בוש וקלינטון בהאיטי: התושבים עדיין צריכים סיוע
שני המנהיגים האמריקנים העומדים בראש מאמץ גיוס התרומות לשיקום המדינה הענייה ערכו סיור משותף ראשון בבירה ההרוסה. הנשיאים ביקשו להזכיר לעם האמריקני שהאיטי זקוקה לעוד סיוע, ובוש הבטיח לקדם יזמות במטרה להמריץ את הכלכלה
נשיאי ארצות הברית לשעבר ג'ורג' בוש הבן וביל קלינטון סיירו היום בין ההריסות שנותרו מהעיר פורט-או-פרינס. מדובר בביקור המשותף הראשון של שני המנהיגים שנבחרו על ידי הנשיא הנוכחי, ברק אובמה, בראש מאמץ גיוס התרומות לשיקום האיטי.
רעש האדמה העז שפקד את האיטי אירע ב-12 בינואר וזרע הרס וחורבן במדינה הענייה. כ-230 אלף בני אדם נספו באסון, אך קשה לקבוע אומדנים רשמיים משום שרבים נקברו תחת הריסות ואחרים נטמנו בקברי אחים. כ-1.3 מיליון תושבים איבדו את בתיהם, ורובם עדיין גרים במחנות מאולתרים.
סיור בעיר החרבה. בוש, פרבאל וקלינטון (צילום: AP)
קלינטון ובוש נפגשו עם נשיא האיטי, רנה פרבאל, במתחם ארמון הנשיאות, שנחרב גם כן ברעש האדמה הגדול. לאחר מכן הם ערכו סיור בעיר האוהלים שהוקמה בסמוך לארמון, שבה מתגוררים כ-60 אלף בני אדם שאיבדו את בתיהם. שני המנהיגים, שהוקפו בסוכני השירות החשאי, שוטרים מקומיים וחיילי האו"ם, הסתובבו בין האוהלים ושוחחו עם ניצולים.
קלינטון הביע תקווה שארגוני הסיוע הבינלאומיים משתפים פעולה כדי לנצל את כספי התרומות. "אנחנו חייבים שהעולם השלם של אנשים שרוצים לעזור להאיטי יהיו מתואמים", אמר.
בשיחה עם עיתונאים אמר בוש כי מבחינתו, מטרת הביקור היא לראות את ההרס במו עיניו ו"להזכיר לעם האמריקני שיש אנשים שעדיין סובלים כאן
ושהמלאכה מרובה". הוא גם אמר כי ברצונו לקדם יזמות בהאיטי על מנת להמריץ את כלכלת המדינה הענייה וליצור מקומות עבודה חדשים. "אני מקווה שביקורנו יזכיר לאנשים שהאיטי עדיין זקוקה לעזרה".
לושארל ז'אן-לודיוס, אחד ממאות אלפי בני אדם שנותר ללא קורת גג, בירך על הביקור הכפול ועל הסיוע. אולם הוא הביע חשש שנסיגת החיילים האמריקנים, שנשלחו למדינה אחרי הרעש, מוכיחה שהעולם כבר לא מתעניין במצוקת תושבי האיטי. "עם זאת, אם הנשיאים באו כדי לעזור - זה דבר טוב", הוסיף.