בנק ישראל: הריבית הועלתה כדי למנוע בועה
מהבנק נמסר, כי החשש מהמשך עליית מחירי האג"ח הקונצרני, המניות והנדל"ן - הכריע את הכף לטובת העלאת הריבית שתוריד את אטרקטיביות האפיקים המסוכנים ותסיט השקעות לאפיקים הבטוחים. על מנת לצמצם את היחלשות הדולר, צפוי בנק ישראל להמשיך ברכישת הדולרים
החלטת בנק ישראל אתמול (א') להעלות את הריבית ב-0.25% לרמה של 1.5% עוררה תגובות מנוגדות במשק: נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, אמר כי מדובר בהחלטה נכונה, "שכן על אף הרצון להוזיל את הריבית לכלל המגזר העסקי, מוכרח להיות איזון בין התמורה הניתנת לחוסכים לבין הוזלת עלות האשראי במשק".
לעומתו טען יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, אורי יהודאי, כי הגדלת פער ריביות מול העולם עשויה להביא להאצת תהליך התחזקות השקל מול מטבעות הסחר העיקריים - האירו והדולר - ולפגוע משמעותית ביכולתו של היצואן הישראלי להתחרות בעולם בשנה הקרובה".
בתגובה לביקורת נמסר מבנק ישראל ל-ynet כי על אף ההשפעה השלילית על שער הדולר והפגיעה האפשרית בייצוא, החשש מהמשך עליית מחירי האג"ח הקונצרני, המניות והנדל"ן - הכריע את הכף לטובת העלאת הריבית. עם זאת, נזכיר כי הבנק עדיין פועל בשוק המט"ח על ידי רכישות דולרים כדי לתמוך בשער היציג, כשרק בשבוע שעבר הוא רכש יותר ממאה מליון דולר.
"עליות מהירות יחסית במחירי הנכסים (אג"ח קונצרני, מניות, ונדל"ן; ג.ק.) היוו זרז להעלאת הריבית. נדגיש שאיכות הדירוג של החברות המנפיקות הולכת ויורדת מאז הרבעון הראשון של 2009 ומדד ת"א 25 נמצא ברמת שיא", נמסר מבנק ישראל. זאת, בסיוע הריבית הנמוכה המסיטה השקעות מחסכונות לאפיקים מסוכנים יותר.
"כשהצמיחה מתבססת, הבנק יכול וצריך לשחרר את הרגל מדוושת הגז. זאת, באמצעות העלאת הריבית שתוריד את אטרקטיביות של האפיקים המסוכנים, ותסיט השקעות אל האפיקים הבטוחים יותר", הדגישו בבנק. בכך מנסים למנוע בבנק ישראל עליית מחירים לא ריאלית בנכסים הספקולטיביים.
ומה לגבי החששות שהדולר ימשיך לאבד מערכו למול השקל ויפגע בענף הייצוא? "החשש מהמשך התחזקות השקל והפגיעה בייצוא נלקחה בחשבון. הנתונים הכלכליים מתנהגים בהתאם לציפיות בתחילת תהליך ההדרגתי של העלאת הריבית בו התחלנו מלפני כמה חודשים", נמסר מבנק ישראל, שעדיין ממשיך לבצע רכישות דולרים כשהוא מוצא לנכון.