שתף קטע נבחר

 

הוותיקן: האפיפיור אינו יכול להעיד - יש לו חסינות

התנערות הכס הקדוש מלקיחת אחריות על פרשת ההתעללות המינית בילדים על-ידי כמרים, רק מגבירה את הביקורת על האפיפיור בנדיקטוס ה-16. היועץ המשפטי של הוותיקן: מעמדו של בנדיקטוס הוא של ראש מדינה. הוא אחראי רוחנית אך לא ניהולית

פסחא בצל שערוריית הפדופיליה: לנוכח הביקורת הגוברת, יצא היום (יום ה') היועץ המשפטי של הוותיקן ג'יוזפה דלה טורה, להגנתו של האפיפיור בנדיקטוס ה-16, ואמר כי האפיפיור אינו יכול להעיד בפרשות ההתעללות המינית של כמרים בכנסיה הקתולית, כיוון שהוא נהנה מהחסינות לה זוכה כל ראש מדינה.

 

בראיון לעיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה" אמר דלה טורה - המשמש גם כראש בית הדין של הוותיקן - כי בנדיקטוס "הוא ללא ספק ראש מדינה, קיים לגביו אותו סטטוס משפטי ולפיכך הוא זוכה לחסינות מפני הופעה בבית משפט זרים".

 לדבריו, יותר מ-170 מדינות - בהן ארה"ב - מקיימות יחסים דיפלומטיים עם הוותיקן ומכירות בכס הקדוש כמדינה ריבונית שהאפיפיור עומד בראשה.

 

בנדיקטוס ה-16 עומד בשבועות האחרונים בפני ביקורת הולכת וגוברת, לנוכח חשיפת מימדי הטיוח של פרשות ההתעללות בכנסיה. כמעט מדי יום נחשפות ברחבי העולם - בעיקר באירופה ובארה"ב - עוד ועוד תלונות על חשדות להתעללות פדופילית מצד כמרים בכנסיה הקתולית. באופן יוצא דופן, התנצל בנדיקטוס לפני כעשרה ימים מפני המאמינים אירים על פרשת טיוח גדולה שהתגלתה בארצם, אולם לא פירט כיצד יוענשו הנאשמים ולא לקח בשם הוותיקן אחריות למעשים.

 

עורכי דין המייצגים נפגעים במדינות רבות טוענים כי האפיפיור הוא בסופו של דבר האחראי העליון לשערוריות הטיוח, ולכן עליו להעיד ולמסור את גרסתו לעמדת הכס הקדוש. דלה טורה דחה בראיון טענה זו ואמר כי הכנסיה הקתולית "אינה ארגון רב לאומי. לאפיפיור יש עליונות רוחנית, אך כל בישוף אחראי מבחינה חוקית לניהול הבישופות שלו".  

 

דלה טורה דחה גם את הטענות לפיהן בישופים שונים - החשודים בהעברת כמרים מתעללים בין קהילות במקום להסגירם למשטרה - נחשבים לעובדי הוותיקן, דבר שהופך למעשה את האפיפיור "למעסיק" שלהם. הוא גם דחה את הטענות כי מסמכים שונים שפרסם הוותיקן, והאחרון שבהם משנת 2001, עודדו בישופים לא לדווח על התעללות מינית בילדים. "החשאיות נועדה לשמור על הקורבן וגם על הנאשם שעלול להיות חף מפשע. אין אף נוהל בכנסיה שמונע ממישהו למסור מידע לרשויות אזרחיות".

 

בינתיים חושפת שערוריית ההתעללות קרעים עמוקים בין הכמרים לבין המאמינים בקהילות השונות.

 בישופים רחבים נפגשים עם קהל מאמיניהם ומנסים לרכך אותם לנוכח אי האמון הגובר. הקרדינל של וינה, כריסטוף שונבורן, אמר אמש כי הכנסיה הקתולית צריכה כולה לקחת אחריות על ההתעללות בילדים.

 

הוותיקן לעומת זאת נוקט בקו מתריס יותר ומסרב לקבל אחריות מנהלית. הוא מכחיש את הטענות לטיוח התעללות ב-200 ילדים חירשים על-ידי הכומר לורנס מרפי בשנים 1950-1974, ויצא בתקיפות נגד מאמר שפורסם בעיתון "ניו-יורק טיימס" בו נטען כי עוד לפי מינויו לאפיפיור, טיפל בנדיקטוס ה-16 ברשלנות בתלונות נגד מרפי. בנדיקטוס פרסם מצדו הודעה כי הוא רואה את פרשת ההתעללויות המיניות כ"מבחן עבורו ועבור הכנסיה הקתולית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בנדיקטוס. מבחן לכנסיה
צילום: AP
מומלצים