שתף קטע נבחר

 

מצב חירום בקירגיזסטן: שוטרים הרגו מפגינים

המוני אזרחים יצאו להפגין ברחובות בעקבות מעצרם של עשרה מנהיגי אופוזיציה, בהם ראש הממשלה לשעבר. עדי ראייה סיפרו ששוטרים ירו אש חיה לעבר מפגינים שנאספו מול לשכת הנשיא

מהומות אלימות פרצו ברחבי קירגיזסטן שבהם התעמתו פעילי אופוזיציה עם כוחות הביטחון. עדי ראייה דיווחו היום (ד') כי לפחות חמישה אזרחים נהרגו ואחרים נפצעו בבירה בישקק מול לשכת הנשיא, קורמנבק בקייב. גורמים רשמיים מסרו כי מצב חירום הוכרז בבירה בישקק.

 

כ-5,000 פעילי אופוזיציה נאספו היום בכיכר הגדולה של בישקק כדי להביע מחאה נגד שלטונו האוטוריטרי של בקייב. שוטרים שהוזעקו לפזר את ההפגנה ירו אש חיה לעבר הפעילים, והרגו חמישה מהם לכל הפחות. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי אזרחים גם הסתערו על תחנות הטלוויזיה והרדיו הממשלתיות.

 

שוטרים גם כדורי גומי וגז מדמיע בניסיון להדוף את המפגינים, רובם גברים צעירים, שניסו לגנוב כלי נשק מכוחות הביטחון בבישקק. כ-150 איש מיחידת העלית של המשטרה הוצבו מסביב לבניין הממשלה, המכונה "הבית הלבן". מהומות פרצו גם בעיר טלאס במערב המדינה ובעיר נרין שבדרום קירגיזסטן. 


כרזה של הנשיא בקייב שהוצתה על ידי המפגינים, היום (צילום: רויטרס)

 

העימות האלים פרץ בעקבות מעצרם של עשרה ממנהיגי האופוזיציה, בהם ראש הממשלה לשעבר אלמזבק אטאמבייב, שהפסיד בבחירות לנשיאות, יו"ר הפרלמנט לשעבר אומורבק טקבייב, ועוזרו הבכיר בולוט צ'רניאזוב. התובע הכללי של קירגיזסטן, נורלן טורסונקולוב, אמר כי הם "נחקרים ומואשמים בפשעים רציניים, לרבות הפרת כמה מחוקי הרפולביקה"

  

"כל היום נשמעו יריות", אמר דני (52), ישראלי המתגורר בשנים האחרונות בבישקק. "התחבורה הציבורית הושבתה, אחרי שמפגינים שרפו אוטובוסים, ויש שיבושים ברשתות הטלפוניה ובאינטרנט. אפשר לראות אנשים בשוק קונים כמה שיותר אוכל, כאילו עוד מעט תפרוץ מלחמת עולם. אנשים כאן מפחדים ולכן אוגרים מזון".

 

בשיחה עם ynet אמר דני כי העימות האלים אמנם פרץ רק עכשיו, אך הכתובת היתה על הקיר. "המפגינים ממורמרים, ואני מבין אותם. המצב הכלכלי די קשה,

והנשיא הטיל הרבה מסים בחצי השנה האחרונה, שאותם רבים לא יכולים לשלם. זה היה צפוי שזה ייצא החוצה מתישהו - והנה זה הגיע. אולי בפעם הבאה הוא יילמד את הלקח".

 

קירגיזסטן, רפובליקה סובייטית לשעבר, ממוקמת במרכז היריבות בין ארה"ב לרוסיה על "שליטה" במרכז אסיה, באזור הנוטה לעימותים. הנשיא בקייב עלה לשלטון על רקע מחאה עממית ב-2005, ומאז הואשם בפגיעה בדמוקרטיה. בבחירות שנערכו אשתקד הוא זכה ב-90 אחוזים מהקולות, ובאופוזיציה טענו לזיופים ולאי-סדרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפגינים בבישקק
צילום: רויטרס
יד קשה. הנשיא בקייב
צילום: איי פי
נעצר. אטאמבייב
צילום: AFP
גם נחקר. טקבייב
צילום: AFP
מומלצים