"פארק המשאלות": מאתר פסולת לנווה מדבר
הזוהמה שאפיינה את פארק נחל באר שבע בשנים האחרונות נעלמה בעקבות עבודות השיקום שנעשות בו באחרונה. האתר נהפך פארק אקולוגי שבו אתרים היסטוריים, מתחמי ספורט וגן בוטני. לא פלא שעיריית באר שבע מקיימת בו את חגיגות הפסח
פרויקט שיקום בסדר גודל של פארק נחל באר שבע, הוא לא רק חלומם הרטוב של עיריות באשר הן, הוא גם הגשמת משאלת לב של תושבים. איך הופכים ערמות של זבל לפארק פורח עתיר פעילויות לרווחת התושבים? מסתבר שאם רוצים אז מצליחים.
לפני כעשר שנים זרמו בערוצו של נחל באר שבע שפכים, גדותיו גדשו ערמות אשפה, גרוטאות וסביבו עלתה צחנה מבריכות ביוב. כולם התגייסו למשימה: קק"ל והתורמים, רשות הניקוז "שקמה בשור", עיריית באר שבע, המשרד לאיכות הסביבה והתוצאה היא פארק אקולוגי שמשתרע על פני 5,200 דונם לאורך 8 ק"מ משני עברי הנחל.
הפארק מציע מרחבי דשא ירוקים, חורשות של עצי נוי, שבילים להולכי רגל ולרוכבי אופניים, כשבמרכזו מתוכנן אגם מים מלאכותי שיוזן במי קולחין מטוהרים של העיר. בתוך הפארק משולבים אתרים היסטוריים, גשרים מעוצבים, מתחם ספורט, גן בוטני עם דגש על צמחייה מדברית ופינות ישיבה לאורך הטיילת.
משאלה של תושבים. פיתוח פארק נחל באר שבע (צילומים: רונית סבירסקי)
הנחל נושם לרווחה
ערוץ נחל באר שבע מתחיל בבקעת ערד, ממשיך מערבה לבקעת באר שבע והעיר באר שבע. בדרכו מנקז אליו נחלים נוספים, כשהמרכזי ביניהם הוא נחל חברון שמימיו מגיעים מן המורדות הדרומיים של הר חברון. מבאר שבע ממשיך הנחל אל גבול שטחי החולות ומישורי הלס של הנגב הצפוני עד לחיבור עם נחל הבשור בסמוך לצאלים.
פרויקט השיקום מתמקד בתוואי הנחל הזורם בסמוך לעיר באר שבע. עבודות השיקום כללו יצירת תוואי חדש לזרימת המים, פעילות המחצבה הועברה צפונה, פסולת הבניין נקברה ובריכות הביוב יובשו עם תחילת פעילותו של מכון טיהור השפכים החדש.
שלבי ההגשמה
בשלב השני יוקם אגם-מים מלאכותי גדול בשטח של כ-80 דונם, שיוזן במי-קולחין מטוהרים מן העיר. האגם יוקם מערבית לכביש עוקף באר-שבע ויכלול מתחם פנאי ונופש, אטרקציות תיירותיות והסעדה.
כחלק מהשיקום ההיסטורי של המתחם ישוחזרו ויופעלו מחדש שלוש בארות עתיקות וגשר הרכבת התורכי, שהוא אחד מסמלי העיר. שני פרויקטים נוספים שנמצאים בתהליכי ביצוע הם מתחם תיאטרון שיכלול כעשרת אלפים מקומות ישיבה, וגשר הצינורות שיחבר בין העיר העתיקה לגן הפעמון. הגשר ייצור מעבר הליכה שיחבר בין העיר לפארק המתחדש.
