שתף קטע נבחר

 

דו"חות חניה - כך תתמודדו איתם. מדריך

שוב קיבלתם דו"ח חניה. איך אפשר לבטל אותו, האם כדאי להתעלם ממנו, איך להתמודד עם מכתב התראה לתשלום על דו"חות שקיבלתי לפני 10 שנים, ומה בסמכות העיריה לעשות כדי לגבות ממני את הקנסות שקיבלתי?

פיסת נייר צמודה לשימשה הקדמית ברכבנו, היא מהמראות הפחות נעימים. תמיד קיימת תקווה שמא מדובר באיזו פרסומת למסעדה או קופון הנחה, אך ככל שמתקרבים לרכב והתמונה נעשית ברורה יותר – דו"ח ולא משהו אחר, תחושות הכעס והתסכול מתגברות.

 

קיבלתם דו"ח? בהנחה שבאמת חניתם במקום האסור בחניה, או כזה המחייב תשלום עבור החניה ולא שילמתם ואין לכם הסבר משכנע - עם כל הצער שבדבר, העדיפות הראשונה היא לשלם את הקנס. אם החלטתם שלא לשלם, עומדות בפניכם שתי אפשרויות לנסות ולבטל אותו.

 

ליקויים בחומר הראיות

הראשונה היא בקשה להישפט. הבקשה עצמה מצורפת לדו"ח החנייה והנהג נדרש למלא בה את פרטיו ולהגישה לרשות המקומית תוך 90 יום. לאחר שנשלחה הבקשה, יקבע מועד לדיון בבית המשפט, אליו יזומן הנהג בדואר רשום. בדיון, יטען הנהג את טענותיו בתקווה כי יצליח לשכנע את השופט. יש לציין כי עם הגשת הבקשה להישפט מושהה המנגנון של כפל קנס.

 

מה זה כפל קנס? במידה ולא שולם קנס בגין עבירת חנייה תוך 90 ימים ממועד קבלת הודעת תשלום הקנס, מתווסף לסכום הקנס רכיב של ריבית פיגורים בשיעור של 50% מגובה הקנס. לאחר כל 6 חודשים, במידה שהקנס לא משולם, מתווסף רכיב של ריבית פיגורים בשיעור של 5% על סכום הקנס.

 

דרך הפעולה השנייה לביטול הדו"ח, היא פניה לרשות המקומית על מנת להביא לביטול הקנס.

 

"הן על ידי בקשה להישפט והן על ידי פניה לעירייה ניתן להביא לביטולו של הקנס, בשל פגמים שונים שנפלו בו עקב רשלנות השוטר או הפקח בהכנת הדו"ח וכן כשלים פרוצדורליים, כמו סימוני תמרורים בלתי תקינים וליקויים בחומר הראיות, במיוחד בדו"חות מצולמים הדורשים תהליך תיעוד שאין בו דופי", אומר עו"ד אילן בומבך, מומחה במשפט אזרחי ומנהלי.

 

דוגמא לביטול דו"חות החנייה עקב כשלים בהכנת הדו"ח ניתן למצוא לדוגמה, במקרה בו ציין ביהמ"ש כי הדו"ח נערך באופן לקוי, כך שלא ברור ממנו החיקוק הרלוונטי ויש בכך כדי להביא לפסילת הדו"ח. באותו עניין, החליט בית המשפט לבטל את הדו"ח גם בשל אי בהירות לגבי התמרורים הניצבים במקום.

 

בומבך מציין עוד כי לאחרונה ניתן פסק דין של השופט א' לוי בעניינו של ראובן לסקוב נגד עיריית תל אביב. באותו עניין, עתר תושב מבשרת ציון על כך שעיריית תל אביב גררה את רכבו, בעוד שבעניינם של נהגים אחרים, תושבי תל אביב, שחנו בסמוך לו, הסתפקה העירייה במתן דו"ח בלבד. בפסק הדין הדגיש השופט לוי את החובה החלה על העירייה שלא לנקוט באכיפה סלקטיבית כלפי נהגים החונים שלא כדין. בהתאם לכך, יתכנו נסיבות בהן אכיפה סלקטיבית תוביל לביטול דו"ח חנייה שניתן כנגד רכב מסוים.

 

לא כדאי להתעלם מהדו"ח

אולי כדאי להתעלם מהדו"ח?

כעיקרון, לא כדאי להתעלם מהדו"ח. אומנם, כפי שנראה בהמשך, אם העירייה לא פעלה לגבייתו במשך שלוש שנים, הוא התיישן, אבל לא תמיד כדאי לקחת את הסיכון. הדו"חות צוברים ריביות והצמדות בשיעורים גבוהים מאוד.

 

מתי חלה התיישנות?

