שתף קטע נבחר

 

התשובה מירושלים לארה"ב תחכה עד אחרי החג

בוושינגטון הבליטו את היחס המשפיל לראש הממשלה, אבל בירושלים מדגישים: "נתניהו מאמין באובמה, ואין סיבה להאמין שזה אחרת בצד השני". השביעייה רק תתחיל לדון היום בשורת הדרישות לטובת הפלסטינים

משבר אמון? לא אם שואלים את הישראלים. בכיר בסביבת ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אמש (יום ה') ל-ynet, לאחר שובו של נתניהו מהשיחות המתוחות עם הנשיא האמריקני ברק אובמה, כי "אנחנו לא חושבים שיש משבר וקרע בינינו לבין ארצות הברית. לנתניהו יש אמון באובמה, ואין לנו סיבה להאמין שזה אחרת בצד השני". היום תכונס השביעייה, להתחיל ולגבש תשובה לדרישות האמריקניות.

 

הביקור שהסתבך - כותרות אחרונות

 

למרות שהיחס לנתניהו הושווה בעיתוני ארה"ב לזה שניתן ל"דיקטטורים" - עם פגישה בלי שום סיקור תקשורתי - הגורם הבכיר טוען ש"התיאורים על אווירת משבר מופרזים.

 תוך 48 שעות נפגש נתניהו עם הנשיא אובמה כמעט לשעתיים. היו לו פגישות ארוכות עם ביידן וקלינטון, והוא זכה לתמיכה עצומה בפגישותיו בקונגרס.

 

"נכון שיש חילוקי דעות בחלק מהנושאים, אבל זו בדיוק הייתה מטרת פגישות ראש הממשלה - לגבש הבנות בנושא התהליך המדיני עם בת הברית החשובה ביותר של ישראל בעולם, וכמובן לקדם שיחות עם ידידנו האמריקנים בטיפול בנושא האיראני", אמר.


נתניהו וברק יוצאים מהבית הלבן. המבוגר האחראי (צילום: AFP)

 

בישיבת שרי השביעייה שתכונס ב-13:00, לא תוכרע עמדת ישראל בשש נקודות המחלוקת העיקריות מול ארה"ב. אמנם אובמה תבע מישראל תשובות, אך לא קצב זמן. לאחר שנכשל הניסיון של השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל ודניס רוס מול יצחק מולכו ורון דרמר שלשום, ההערכה בירושלים היא שהתשובה לא תהיה מיידית - וגם לא בכתב, אלא בהבנות בעל-פה.

 

ישיבות נוספות של פורום השרים הבכיר צפויות עוד לפני החג, וכנראה גם בחול המועד פסח. השאיפה היא שאחריהן יוכלו "שיחות הקרבה" עם הפלסטינים - למעשה המשא ומתן העקיף - לצאת לדרך.

 

נקודות פתיחה למשא ומתן

נקודת המחלוקת המרכזית היא הבנייה בירושלים. אחר כך באה התביעה להקפאה בכלל שטחי יהודה ושומרון גם לאחר ספטמבר, המועד שקצב הקבינט. עוד בנקודות המחלוקת:

  • הקלות הומניטריות לעזה.
  • העברת שטחים לשליטה ביטחונית פלסטינית, שלפי גורמים ברשות כוללים את אבו-דיס.
  • מחווה נדיבה לשחרור אסירים לחיזוק אבו-מאזן - לפי הפלסטינים כ,2,000 אסירים.
  • העלאת כל סוגיות הליבה של הסכסוך במשא ומתן העקיף.

 

נתניהו התקשה בוושינגטון לקבל הכרעות בנושאים אלה, ונימק זאת בין היתר בכך ש"יש לי שותפים בקואליציה - אני צריך לשמוע את עמדתם". נימוק שני, שגם אם לא נאמר בקול רם לאמריקנים, הוא שהמשא ומתן מתנהל בפועל מול ארה"ב, במקום מול הפלסטינים.  

 

"יתרה מזאת", אמר בכיר בפמליה ששבה מוושינגטון, "זה לא משא ומתן על הסכם - אלא על פתיחת שיחות עקיפות. כל מה שלא נסכים עליו מול האמריקנים, יהיה נקודת פתיחה למשא ומתן מול הפלסטינים, בשיחות עקיפות. מה יהיו המחירים כשנגיע לשיחות הישירות? האם יהיו אלה מחירים שתוכל ממשלת ימין שנבחרה בצורה דמוקרטית על רקע תפיסה שונה לחלוטין, לעמוד בהם? לכן כל כך חשובה ההסכמה בין חברי השביעייה. לכן תידרש כנראה הכרעה ברורה בכל סוגיה וסוגיה בקבינט".

 

נתניהו יבקש מששת עמיתיו - בעיקר מארבעת נצי הימין: ליברמן, ישי, יעלון ובגין - לבחון כל דרישה מתוך רצון של הוכחת נכונות ישראלית, בלי לעבור את הקווים האדומים. שר הביטחון אהוד ברק, שנתפס במסע האחרון על רקע הקרע המתרחב בין הבירות כמבוגר אחראי, המקובל על שני הצדדים, שומר על אופטימיות. הוא בטוח שאפשר לגשר על הפערים מול דרישות אובמה, להתחיל בשיחות ואפילו להגיע להסכם.

 

"אני מתרשם", אומר בכיר הבקי בנבכי השיחות שנוהלו בוושיגטון בשבוע הקשה הזה, "שארה"ב אינה רוצה לשבור את הכלים מול ישראל. אין להם אינטרס כזה. מה הם ירוויחו מזה? הם רוצים הישג, שאיתו יבואו לליגה הערבית, לקהילה הבינלאומית, לפלסטינים.

 הנשיא רוצה הישג על רקע כל הקשיים במדיניות החוץ שלו, מאפגנסיטן, דרך עיראק ועד לסנקציות על איראן. האמריקנים אומרים לנו למעשה השבוע, תנו לנו להשיג את ההישג הזה, כדי שישרת גם אתכם. כך אנחנו יכולים גם לחזק את האמון בין וושינגטון לירושלים".

 

גם גורמים בוושינגטון הדגישו אמש את הצורך ב"הישג". הממשל האמריקני הופתע פעמיים בהודעות בנייה ישראליות ממש על סף הכרזה על פתיחת שיחות, מה שממש הרתיח את  אובמה - שהגיב כפי שהגיב. התגובה היתה כל כך חזקה שגורם ישראלי אמר כי "נתניהו לא הבין מה אובמה רוצה ממנו".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. מאמין בן מאמין
צילום: AFP
ברק. זה ייתכן, זה אפשרי
צילום: גיל יוחנן
אובמה. צריך הישג
צילום: AFP
מומלצים