אחת מבארות המים העתיקות שיופעלו מחדש
גשר הצינורות, שמאות ציפורים נוהגות לעמוד עליו, עובר מעל ערוץ הנחל ומעביר את מי השתייה של מקורות אל העיר באר שבע. ארבעה אדריכלים השתתפו בהגשת הצעות לתכנון הגשר, והתוצאה היא גשר מעוצב שישמש להולכי רגל ולרוכבי אופניים. אגם המים וגשר הצינורות יוקמו בסיוע ידידי קק"ל בארצות הברית. שלושה פרויקטים שכבר הגיעו לסיומם ומהווים את יריית הפתיחה להפעלת הפארק הם גן הפעמון, הטיילת המרכזית ושיקום המצפה ההיסטורי "בית".
גן הפעמון והטיילת המרכזית
גן הפעמון הסמוך לשכונת נווה נוי, הוא הפארק הראשון שנפתח לציבור והוקם בסיוע ידידי קק"ל בקנדה. הוא משתרע על פני 40 דונם וכולל מרחבי דשא גדולים, מתקני שעשועים לילדים, פינות ישיבה אינטימיות וחורשת עצי איקליפטוסים. הוא גובל בערוץ הנחל ומשקיף אל עבר בתיה של העיר העתיקה.
הטיילת המרכזית, שהוקמה בסיוע ידידי קק"ל בארצות הברית, היא פארק אורכי ששטחו כ-250 דונם ופרוש לאורך 3 ק"מ על הגדה הדרומית של נחל באר-שבע. הטיילת מחברת בין הגשר התורכי ממערב וכביש 40 ממזרח. האזור עבר שיקום סביבתי נרחב, כשכל פסולת הבניין ואזור הכרייה והחציבה פונו ממנו.
מצפה בית אשל - חקלאות וציונות
בקיץ 1943 הוקמו דרומית לבאר שבע שלושה מצפים, שהיוו את תחילת ההתיישבות החלוצית בנגב: בית אשל, רביבים וגבולות. שלושת המצפים שהוקמו על אדמות שרכשה קק"ל, תוכננו עם חצר פנימית רבועה וחומת מגן שהקיפה אותה.
לחצר היה שער יציאה אחד מכיוון מערב ולאורך הקיר הצפוני הוקמו מרפאה, מגורי הרופא, חמישה חדרים בעלי תקרות קמורות ומעבר מקורה בחזית שנתמך בקשתות אבן. בחדרים היו חרכי ירי לצרכי הגנה והם שימשו גם כחדר אוכל ומאוחר יותר כחדרי ילדים. בשלושת החדרים המזרחיים התגוררו שליחי מוסדות היישוב ואנשי קק"ל, שבית אשל היווה עבורם בסיס לרכישת קרקעות בנגב.
שיקום חצר בית אשל בוצע בסיוע ידידי קק"ל בקנדה. בצמוד לקיר הדרומי נבנה בית הביטחון שתוכנן כמגדל מרובע בעל שתי קומות. חברי המצפה נהגו לישון בו תוך כדי שמירה ותצפיות על הסביבה. החצר כללה חדר עבור הנוטר, סככה לטרקטור, מקלחת, רפת ו"סליק" סודי לנשק הבלתי חוקי שהוחזק במקום. מכשיר קשר אלחוטי הוסתר בבית הביטחון ובאמצעותו יצרו קשר עם העורף.
המעבר המקורה בחזית שנתמך בקשתות אבן. בית אשל
200 פגזים בשעה וחצי
בשנים הראשונות היו יחסי שכנות טובה עם ערביי האזור, עד להסלמה בעויינות שהחלה ב-1947 בעקבות החלטת החלוקה של האו"ם. היישוב המבודד היה מוקף באלפי ערבים ובדואים מוסתים, והדרך היחידה להגיע למצפה עברה במבואות העיר באר שבע. הבריטים שהציעו לאנשי בית אשל להתפנות נתקלו בסירוב. אנשי בית אשל נעזרו במטוסי פייפר לצורכי אספקה, הטסה וחילוץ.
