שתף קטע נבחר

 

רוסיה מתאבלת; הטרור מהקווקז על הכוונת

בתום יומיים קשים של טרור, התקבצו אלפים - בהם בני נוער רבים - במרכז מוסקבה כדי להניח פרחים ולהדליק נרות לזכר 51 הרוגי ארבעת הפיגועים במוסקבה ובצפון הקווקז. מומחה הסביר ל-ynet כיצד פועלים ארגוני הטרור בקווקז ולמה דווקא עכשיו

מי הן "האלמנות השחורות", מי הוא ארגון "האמירויות של הקווקז", ומדוע מתרחש גל הפיגועים ברוסיה דווקא עכשיו? בעוד המחתרת הצ'צ'נית לוקחת אחריות לפיגועים במוסקבה ובצפון הקווקז, צוין אתמול (יום ד') ברחבי רוסיה יום אבל על קציר הדמים של היומיים האחרונים - 51 הרוגים בארבעה פיגועים.

 

כ-3,000 בני אדם - בהם בני נוער רבים - התקבצו במרכז מוסקבה בשעות הערב והפגינו נגד הטרור.

הם הניחו זרי פרחים והדליקו נרות. רבים אחרים בחרו להזדהות עם קורבנות הפיגועים בדקת דומיה בכנסיות. הפגנה אלימה התקיימה בסנט פטרסבורג, שם נדרשו השוטרים לפזר את המפגינים בכוח ולעצור כ-30 בני אדם, אבל הפגנה זו נגעה לתסכול הגובר בציבור הרוסי מיוקר המחייה והמצב הכלכלי הקשה.

 

מאחורי הפיגוע הכפול במוסקבה, וייתכן שגם מאחורי הפיגוע הכפול בצפון הקווקז, עומד ארגון "האמירויות של הקווקז" בראשות דוקו אומרוב. בסרטון וידאו שפורסם באתר אינטרנט איסלאמי, נטל אומרוב אחריות אישית לפיגועים ואמר כי מדובר ב"דרישת שלום לשירותי הביטחון של רוסיה", שמחסלים חפים מפשע. הוא גם הבטיח פיגועים נוספים.

  

"אומרוב הוא מנהיג הארגונים הקיצוניים בקווקז. הוא פרש מתחום ההטפה הדתית והכריז על עצמו כמנהיג הפוליטי והמדיני של הצ'צ'נים. ההשערות שהוא עומד מאחורי הפיגועים עלו כבר ברגע הראשון. הוא איש אלים שמסתתר, ומוגדר כיעד לחיסול של ה-FSB (שירותי הביטחון). הוא האחראי, אבל לא היחיד, גם לקשר החיצוני של הארגונים הצ'צ'נים עם ארגונים איסלאמים מחוץ לצ'צ'ניה", מסביר צבי מגן, שגריר ישראל במוסקבה בשנים 1998-2000.


בני נוער רבים משתתפים בטקסים, תחנת המטרו לוביאנקה (צילום: AP)

 

"בקווקז קיימות שתי קבוצות מורדים בולטות: האחת - מקומיים שחלקם הוכשרו בחו"ל, והשנייה - מוסלמים תומכי אל-קאעידה והג'יהאד העולמי. איך שברוסיה לא יציגו את העניין, לארגונים האלה יש תשתית מקומית והם גם מופעלים מרחוק. הארגונים האלה גם יודעים מתאבדים".

 

האלמנות השחורות - זעם ושאיפה לנקמה

ברוסיה, כך לדברי מגן, נוהגים להפריד בין הטרור שמגיע מהקווקז לטרור שמקורו בג'יהאד העולמי. "הם מתייחסים לעניין באופן אמביוולנטי. נלחמים ביד קשה ומשיגים תוצאות, אך מצד שני הם מעדיפים לראות את זה כבעיה רוסית פנימית ולא כבעיה עולמית. ההפרדה הזו משמשת אותם בעיקר בחזית המאבק מול נאט"ו". ואולם, מגן סבור כי ההפרדה הרוסית מלאכותית וכי מדובר באותה מערכת טרור.

 

הפיגועים במוסקבה הפנו את הזרקור אל תופעת "האלמנות השחורות" - אותן נשים שאיבדו את קרוביהן במלחמות בין רוסיה לצ'צ'ניה ומוכנות להקריב את חייהן למען הג'יהאד. הן מונעות מתוך האבל ושואפות לנקמה, אך רובן גם באות מרקע של חינוך מועט ומהוות מטרה קלה לגיוס מצד קיצונים. "השימוש באלמנות שחורות לפעולות טרור התגבר בשנים האחרונות", אומר מגן.


"המונח 'אלמנות שחורות' כבר לא זר לאיש" (צילום: רויטרס)

 

"המונח הזה כבר אינו זר לאף אזרח. אפשר להשתמש באלמנות, במתנדבים ובילדים. מדובר כמעט תמיד בנשים של צ'צ'נים, דגסטנים, אינגושטים ועמים אחרים שחיים בקווקז ונמצאים בסכסוך אלים עם רוסיה. טכניקות הגיוס דומות מאוד לאלה של ארגוני הטרור האיסלאמים". 

 

הנשיא מדבדב קיים אחר הצהריים ישיבה דחופה עם הפורום הביטחוני שלו, ובמהלכה הדגיש כי רוסיה תמשיך להילחם בפעולות טרור מהקווקז. "מטרת המחבלים הינה הרס החברה האזרחית וערעור היציבות, אנחנו לא ניתן לזה לקרות. כל האחראים יימצאו ויושמדו", הוסיף.

 

"כשפוטין ומדבדב מדברים בתקיפות - זה לא אומר שזה בהכרח יעבוד, אבל זו שפת הרתעה", אומר מגן.

"יכול להיות שהם מנסים להשפיע על הלך הרוח הציבורי כדי לפגוע בשיתוף הפעולה עם המורדים". ואולם, מגן מעלה גם סברה אחרת: לפני כ-10 שנים היה זה פוטין שכמועמד לנשיא העלה את הלחימה בקווקז למודעות הציבורית. יש שיאמרו שהוא מנסה לעשות זאת כעת בניסיון לקדם את בחירתו שוב לנשיא עם תום כהונת מדבדב. 

 

"פוטין היה זה שיזם בסוף שנות ה-90 את המלחמה השנייה בקווקז. רבים סבורים שהיא זו שהובילה אותו לקרמלין. בצפון הקווקז יש שבע מסגרות אוטונומיות, השייכות כולן לרוסיה אבל כולן שואפות לעצמאות. אך הדגש החזק פה הוא על האיסלאם הרדיקאלי. יש שם קבוצות שרואות עצמן כחלק מ-'חליפות איסלאמית כלל עולמית'", מציין מגן. "רוסיה והממשל המקומי פועלים נגד 'שטיפת המוח' הזו, אבל לא חסר אנשים שם שרוצים להיות לוחמים או שאהידים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אומרוב. ממטיף לאמיר
זירת אחד הפיגועים במוסקבה
צילום: רויטרס
מגן. יחס אמביוולנטי
צילום: לע"מ
מומלצים