משלמים על הטלפון בדואר? בזק עובדת עליכם
חשבתם שחסכתם את העמלה כששילמתם את חשבון הטלפון בבנק הדואר? טעיתם - בשקט בשקט הגניבה בזק לחשבון שלכם את העמלה בסך 5.88 שקל. משרד התקשורת כבר הודיע לכנסת שהוא בודק את חוקיות התרגיל
בזק עובדת עליכם: אם נהגתם לשלם את החשבון הטלפון בבנק הדואר, בהנחה שאתם חוסכים את העמלה שגובים מכם הבנקים המסחריים - טעיתם. בשקט בשקט הגניבה בזק לחשבון שלכם את העמלה בסך 5.88 שקלים. חשבתם שחסכתם? אכלתם אותה, אבל נראה שלא לאורך זמן. משרד התקשורת כבר הודיע לכנסת שהוא בודק את חוקיות התרגיל, ולא מן הנמנע שבזק תידרש להחזיר לכם את הכסף.
כמה לקוחות שעלו על התרגיל גילו משהו נוסף וחמור לא פחות - בזק גם עשתה דיל עם רשת שופרסל, במסגרתו תוכלו לחסוך את העמלה אם תשלמו את החשבון באחד ממרכולי הרשת, וזאת בתנאי שתקנו שם את סל המזון שלכם. הלקוחות מחו על העוול בוועדה לפניות הציבור ותלונותיהם נדונו בוועדה בסוף השבוע שעבר. בניגוד לפרסומת שלה, בזק הצטיירה בוועדה לא בתור "הדבר הכי טוב בבית".
חשבונות בזק פטורים כליל מעמלה אם נפרעו בהוראת קבע מחשבון הבנק הפרטי של הלקוח, או מחשבון כרטיס האשראי דרך האינטרנט. "לקוחות בזק המשלמים דרך בנק הדואר ללא עמלה הם בדרך כלל מהשכבות החלשות. אפשרויות התשלום דרך חשבון הבנק או באינטרנט אינן רלבנטיות עבורם. הם גם לא הלקוחות המסורתיים של הרשת שביקשה לצוד אותם בדיל של שופרסל עם בזק". אמר יו"ר הוועדה ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה).
מה גילתה הוועדה? שבבנק הדואר אין ארוחות חינם. את העמלות הוא גובה מבזק כמו מכל חברה מסחרית, ובזק מפצה את הבנק ב-15 מיליון שקל בשנה - החוק מחייב אותה לספוג את התשלום הזה. סמנכ"ל בזק, דוד מזרחי, טען שהם ביקשו הנחה מבנק הדואר, אבל נדחו. "לשופרסל אנחנו משלמים הרבה פחות", אמר. אבל למי שהמשיכו לשלם את החשבון דרך בנק הדואר, הוסיפו את דמי העמלה בסך 5.88 שקלים לחשבון הבא, ככה סתם, מאחורי הגב.
"בזק מכניסה את ידה לכיס של אזרחי המדינה מבלי שירגישו בכך", אמר הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת, עו"ד יצחק קמחי. "החברה לא הודיעה כי החשבון הבא יגדל בגובה העמלה, וגם זה חמור. הגביה הזאת חייבת להיפסק מיד". נציגי עמותות חברתיות התריעו על הפגיעה ברבבות צרכנים משכבות המצוקה. "הם לא קוראים את האותיות הקטנות של החשבון, ויכלו לקנות בעמלה קרטון חלב או מוצר בסיסי אחר החסר להם", נמסר.
ח"כ מקלב כינס את הוועדה גם מחשש שבזק מסמנת "תופעת סחף" ובעקבותיה ילכו חברות אחרות. חברת "דרך ארץ" מפעילת כביש 6, ניתקה בכלל את הקשר עם בנק הדואר. מנכ"ל חברת הדואר אבי הוכמן אמר שהתופעה נגרמה אחרי העלאת תעריפי העמלות לספקים השירותים ב-2008. "אנחנו מודעים לפגיעה בצרכנים, אבל משרדי הממשלה החליטו וידינו קשורות. לנו אין סמכות ושיקול דעת לשנות את התשלום".
הוכמן גם עקץ את בזק: "לא נושא השירות עמד לנגד עיניה. זו היתה מעין ענישה מכוונת של חברת הדואר שעלולה להתרחב אם חברות אחרות ילכו בעקבותיה". עו"ד איילת כהן-מעגן מחברת בזק התגוננה: "על סמך כל חוות הדעת המשפטיות שקבלנו, שהחברה פעלה כדין". סמנכ"ל מזרחי סרב לגלות כמה הם מרוויחים מהתשלום לשופרסל: "זה סוד מסחרי אבל לא סוף פסוק. בזק בוחנת התקשרויות דומות עם גופים נוספים".
