איראן: העלייה באינפלציה טובה לאחמדינג'אד?
האינפלציה במדינה במגמת עלייה ואחמדינג'אד מבקש מהפרלמנט לשקול מחדש את תוכניתו לביטול הסובסידיות על אנרגיה ומזון. ביטול זה יחסוך לאיראן 40 מיליארד דולר, ויכול להפכה לפחות פגיעה לסנקציות אפשריות מהמערב
האינפלציה באיראן נמצאת במגמת עליה והגיעה במרס ל-10.4%, כך מדווחת סוכנות הידיעות האירנית, לפי דו"ח של הבנק המרכזי במדינה.
קצת האינפלציה השנתי אמנם נפל משיא של כמעט 30% בסוף השנה שעברה, אבל במהלך שלושת החודשים האחרונים, שוב ניכרת מגמת עלייה.
שיעור האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים, נפל ל-11.3% מ-13.5%, בהשוואה לשנה הקודמת, אבל שיעור האינפלציה בחודש אספנד (שהסתיים ב-20 במרס) הגיע ל-10.8% בהשוואה לחודש הקודם.
הקלה על הלחץ האינפלציוני יכולה לסייע לנשיא מחמוד אחמדינג'אד במחלוקת על אכיפת תוכנית הרפורמה בסובסידיות, שתגרום לעליית מחירים ותפגע בעניים.
בחודש שעבר, הפרלמנט העביר את תקציב המדינה לשנה האיראנית, שהתחילה ב-21 במרס, שלא כללה את הקיצוץ הרדיקלי בסובסידיות שאחמדינג'אד מבקש. הנשיא, שנבחר מחדש ביוני אחרי 4 שנים, מבקש להעלים את סיבסוד המזון והאנרגיה במדינה תוך 5 שנים.
תוכניתו של אחמדינג'אד נדחתה, וזה שלח מכתב לפרלמנט בו הוא קורא ל"ביקורת וחשיבה מחדש על ביטול הסובסידיות". לפי הצעת הממשלה, ביטול הסובסידיות ה"יקרות" יחסוך למדינה 40 מיליארד דולר.
הסרת הסובסידיות גם יכולה להפוך את יצואנית הנפט החמישית בעולם לפחות פגיעה לסנקציות אפשריות מהמערב בעניין תוכנית הגרעין שלה, שהמערב חושש שהיא כיסוי להסתרת פצצות גרעיניות.
מבקרי אחמדינג'אד מאשימים אותו שמאז שעלה לשלטון ב-2005 הגביר את קצב האינפלציה בבזבוזים לא אחראיים של כספי הדלק, וקוראים לחלק את עושר הנפט באופן הוגן יותר.
הממשלה מצידה גורסת כי אשמת האינפלציה נעוצה בעליית מחירי האנרגיה והאוכל שהגיעה לשיא ב-2008 ומצביעים על ירידה שחלה בה בסוף השנה עברה.
כלכלנים אומרים שאת ירידת האינפלציה ניתן לייחס למספר סיבות כמו האטת הכלכלה, כתוצאה של מחירי נפט גולמי נמוכים בשנה האחרונה והאטת הכלכלה הגלובלית וגם ריסון מוניטרי שהבנק המרכזי מנהיג.