הקיר הסולארי מוריד את הפאנלים מהגגות
במבט ראשון, הקיר בחזית הדרומית של מרכז סיראקוס בניו יורק נראה כמו קיר סטנדרטי עם דוגמה של קוביות קרח. בפועל, מדובר בקיר זכוכית סולארי המאפשר לקלוט את קרני השמש בכל מצב ולנצל אותן גם בימים קרירים יחסית
הביקוש העולמי לאנרגיה סולארית גדל בהתמדה מידי שנה, כאשר מחזור המכירות של המערכות לייצור חשמל סולארי עמד על למעלה מ-20 מיליארד דולר בשנה שחלפה. אבל אם נבחן את הנתון המרשים הזה ביחס לפוטנציאל הקיים נגלה, שהמערכות הסולאריות מספקות אחוז זעיר בלבד מכושר ייצור האנרגיה בעולם. במילים אחרות: לא התחלנו אפילו "לגרד" את מלוא הפוטנציאל של השמש.
הטכנולוגיה הפוטו-וולטאית (PV) מאפשרת להמיר את אור השמש לחשמל, והדרישה לחשמל סולארי הביאה לצמיחה מואצת של הענף בשנים האחרונות. הדבר התבטא בפיתוח מוצרים מתקדמים נוספים, שישכילו לנצל באופן מיטבי את קרני השמש.
אחד הפיתוחים החדשניים המעניינים הוא קיר הזכוכית הסולארי של חברת HELIOPTIX - הקיר החדשני מופעל לתקופת נסיון במרכז סיראקוס למצוינות סביבתית ולמערכות אנרגיה שבניו-יורק. במרכז בוחנים את הטכנולוגיה הזו במטרה להבטיח, שהקיר יהיה שימושי גם למבנים קרירים וקטנים יותר, וככם עבור מי שלא בהכרח יכול או רוצה להתקין פאנלים סולאריים על הגג.
קיר הזכוכית - דמוי קוביות קרח
מי שמבקר בבניין של מרכז סיראקוס מגלה, כי המבנה עצמו - בניין בגודל 55 אלף מ"ר - משמש "מעבדה חיה" שבה מודגמות טכנולוגיות מתקדמות בתחום החיסכון באנרגיה בזמן אמת. הטכנולוגיות שנבחנות על ידי צוות המרכז מיושמות בכל חלק של המבנה.
למבנה יש תקן The Leadership in Energy and Environmental Design - LEED - שיטת ניקוד המדרגת מבנים ירוקים. התקן, שפותח בשנת 1998 על ידי המועצה לבנייה ירוקה של ארה"ב, התפשט מאז ברחבי העולם ומשמש כאמצעי המוביל לתכנון בנייה ירוקה.
קליטת קרני השמש מכל זווית
במטרה לבדוק את טכנולוגית קיר הזכוכית הסולארי, נבנה קיר ניסיוני בחזית הדרומית של המרכז. במבט ראשון, הקיר הסולארי נראה כקיר זכוכית סטנדרטי עם דוגמה של קוביות קרח, מהסוג שאנחנו מכירים בעיקר במשרדים ובמוסדות רפואיים.
אבל מבט שני מגלה, כי הקיר מבוסס על טכנולוגיית "ריכוז קרינה דינאמית" המאפשרת לקלוט את קרני השמש בצורה יעילה ביותר מכל זווית ובכל שעה במהלך היום. משטח הזכוכית יכול להיות מותקן באופן אנכי וניתן לשלבו בבנייה של כל מבנה כקיר חזיתי לכל דבר.
| ||||||
|
איך זה עובד? משטח הזכוכית עשוי מעדשות משולשות ושקופות בצורה של פירמידה. עדשות אלה מתכווננות ומפנות את עצמן בכל פעם לכיוון ממנו מגיעות קרני השמש, כך שהן לוכדות את קרני השמש בכל עת.
את הקרניים שלכדו הן מרכזות על גבי תאים פוטו-וולטאים יעילים במיוחד ואלה ממירים את הקרינה לחשמל האור המרוכז שכוון אליהן. האנרגיה המיותרת שנצברה ושלא הומרה לחשמל, מווסתת לחימום מים והפעלת רדיאטורים לחימום המבנה כולו.
המשטח מאפשר לקלוט את קרני השמש בכל מצב ולנצל באופן מירבי את השמש בכל שעה ובכל עונה, גם בימים קרירים יחסית.
בנוסף, מאחר שהקיר הסולארי עשוי מפאנלים שקופים לחלוטין, הוא אינו חוסם את אור השמש החודר אל תוך המבנה. הדבר מאפשר שימוש מיטבי בתאורה טבעית במהלך שעות היום ומקטין את הצורך בחשמל.
לצפייה בסרטון המדגים כיצד עובד הקיר הסולארי - הקליקו כאן.
מחפשים מוצרים ירוקים? מיטב המוצרים והשירותים הירוקים בישראל מחכים לכם באינדקס העסקים הירוקים