הפיתוח של תלמידי ח'-ט': מקל נחייה עם ג'י.פי.אס
בטיול בירושלים, הבחינו תלמידי המגמה הטכנולוגית של אורט אחווה גלבוע בעיוור נופל בכביש. הם סייעו לו לקום, אך לא הסתפקו בכך - והחלו בתכנון המכשיר שיוכל לסייע לעיוורים בכל העולם. עכשיו הם כבר בדרך לייצג את ישראל בתחרות בחו"ל
לפני כשלושה חודשים טיילו בירושלים תלמידי המגמה הטכנולוגית בבית הספר אורט אחווה גלבוע, בו לומדים ילדים מתשעה כפרים ערביים באזור הגלבוע. במהלך הטיול הבחינו התלמידים בעיוור שאיבד את דרכו ונפל אל הכביש, חסר אונים. התלמידים עשו את הדבר הנכון - ועזרו לו לקום.
אולם המעשה הטוב היה רק יריית הפתיחה בפעילותם של תלמידי המגמה, בכיתות ח' ו-ט', עבור העיוורים. בעקבות החוויה שעברו בטיול, החליטו הנערים והנערות המחוננים לעשות מעשה, ובמסגרת שיעורי רובוטיקה בבית הספר, המציאו פתרון שיוכל בעתיד לעזור לעיוורים בכל הארץ, ואולי אף בעולם: מקל נחייה שעליו מותקנת מערכת ניווט מסוג ג'י-פי-אס.
אחד התלמידים מדגים (צילום: נועמן זועבי, אורט אחווה גלבוע)
כששמעו במועצה האזורית גלבוע על הפרויקט, התנדבו מייד לממן את עלותו. במשך שלושה חודשים, במפגשים יומיומיים אחרי הלימודים, יצרו 23 התלמידים מקל תנועה לעיוורים הפועל בעזרת חיישני מרחק ומערכת ג'י.פי.אס, והופך את התנועה לנוחה ובטוחה תוך שהוא מתריע על סכנות ומכשולים.
כבר בתוך זמן קצר, התברר שההשקעה השתלמה: הפיתוח זכה במקום הראשון בתחרות רובוטיקה ארצית של עמותת "פירסט ישראל", וכעת ייצגו התלמידים את ישראל עם המצאתם, בתחרות בינלאומית באטלנטה שבארה"ב בעוד כשבועיים.
תלמידי המגמה הטכנולוגית (צילום: נועמן זועבי, אורט אחווה גלבוע)
כך זה עובד: פס צבע מצויר על המדרכה - לפי החזון, על ידי הרשות המקומית.
על מקל הנחייה יש חיישן אור שמזהה את צבע הפס, ומנחה את העיוור להמשיך לאורכו. במקביל, ג'י.פי.אס שמותקן על המקל מספק לעיוור מידע לגבי מיקומו, דרך אוזניית בלו-תות'. ההמצאה גם כוללת הפעלה מרחוק, כשצד שלישי עוקב אחר העיוור עם הג'י.פי.אס ומנחה אותו.
"המצאת המקל הטכנולוגי היא פרי תכנונם של התלמידים", אומר נועמן זועבי, מהנדס מכטרוניקה ומורה בבית הספר, שליווה את הפרויקט. לדבריו, בנוסף להמצאה המקורית של התלמידים, בודקים כעת את האפשרות להוסיף מסלולים מיוחדים לנכים בערים הגדולות. "חזונם של ממציאים צעירים אלה הוא לסייע לעיוורים בכל העולם להתגבר על קשייהם", הוא אומר.