נתי ביאליסטוק, עוזר מנכ"ל משרד התקשורת, גילה כי הם עצרו מהלך דומה של בזק לפני מספר שנים, וטען שגם עכשיו בזק פעלה למרות התנגדות המשרד. "אסור היה לבזק להוסיף את העמלה לחשבונות שלה. החברה עברה על החוק וקיבלה הוראה להפסיק את הגבייה לאלתר. המשרד בודק אם השינוי שביצעה בזק נעשה בהתאם לתנאי הרשיון שלה. אם בסיום הבדיקה יתגלה כי התשלום נגבה שלא כדין, הכסף יוחזר לצרכנים".
חוקים ותנאי רשיון הם אותיות מתות ללא אכיפה מיידית. סיפור בזק הוא המבחן שבודק אם יש לשר התקשורת משה כחלון, יד ברזל - כתקוותו של ח"כ מקלב בסיכום הדיון המביך. משר התמ"ת פואד בן-אליעזר הוא יבקש ליזום חוק שיאסור על רשתות מזון למכור שירותים חריגים, "לפני שהתחרות תתגלגל לאנדרלמוסיה בתחום השיווק". אחרת מקלב יחוקק. בינתיים הוא יכול רק להתפלל שיקשיבו לו.
עונש לשומרי הכשרות - ועוד בערב פסח?
כנס החורף של הכנסת ננעל בשבוע שעבר בסערה. המליאה התבקשה לאשר קובץ צווי מכס לעדכון המס על מוצרי יבוא, ונתקפה בפרץ חסר תקדים של רגשות זעם. איש לא טורח לקרוא את הצווים: חובת האישור פורמלית - וההצבעה בהתאם. אם מישהו מנצל את זכות ההתנגדות, הוא לא מדבר לעניין אלא מטיף על מה שבוער לו באותו הרגע.
בישיבת הנעילה נפל דבר. ח"כ מאיר שטרית (קדימה) התנגד לעניין. הוא עיין בצווים ועיניו חשכו: המכס על יבוא של בשר חזיר ירד ל-35%, בעוד שעל בשר בקר וכבשים המכס נע בין 50% ל-190%. "האם הממשלה החליטה לעודד אכילת בשר חזיר במחיר זול ולהעניש את שומרי הכשרות ביבוא של בשר יקר ועוד בערב פסח"?
הבית היה כמרקחה. "בשר פיגולים זה מה שהממשלה אוהבת לאכול", קנטר עמיתו, ח"כ רוני בר-און. "אולי הממשלה מבקשת להגן על תוצרת הארץ"? תמה יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, וח"כ נסים זאב מש"ס לא החמיץ את ההזדמנות להכריז בחדווה, "הגיעו ימות המשיח. כנסת ישראל מתאחדת נגד אכילת בשר חזיר".
שטרית כמעט התפלץ. "איך מסמך כזה קיבל בכלל את אישור ועדת הכספים כשהעומד בראשה הוא הרב משה גפני?". אכן שאלה טובה שהטרידה את באי הבית, למעט את גפני. הוא חיכה עד שיצא האוויר לכולם ואז קם להסביר שהוועדה אישרה את הצווים בדעה צלולה. מי שנסחפו הם חברי הכנסת שלא קראו את כל המסמך או שלקו באי הבנת הנקרא.
הצווים אינם אלא תרגום עברי של מסמך בינלאומי אותו קיבלה ישראל כמו כל המדינות החתומות על אמנת בריסל משנת 1987 לסחר הדדי, המחייבת אותן לגבות מכס על מוצרים מיובאים בתעריפים אחידים. מדובר בהליך פורמלי של עדכון המסמך שתוקפו מוגבל לתעריפי המכס בלבד. הוא איננו חוק ולא מעניק היתר ליבוא של בשר כזה או אחר.
ועדת הכספים לא התעלמה מתוכן המסמך. גפני, חדש יחסית בתפקידו, התוודע אליו לראשונה. גם לו הפריעו תעריפי המכס על בשר החזיר ושאר מיני הפיגולים מהיבשה והים. הוא ביקש למחוק אותם אך רשות המסים הבהירה לו שהאמנה הבינלאומית אוסרת על המדינות להכניס בה שינויים. בלית ברירה הוא לא השתתף בהצבעה.