ב-19 במאי 1948 נכנסו כוחות הצבא המצרי לבאר שבע. בבית אשל נותרו 45 חברים ו-16 לוחמי פלמ"ח כשברשותם אמצעי לחימה מועטים. ביום הראשון של ההפצצות נפלו במשך שעה וחצי 200 פגזים על המצפה. במשך חמישה חודשים הופגז בית אשל ללא הפסקה ונגרמו הרס ופגיעות בנפש. החברים והלוחמים הצליחו לשרוד פרק זמן ממושך תודות לחפירות והמיגון שבנו בו. כשכוחות צה"ל כבשו את באר שבע, העניק מפקד חטיבת הנגב, נחום שריג, את הדגל המצרי לחברי המצפה. ההרס הרב שנגרם גרם לעזיבת המקום, וחבריו הקימו את מושב היוגב בעמק יזרעאל.
תהליך השיחזור
שיחזור האתר כולל פארק סביבתי, המשתרע על פני 38 דונם, שיוקם בסיוע ידידי קק"ל בגרמניה. בתי האבן שופצו ושוחזרו תוך שמירה על התכנון המקורי. רצפת הבטון הפשוטה נותרה כפי שהייתה, התקרות הקמורות נושאות שרידים של פיח ושריפה, ואפילו כתובות הגרפיטי שנוסף במהלך השנים נותרו בחלקן על הקירות.
במהלך השיחזור הוחלט להשאיר לבנים חשופות בקירות, ולהוסיף דלתות וחלונות מעץ במקום הברזל שהיה במקור. באר מים מאבן ששימשה לשתייה ולהשקיית הגידולים, שוחזרה ושומרה. אחד השיחזורים המרתקים בבית אשל הוא של השוחות, הבונקרים ושקי החול שבעזרתם הצליחו חברי המצפה לשרוד. בתקופות מסוימות שימש הבונקר מסתור לבין 100-30 נצורים.
הבונקרים המשוחזרים בבית אשל
כחלק ממרכז המבקרים של האתר ניתן יהיה לצפות בשיטות הגידול ותחנת הניסיונות החקלאיים שהייתה בבית אשל, בכלל זה שימוש באדני רכבת כחלק משיטת השקיה הידרופונית. ב-1 באפריל יתקיים באתר ההיסטורי המשוחזר של "בית אשל", טקס חנוכת המקום במעמד נשיא המדינה שמעון פרס, יו"ר דירקטוריון קק"ל אפי שטנצלר וראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ.
הפארק חוגג
עירית באר שבע מקיימת את חגיגות האביב בפארק נחל באר שבע בחג הפסח. האירוע "מאירים את הנגב" יערך במשך יומיים 31 במרס ו-1 באפריל ויציע לתושבים ולמטיילים באזור הפנינג שיכלול מופעים, במת ילדים, סדנאות יצירה, תיאטרון רחוב, תחרויות ספורט, סיורי גמלים, פעילויות אקסטרים ומופע פירוטכניקה.
בנוסף יהיה במקום שוק בדואי, שוק איכרים, פסטיבל "טעם העיר" ודוכנים של תוצרת מקומית. במסגרת האירוע תתקיים השקת פארק נחל באר שבע וחשיפתו לציבור באמצעות מסלולי טיול בפארק. בין האטרקציות יוצע "שוק ירוק" מקומי, עם תוצרת חקלאית אורגנית ישירות ממשקי האיכרים.
כמו כן, יוכלו המבקרים לסייר במתחם "ארץ 7 הבארות" הפותח בפני הילדים הזדמנות לחוויה היסטורית-ארכיאולוגית. יינתנו הרצאות היסטוריות היתוליות ויערכו פעילויות יצירה: בניית בתי בוץ, בניית כלי עבודה עתיקים, משחקי הרכבת דגמים היסטוריים ומשחקי מפה.
יריד המסעדות הראשון בבאר-שבע יארח מסעדות ותיקות וחדשות שיציעו מנות במחירים שווים לכל כיס. על הבמה המרכזית יערך מדי ערב מיצג מולטי מדיה שמשלב מופע אורקולי ואפקטים שיאירו את שמי הנגב באורות לייזר וזיקוקים. הכניסה לכל האירועים וההשתתפות בפעילויות ללא תשלום.