני
עונה: אביב, סתיו, חורף
מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 14, צפון הערבה ומזרח הנגב
כניסה חופשית