חרם על טורקיה? הערבים דווקא נוהרים בהמוניהם
למה בוחרים רבים בחברה הערבית בישראל לנפוש בטורקיה? לא רק בגלל הסיבות המובנות מאליהן, לכאורה. מעבר לפיתוי הכלכלי, רבים נמשכים למדינה בעקבות שתי טלנובלות טורקיות שזוכות לרייטינג גבוה בקרב הערבים בארץ. הנופשים נוסעים לאתרי הצילום, וכדי לקנות בגדים כמו של הסלבס המקומיים
"הנוסעים לטורקיה הם ערבים"; "כשאתם אומרים 'ישראלים' - כמה מתוכם 'ערבים ישראלים'?" אלה רק שני טוקבקים מתוך גל גדול יותר שהתקבל ב-ynet תיירות בעת האחרונה בכל הכתבות והידיעות שעסקו - גם אם באופן משני - בסוגיית נסיעות ישראלים לטורקיה בתקופת פסח.
שוב-ושוב טענו טוקבקיסטים רבים כי לעומת היהודים שמדירים באחרונה את רגליהם מהמדינה שהייתה כה פופולרית בעשור האחרון, נופשים מהמגזר הערבי דווקא נוסעים יותר מבעבר.
בימים האחרונים עלו תהיות - עד כמה מדויקים הדיווחים על "עסקים כרגיל" בכל הנוגע לנופש ישראלים בטורקיה מחד גיסא, ועל "חרם צרכני" (או לפחות אווירת חרם) מאידך גיסא. ואולם הזרקור לא הופנה דיו, אם בכלל, לנופשים מהחברה הערבית ולבחירות הצרכניות-תיירותיות שלהם.
אחת הסיבות המרכזיות להעדפה של הנופשים הערבים לנסוע לטורקיה נעוצה בכלל בסוגיה הכלכלית. אחוזי האבטלה והעוני הגבוהים בחברה הערבית מביאים את הנופשים לחפש יעד זול יחסית לחופשה. "הערבים פונים לטורקיה בגלל המחירים הנמוכים, בגלל שיש שם מותגים טובים ובגלל שהם מקבלים תמורה לכסף שהם משלמים", אמר ל-ynet מנהל "נזארין טורס", גאנם אבו סיף.
"רק ערבים הזמינו חבילות לטורקיה". בודרום
אווירת החרם בקרב הנופשים היהודים לא מעניינת כל כך את הנופשים הערבים, שהטחת הביקורת וההאשמות מצד ההנהגה באנקרה אינה נתפשת בעיניהם כדבר רע בהכרח. "כ-70% מהטיסות שאנו מטפלים בהן הן לטורקיה", אמרו לנו בחברת תיירות באזור המרכז, שנותנת שירות למטיילים ערבים.
בשיחה עם ynet סיפר עו"ד עימאד זיאדה מחברת "נטו טורס" ש-90% מלקוחותיו הערבים טסים לטורקיה. "בתקופה האחרונה ירד מספר היהודים שטסים לטורקיה, והם נוסעים ליעדים מרוחקים", אמר זיאדה.
לקנות בגדים יפים כמו בטלוויזיה
ואולם לפופולריות העולה של טורקיה בקרב ערביי ישראל סיבות נוספות. באחת מחברות התיירות בצפון אמרו לנו כי הטלנובלות הטורקיות - שנהפכו טרנד חם בחברה הערבית, וחשפו את הצופים לחיי היום-יום של הטורקים - מושכות את הערבים, גורמות להם לחוש קירבה לטורקים ולבקר במדינה.
תיירים רבים נוסעים כדי לראות את הבתים שבהם צולמו סדרות הטלוויזיה, וכדי לבקר במסעדות שבהן סועדים גיבוריהן. נוסף על השופינג שמושך תיירים לטורקיה, רבים - ובעצם בעיקר רבות, בדגש על בחורות צעירות - נוסעים כדי לקנות בגדים יפים כמו אלה שרואים בסדרות, במחירים נמוכים יחסית.