"העירייה חייבת להמציא את הדו"ח לבעל הרכב בדואר רשום תוך שנה ממועד העבירה וכן לנקוט אמצעי גביה כנגד החייב בתוך תקופה שלא תעלה על שלוש שנים", אומר בומבך. "במידה והרשות לא עמדה בכך ולא פעלה לגבות את החוב, הרי שהחוב התיישן".

 

קיבלתי מכתב על כך שלא שילמתי דו"ח ישן ובו התראה לתשלום, בתוספת ריביות והצמדה. מה לעשות? האם אני יכול לבקש להישפט כעת?

בקשה להישפט על העבירה חייבת להישלח תוך 90 יום ובמידה ולא כך נעשה, אין אפשרות לבקש להישפט. יחד עם זאת, במידה ובעל הרכב טוען כי מעולם לא קיבל לידיו את הדו"ח ועל כן כלל לא היה מודע לכך שהוא אמור להגיש בקשה כזו, ניתן לפנות לביהמ"ש.

 

ואם עברו כבר 10 שנים מביצוע העבירה ואני משוכנע שלא קיבלתי שום תזכורת בשנים האחרונות, או שאני טוען שכלל לא קיבלתי את הדו"ח, מה באפשרותי לעשות?  

בנסיבות כאלה, הדבר הנכון הוא לפנות לרשות בתכתובת משפטית ובמידת הצורך אף להגיש בקשה לבית המשפט להורות על בטלות הדו"חות. בהליך כזה תידרש העיירה להוכיח כי שלחה את דרישות התשלום בדואר רשום כנדרש על פי דין.

 

"ישנה מחלוקת פוסקים בשאלה איזו ראיה נדרשת על מנת להוכיח שהעירייה אכן עמדה בדרישות הדין ושלחה את דרישות התשלום לחייב בדואר רשום" אומר בומבך. לדבריו, לרוב מציגה העירייה פלט מחשב מטעמה, ובו רשימה של דברי דואר למשלוח. על הפלט, בחלק מהמקרים, מתנוססת חותמת הדואר כאישור לקבלת דברי הדואר המפורטים. ואולם, בתי המשפט נחלקו בשאלת מעמדם של מסמכים אלה.

 

כך, בעוד שהשופט עודד מודריק הכיר בפלטי המחשב כרשומה מוסדית וראה בהם ראייה קבילה למשלוח הודעות תשלום קנס בדואר רשום הרי שבמקרה אחר, קבע השופט דוד רוזן, כי פלטי המחשב אינם מהווים ראיה קבילה למשלוח הודעות תשלום הקנס. לגבי הקביעה האחרונה אמנם הוגש ערעור, אך לדברי בומבך ההלכה העולה ממנה אומצה בפסקי דין רבים.

 

העיריה יכולה לעקל חשבונות

הגיע אלי מכתב שנשלח מעורך דין, המייצג את העיריה עם דרישה לתשלום מיידי של הדו"ח כולל תוספות. האם כדאי לי לשלם כדי לא להסתבך ולנסות לתבוע את הכסף חזרה מהעיריה?

אין צורך להיבהל מעצם העובדה שנשלח מכתב מעו"ד. הרבה פעמים הדרישות הללו אינן מגובות במסמכים המעידים שהעירייה פעלה כנדרש. אם בעל הרכב עומד על זכויותיו, העירייה עשויה לעיתים לוותר על חלק משמעותי מהדו"חות ואף לבטלם כליל. "במידה והקנס שולם, הרי שעל פי הוראות סעיף 229(ח) לחוק סדר הדין הפלילי נוסח משולב, התשמ"ב-1982, רואים במי ששילם קנס כמי שהודה בעבירה, הורשע ונגזר דינו, אשר על כן לא סביר שיוחזרו כספים ששולמו" אומר בומבך. "יחד עם זאת, בנסיבות בהן הקנס משולם על ידי עיקול, בהחלט ניתן לטעון כנגד הקנס גם לאחר התשלום".

 

העיריה באמצעות עו"ד מאיימת כי אם לא אשלם באופן מיידי היא תעקל את חשבון הבנק שלי - האם בסמכותה לעשות זאת? היא לא צריכה להגיש בקשה קודם להוצאה לפועל?

העירייה אינה פונה להוצאה לפועל, שכן פקודת המיסים (גביה) מאפשרת לה לנקוט הליכי גביה גם בלי לערב את ההוצל"פ. בדרך כלל, הליכי האכיפה בהן נוקטת העירייה לגביית דו"חות חנייה הם הטלת עיקולים על מיטלטלי החייב (חשבונות בנק, כלי רכב ורכושו הפרטי של החייב).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתיישן תוך 3 שנים. דו"ח
צילום: קובי קואנקס
עו"ד אילן בומבך
מומלצים