השינוי הגיע לאמריקה? נקודת המפנה של אובמה
למרות הביקורת, ההתנגדות הרפובליקנית והמכשולים, ברק אובמה הפך הלילה לנשיא הראשון שהצליח לשנות את מערכת הבריאות האמריקנית והשפיע על חייהם של מיליוני בני אדם. איך הוא ימשיך מכאן? הנחישות וההתמדה יגיעו גם למזרח התיכון
אישור הרפורמה במערכת הבריאות האמריקנית בבית הנבחרים היא הישג פוליטי היסטורי לנשיא ברק אובמה. זהו ההישג המשמעותי הראשון שלו מאז שנכנס לבית הלבן לפני כשנה, ומימוש הבטחת בחירות עיקרית ועקרונית. ההישג יסייע לו להדוף את טענת מבקריו הרבים שהוא יודע לדבר הרבה ולעשות מעט, ועשוי לבלום את ההידרדרות במעמדו מבית ומחוץ בחודשים האחרונים.
הניצחון הושג מול התנגדות עזה ועיקשת של הרפובליקנים ומערכת הבריאות ודעת קהל ספקנית ולכן הוא מרשים במיוחד. יחד עם זאת, הרפורמה עברה על חודם של 7 קולות (219 בעד מול 212 נגד) ורק הצירים הדמוקרטים הצביעו בעדה. כל הצירים הרפובליקנים הצביעו נגדה. נוסף לכך, הרפורמה שאושרה היא רק צל חיוור של התוכנית המקורית.
אישור הרפורמה הוא הישג היסטורי משום שעד היום, אף נשיא אמריקני לא הצליח לשנות את מערכת הבריאות, אפילו פרנקלין רוזוולט, שהיה הנשיא החברתי ביותר בתולדות ארה"ב בעידן המודרני,
ומי שערך רפורמות מרחיקות לכת בשנות ה-30 וה-40 בתחומי הבנקאות, התעסוקה, האבטלה, הרווחה והביטוח הלאומי. בראשית שנות ה-90, בתקופת כהונתו הראשונה, הנשיא ביל קלינטון ניסה להוביל רפורמה בבריאות ולשם כך אף העמיד את רעייתו הילרי בראש המערכה. שניהם נכשלו.
הרפורמה של אובמה נתקלה בהתנגדות עזה של גורמים רבים במערכות הבריאות והביטוח, שחששו מפני מפולות פיננסיות וירידה ברמת השירות והטיפול. הרפובליקנים התנגדו לה מפני שראו בה התערבות נוספת של הממשל במגזר הפרטי ועוד ראיה לכך שאובמה הופך את ארה"ב למדינה סוציאליסטית.
ברק אובמה וג'ו ביידן. יכולים להיות מרוצים (צילום: AFP)
המעסיקים התנגדו משום שהרפורמה תגדיל את הוצאותיהם. המבוטחים התנגדו כי חששו מעלייה בדמי פוליסות הביטוח שלהם. הסקרים האחרונים הראו שדעת הקהל שללה את הרפורמה ברוב של 48% מול 38%. גם ניצחון המועמד הרפובליקני בבחירות משנה לסנאט במדינת מסצ'וסטס, עקב מותו של הסנטור הדמוקרטי הוותיק אדוארד קנדי, התפרש כהצבעת אי-אמון ברפורמת הבריאות. מול כל ההתנגדויות הללו, הניצחון בקונגרס הוא מרשים במיוחד.
למרות שהרפורמה שאושרה היא גרסה דלילה ומצומקת של הרפורמה המקורית, היא תאפשר לכ-30 מליון אמריקנים להנות לראשונה בחייהם מביטוח בריאות סביר. בעשר השנים הקרובות היא אמורה להזרים מהתקציב הפדרלי למערכת הבריאות כ-100 מיליארד דולר לשנה. יחד עם זאת, משום שהרפורמה נתמכה רק על-ידי הדמוקרטים, שינוי ביחסי הכוחות בין המפלגות, יכול להחזיר את הגלגל לאחור או להערים קשיים על ביצוע ומימוש בשטח.
עקשן, נאמן ולוקח סיכונים - גם מול ישראל ואיראן
אישור הרפורמה יחזק את מעמדם של מנהיגי הדמוקרטים שבלעדיהם הרפורמה לא היתה עוברת - יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, ומנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, הארי ריד. הדמוקרטים בוודאי ימנפו את ההישג כדי להעביר חקיקה בנושאים שנויים במחלוקת כמו הגירה, וכדי לשפר את סיכוייהם לשמור על כוחם בבחירות הקרובות לקונגרס שיתקיימו בנובמבר.
עם זאת, לא בטוח שהרפורמה תעניק להם קולות נוספים. הרוב המכריע של חסרי הביטוח שיהנו מהרפורמה הצביעו בלאו הכי בעד אובמה; ומאידך, בוחרים עצמאיים, שאינם משתייכים לאחת מהמפלגות הגדולות, שאף הם הצביעו רובם עבור אובמה, עלולים לראות ברפורמה כתוכנית שפוגעת בביטוחי הבריאות שלהם ובהכנסתם ולכן גישתם לאובמה ולדמוקרטים תהיה שלילית.
כמובן שגם הנשיא אובמה עצמו ירגיש את החיזוק במעמדו - מבית ומחוץ. כשלונותיו בשנת כהונתו הראשונה דרדרו את מעמדו בקרב הציבור והתמיכה בו נשחקה במהירות. הוא נראה כמי שאינו מסוגל לעשות דבר.
אישור הרפורמה מראה כי הוא עקשן, נאמן לעקרונתיו ומוכן לקחת סיכונים פוליטיים. הניצחון יחזק את נטייתו להתמיד באסטרטגיות שגיבש לטיפול בנושאי פנים וחוץ גם מול ספקות והתנגדויות. לקח זה כולל גם את האסטרטגיה שגיבש כלפי איראן,ישראל והמו"מ בין ישראל לבין הפלסטינים.
הוא ימשיך לנסות לגבש קואליציה בינלאומית שתהיה מוכנה להטיל סנקציות קשות על ממשל אחמדינג'אד ויתנגד לשימוש בכוח צבאי נגד התשתיות הגרעיניות של איראן; הוא יתחיל להוציא את כוחות ארה"ב מעיראק, כפי שהבטיח; הוא יפעל במרץ רב לקדם שיחות שלום בין ישראל לבין הפלסטינים ויפעיל לחצים להסרת מכשולים אמיתיים ומדומים. אם השיחות ייתקעו, הוא מסוגל להציע תוכנית שלום אמריקנית, ואם זו תדחה על-ידי הצדדים - הוא ינסה לכפות אותה עליהם - כפי שעשה עם חוק הבריאות.
פרופ' גלבוע הוא מרצה למדעי המדינה ומומחה לארה"ב באוניברסיטת בר-אילן