תיירים רבים נוסעים בעקבות הטלנובלות. איסטנבול
שתי טלנובלות שנהנו מאחוזי צפייה גבוהים במגזר הערבי בישראל הן "נור" ו"השנים האבודות". שתי הסדרות, ובמיוחד נור, זכו לאהדה בקרב בני הנוער הערבים, שעוקבים בשקיקה אחר התככים ופרשיות האהבה והחיזור. "הערבים מרגישים שלמרות המרחק הגיאוגרפי, יש דמיון וקרבה בינם לבין הטורקים - מבחינת מנהגים חברתיים, תרבות ומסורת", הסבירה אחת העובדות בחברת התיירות הצפונית.
הצהרות ארדואן? העיקר הפרנסה
המרואיינים בסוכנויות הנסיעות שעמם שוחחנו הצביעו על סיבה נוספת שמושכת את הנופש הערבי. לדבריהם, הערבים מקבלים יחס חם במיוחד בטורקיה - בשל היותם ערבים. תיירים ערבים רבים מרוצים, ובשובם לישראל משבחים את הטורקים על האירוח, קבלת הפנים והיחס שלהם זכו בחופשתם. כמו כן הם מדווחים על יחס ושירות טוב, הטבות מיוחדות בחנויות והנחות. סאמר מחברת "אסיה טרוול": "אני לא מקבל מהלקוחות שלי תלונות על בעיות או יחס לא הולם בזמן שהייתם בטורקיה".
בשיחה עם ynet אמר מדריך הטיולים מוחמד עודי מנזרין טורס שלהבנתו, הטורקים אינם מושפעים מההצהרות של ראש ממשלתם ארדואן נגד ישראל, ומה שמעניין אותם הרבה יותר הוא איך למשוך יותר תיירים, לשפר את מצבם הכלכלי ולעודד תיירות לטורקיה. "אני כמדריך שנוסע הרבה לטורקיה עם קבוצות של יהודים וערבים לא נתקלתי בבעיה עם הטורקים, וגם לא שמעתי מהתיירים שהיו איתי על איזושהי תקלה או בעיה, או על יחס לא יפה מצד הטורקים", אמר עודי.
"ב-2007 נכנסו לטורקיה 22 מיליון תיירים וב-2009 נכנסו 27 מיליון תיירים; אם לטורקים הייתה בעיה עם תיירים לא הייתה עלייה ניכרת במספר הנוסעים לטורקיה, וזה מוכיח שהטורקים לא מבדילים בין תייר לתייר".
"לא שמעתי מהתיירים שהיו איתי על איזושהי תקלה או בעיה". עודי
מהם היעדים בטורקיה שהתיירים הערבים מעדיפים?
"אם מטרת הנסיעה היא נופש - הריביירה הטורקית, אנטליה ומרמריס. לעומת זאת, אלו שהמטרה שלהם היא לטייל נוסעים לערי אנטוליה, לאנקרה ולקוניה".
אתי שמחי, מנהלת פרסום ורכש תיירותי ב"דיזנהאוז-יוניתורס", הצביעה על מגמה נוספת בהעדפות התיירותיות של ערביי ישראל. "בשנים האחרונות אנו עדים למגמה נרחבת של לקוחות מהמגזר הערבי הבוחרים לבלות את חגיהם לאו דווקא במסגרת הביתית-המסורתית, אלא בבתי מלון בארץ - בעיקר באילת - ובטורקיה.
"טורקיה מועדפת על פני היעדים הקרובים האחרים - ובהם קפריסין ויוון - כתוצאה מכמה יתרונות מרכזיים: יעד קרוב עם מחירים נוחים, תמורה מלאה לעלות, מגוון בתי המלון המתאימים לכל כיס, האווירה הים-תיכונית, שווקים ססגוניים ומטבח עם מאכלים 'כמו בבית'".