האם חיידקים צריכים הכשר?
איך מערכת הכשרות מתמודדת עם גבינות גורמה עמוסות חיידקים ועם חומרי טעם וריח ומייצבים עלומים? ספר חדש חושף התמודדות תורנית עם תעשיית המזון של המאה ה-21
אגדה בני ברקית מיתולוגית מספרת כי רב העיר, משה יהודה לייב לנדא, הוא מיחידי הסגולה בעולם כולו שנחשפו למרשם הסודי של קוקה קולה. בלי זה הרי לא יוכל להעניק חותמת כשרות למשקה הפופולארי המיוצר בעיר התורה והחסידות. ספר חדש הרואה אור לקראת חג הפסח לא חושף את הנוסחה השווה מיליונים, אבל כותביו – מומחים בתחום הכשרות – בהחלט מגלים בו כמה סודות אפלים של תעשיית המזון.
את הגילויים ה"מרעישים" ביותר בספר – בהוצאת "מרכז רבני אירופה" - מספק הרב מרדכי הסופר, ראש מערכת הכשרות של הרב לנדא, שבמסגרת הדיונים ההלכתיים חושף, למשל, כי רוב המשקאות הקלים המתהדרים ב"חתיכות פרי" כלל אינם מכילים אותן. ה"תרמית" מתאפשרת על ידי ערבוב חומרים מייצבים הגורם לספיגת חלקיקים מתוך המשקה ומאמץ את צבעו – תהליך בעייתי הדרוש פיקוח כשרותי מיוחד ושנידון בספר בהרחבה.
הרב הסופר מגלה עוד כי חברות רבות נוהגות לצבוע שעועית לבנה בצבע לבן נוסף לשם הפיכת המראה לטרי יותר, ויש שמורחים תפוחים בדונג כדי שצבעם יהיה "חי" יותר. ככלל נקבע כי לא ניתן הסמוך על רשימת הרכיבים בכל מוצר כדי לקבוע האם הוא כשר, משום שמאחורי הגדרות כלליות כמו "חומרי טעם וריח" ו"ומייצבים" מסתתרים לעיתים כאלה שהם "טריפות ממש".
גם מיץ פירות שהוא "100% טבעי" אינו בהכרח כשר, אף שהפרי עצמו ודאי מותר לאכילה. הסיבה: המסננים המפרידים את המיץ מהפסולת משמשים פעמים רבות לסינון של מאכלים לא כשרים, והשאריות מהם מתערבבות בו. עוד נטען כי חברות רבות מוסיפות מים למיצים אלה, כך שבכל מקרה לא מדובר ב-"100% טבעי".
האם חיידקים צריכים הכשר? ובכן, בהחלט כן. בספר נטען כי בארצות הברית פועל "בנק" ובו כ-80 אלף חיידקים לייצור מזון, המשמשים בעיקר כמחמצת למוצרים שונים כמו גבינות. רובם אינם כשרים משום שהם מאוחסנים בתוך דם של פרות שלא נשחטו כהלכה. הפיתרון: באינדונזיה ישנו ייצור נרחב של חיידקים הנשמרים בתנאים אחרים וכשרים.
סמנכ"ל מרכז רבני אירופה, הרב אריה גולדברג, מציין בספר את ייחודיותו, בכך שהוא מיועד לציבור הרחב ולא לקהילייה המצומצמת של העוסקים ומתמחים בנושאי כשרות. בדברי ההקדמה ציין כי "אם בעבר ענייני כשרות היו שמורים למומחים, רבנים ויחידי סגולה, הרי שכיום מוצאים אנו התעוררות ציבורית מצד ציבור גדול, המבקשים להיות מעורים ומעודכנים יותר בענייני כשרות".
"מאסף תורני בענייני כשרות המזון והשגחה" בהוצאת "מרכז רבני אירופה". עורך: הרב אשר גולד. 232 עמ'.
הגבינות "המסריחות". 80 אלף חיידקים
חומרים "מייצבים". אילוסטרציה
מומלצים