שתף קטע נבחר

 

בני גיל הזהב: מצטיינים ב"אינטליגנציה חברתית"

אין חכם כבעל ניסיון, ובמיוחד בכל הקשור ליחסים עם הזולת. מחקר מלמד שקשישים מצוידים ביותר "חכמה חברתית" ויודעים להתמודד טוב יותר עם קונפליקטים ועם מציאות החיים המשתנה

מחקר חדש מראה כי בני גיל הזהב אכן חכמים יותר מהצעירים הפוחזים – לפחות בכל הקשור בהתמודדות עם קונפליקטים וקבלת השינויים וחוסר הוודאות שהחיים מביאים איתם. לא מדובר בכמות הידע שצבר אדם במהלך חייו, אלא ב"חכמה חברתית"; באופן בו הוא מתמודד עם אי הסכמות ומחלוקות.

 

בניסוי שערך צוות חוקרים בראשותו של ריצ'רד ניסבט (Nisbett) מאוניברסיטת מישיגן, נמצא שאנשים מבוגרים מבינים טוב יותר את הזולת, מודעים היטב לכך שאנשים שונים מחזיקים בערכים שונים ומסוגלים לקבל בצורה טובה יותר את השינויים שמתרחשים במהלך החיים.

 

"מתברר שהגיל משפיע על תבונתו של כל אדם, ולא משנה מה הרקע החברתי ממנו הוא בא, החינוך שקיבל או רמת האי.קיו שלו", סיכמו החוקרים במאמר שהתפרסם ברשומות האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית.

 

"באמריקה של זמננו, אנשים מבוגרים לא מחזיקים בדרך כלל בידע רב במחשבים או בטכנולוגיה", אמר ניסבט, "אולם תוצאות המחקר שלנו מצביעות על כך שקשישים יודעים לנתח טוב יותר בעיות חברתיות. אני מקווה שהממצאים יעודדו אנשים צעירים להכיר בכך שלאנשים מבוגרים יש מה לתרום להם בכל הקשור להבנה חברתית".

 

ישוב סכסוכים

החוקרים גייסו 247 משתתפים ממשיגן וחילקו אותם ל-3 קבוצות גיל: 25 עד 40, 41 עד 59 ומעל גיל 60. המשתתפים קיבלו סיפורים בדיוניים על קונפליקטים שהתרחשו במדינה זרה והתבקשו לנתח אותם ולחשוב מה תהיה תוצאתם.

 

אחד הסיפורים עסק למשל בצמיחה הכלכלית במדינת טג'יקיסטן שמהגרים רבים מקירגיסטן עברו אליה. בעוד המהגרים ביקשו לשמר את מנהגיהם הישנים, המקומיים דרשו מהם להיטמע לגמרי ולזנוח את המסורת שהביאו איתם.

 

התוצאות שהציעו המשתתפים לקונפליקטים השונים נותחו בידי החוקרים שלא ידעו מאיזו קבוצת גיל הגיע כל ניתוח. החוקרים אפיינו את התשובות לפי הפשרנות והגמישות שגילו המשתתפים. הם הגיעו למסקנה שלקשישים יכולת טובה יותר להבין ולפתור סכסוכים.

 

לין האשר, פרופ' לפסיכולוגיה מאוניברסיטת טורונטו שלא לקחה חלק בניסוי, אומרת כי המחקר מדגים היטב כיצד החכמה גוברת עם הגיל: "הממצאים עוזרים לנו להבין טוב יותר את תהליך ההזדקנות ומלמדים אותנו שתפקידם החשוב של מקומות העבודה הוא לאפשר לעובדים המבוגרים להמשיך ולתרום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חכמת חיים מרבה שנים
צילום: index open
מומלצים