שתף קטע נבחר

 

הנתיב של חמאס לאוזן של אובמה עובר בבריסל

האומנם לא מדברים עם חמאס? רוברט מאלי, הדיפלומט הזכור מימי קלינטון, אישר ל-ynet כי הוא ובכירים אמריקנים נוספים בדימוס מקיימים באחרונה פגישות עם ראשי הארגון, שתוכנן מועבר לבית הלבן. בחמאס אומרים כי "המסר מגיע ליעדו", וגם בממשל מודים כי "תהיה זו רשלנות לא להקשיב"

בכירים לשעבר בממשל האמריקני, שחלקם מצויים בקשר גם עם הממשל הנוכחי, נפגשו בחודשים האחרונים עם ראשי חמאס. כך אישר הלילה (יום ו') בשיחה עם ynet אחד הבכירים האמריקנים שהשתתף באחת השיחות - רוברט מאלי, בכיר לשעבר בממשלו של ביל קלינטון. הוא הוסיף כי בממשל מודעים לקיום הפגישות, ורמז כי אף מתעדכנים בתוכנן. גם בממשל עצמו לא הכחישו כי תוכן הפגישות מגיע לוושינגטון.

 

הדיווח הראשון על הפגישות הופיע אתמול בעיתון "וול סטריט ג'ורנל". מאלי, שיעץ לברק אובמה במערכת הבחירות לנשיאות ומקורב לגורמים בממשל, אישר ל-ynet כי בין היתר, הוא ודיפלומט בכיר נוסף בדימוס - תומס פיקרינג - השתתפו יחד עם בכירים אירופים בפגישה מרכזית בקיץ שעבר בציריך עם כמה בכירי חמאס, ובראשם מחמוד א-זהאר ואוסאמה חמדאן. פגישות נערכו גם בערים נוספות באירופה וכן במזרח התיכון, למשל בדמשק. מאלי ופיקרינג פועלים במסגרת מכון מחקר שבסיסו בבריסל.

 

העיתון מוסיף כי המפגשים הללו גורמים לארגון לחוש שעמדתו נשמעת בבית הלבן. מנגד, בבית הלבן עצמו מדגישים כי לממשל אין כל קשר לשיחות, וכי ארה"ב שומרת על מדיניותה, לפיה החמאס צריך להכיר קודם בישראל ובהסכמים השלום ולזנוח את האלימות והטרור.

 

ובכל זאת, השיחות מתפרשות על ידי גורמים בכל הצדדים, כסימן לכך שממשל אובמה מרכך את העמדה האמריקנית כלפי חמאס, שעדיין מוגדר ארגון טרור על פי החוק האמריקני.

 

"היו פגישות גם בימי בוש"

על פי הדיווח בעיתון, האמריקנים המעורבים בשיחות הם "בכירים בממסד הדיפלומטי" המקורבים לממשל הנוכחי. פיקרינג הוא אחד הדיפלומטים האמריקנים המוערכים ביותר, שהיה בין היתר שגריר בישראל, בירדן, ברוסיה ובאו"ם, ובימי ממשל קלינטון שימש תת מזכירת המדינה מדלן אולברייט למדיניות.


פיקרינג עם רה"מ שמיר, כשהיה שגריר בי-ם (צילום: צביקה ישראלי, לע"מ)

 

גם למאלי ניסיון רב. מתוקף תפקידו כיועצו של הנשיא קלינטון לסכסוך הישראלי-ערבי, השתתף בשיחות השלום בין ישראל לפלסטינים ולסורים בשנות ה-90, והיה האמריקני היחידי לצד הנשיא קלינטון בפגישה שקיים עם הנשיא אסד האב בז'נבה, במאמץ אחרון להציל את שיחות השלום בין ישראל לסוריה. כיום הוא משמש מנהל תוכנית למזרח התיכון וצפון אפריקה במכון המחקר ICG, שבסיסו בבריסל ופיקרינג הוא יו"ר חבר הנאמנים שלו (תפקיד שמילא בעבר גורג' מיטשל, כיום השליח המיוחד של ממשל אובמה למזרח התיכון).

 

"אנחנו עובדים במכון מחקר בינלאומי ואנחנו מדברים אם גורמים בכל העולם", אמר מאלי ל-ynet. "אנחנו נפגשים גם עם אנשי חמאס. דנו איתם על תנאי הקוורטט ועל המצב בעזה. הבהרנו להם שאנחנו לא מעבירים מסרים ולא מדברים בשם הממשל. היו לנו פגישות כאלה גם בתקופת ממשל בוש. הפגישה בשוויץ הייתה רצינית יותר, כי השתתפו בה גורמים אמריקנים ואירופים".

  

לשאלה אם בממשל אובמה יודעים על השיחות ומקבלים תדרוך לגביהן, השיב: "היו לי פגישות עם אנשי חמאס בעזה, בדמשק ובאירופה. אנחנו מעבירים מסר לממשל שהייתה פגישה, ואם מישהו רוצה לשמוע מאיתנו, אנחנו מעבירים את הרשמים שלנו. עשיתי את זה גם עם אנשי ממשל בוש. אבל אין פה מו"מ עקיף ולא העברת מסרים בין הממשל לבין החמאס. אנחנו מבהירים את זה בכל פגישה. בעבר נפגשתי עם אנשי חמאס וזה הפך לנושא במערכת הבחירות לנשיאות. אין שום שינוי במדיניות הממשל האמריקני כלפי החמאס".

 

מאלי אינו מזהה שינוי בחמאס: "אין שום דבר חדש בצורה משמעותית. בראייה שלי, תמיד צריך לדבר ולהיפגש כדי להבין את התנועה ולאן פניה מועדות".

 

בחמאס שבעי רצון מהמפגשים. "אנחנו מאמינים שהמסר של החמאס מגיע ליעדו", אמר ל"וול סטריט ג'ורנל" אחמד יוסף, מבכירי הארגון. "אנחנו יודעים שהאנשים עמם אנחנו נפגשים מקושרים לבית הלבן".

 

בכיר בממשל אובמה השיב לשאלת העיתון, אם בבית הלבן מקבלים עדכונים על הפגישות, כי "תהיה זו רשלנות לסרב להאזין, במיוחד אם האורחים הם בעלי ניסיון ויודעים על מה הם מדברים". עם זאת, הדגישו בתשובה כי "המדיניות הרשמית של הממשל לא השתנתה, וזו גם עמדת הקוורטט - תהיה הידברות עם החמאס רק לאחר שיכיר בישראל ובהסכמי העבר שנעשו עמה, ויחדל מהטרור".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היה בפגישה. מחמוד א-זהאר
צילום: AP
תומס פיקרינג עם הנשיא לשעבר הרצוג. שיחות בציריך, דמשק ומקומות נוספים
צילום: סער יעקב, לע"מ
מומלצים