נתניהו על אשכנזי: כל ארגון חייב להתחדש
במסיבת עיתונאים מיוחדת לסיכום השנה הראשונה לכהונתו השנייה, ראש הממשלה התייחס גם לסיום תפקידו של הרמטכ"ל. הוא מתח ביקורת מרומזת על אובמה, התגאה בהישגים בכלכלה ובחינוך, תזמן את הנסיעה ברשת התחבורה שהבטיח - ואמר ש"עושים פעולות שלא ניתן לפרט בעניין שליט"
בעיצומו של משבר חריף עם ממשל אובמה, ובשיאו של ריב בין לשכת שר הביטחון לזו של הרמטכ"ל, סיכם היום (ד') בירושלים ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שנה ראשונה בכהונתו השנייה. במסיבת העיתונאים המיוחדת סקר נתניהו את פעולות ממשלתו "לשינוי פני המדינה".
- ברק: אשכנזי תרם המון, אך חייבים להחליף כעת
כשנשאל על הסוגייה הבוערת של המתח בצמרת בין אהוד ברק לרב-אלוף גבי אשכנזי, הוא ביקש לומר רק ש"אני מעריך מאוד את פועלו של הרמטכ"ל. למעשה לא התקבלה החלטה - זה מימוש של החלטה קודמת. הפעולה הזאת, או יישום ההחלטה הזאת, מאפשר את בניית שדרת הפיקוד של צה"ל. יש לעיתים שמוסיפים שנה, אבל אנחנו יודעים שכל ארגון חייב להתרענן ולהתחדש".
"מעריך את פועלו של הרמטכל". נתניהו (צילום: גיל יוחנן)
על שליט: פועלים, בלי לפרט
בתחום הביטחוני דיבר נתניהו גם על המאמצים לשחרר את גלעד שליט. "הכנסנו מתווך חדש, הוא הציע הצעה, היינו מוכנים ללכת כברת דרך ארוכה להשבתו של גלעד, ועדיין מוכנים ללכת כברת דרך ארוכה, בתנאי שזה לא יסכן חיי ישראלים. עד לרגע זה לא קיבלנו מענה מהחמאס. אנו עושים פעולות רבות שלא תמיד אפשר לפרט".
נתניהו הזכיר את התגובה לכל ירי מעזה לדרום - "המדיניות שלנו היא להגיב וגם ליזום. אני מקווה שהארגונים האלה לוקחים את זה בחשבון".
"הפלסטינים עלו מהר על עץ"
ומה עם הקיפאון המדיני, הלחץ האמריקני והגינויים מהעולם? "הפלסטינים עלו מהר מאוד על העץ וסירבו להכנס לתהליך", אמר, ומתח ביקורת מרומזת על הנשיא האמריקני ברק אובמה. "אם כתוצאה מכך ישראל סופגת גינויים על מה שעשו ב-42 שנים, זה לא קשור למידיניות שלי. יש שינוי בעולם - בראש ובראשונה הוא נובע ממהלך התקדמותו של האיסלאם הקיצוני. הצעידה הזו לא נבלמה עד היום, ויש מי שמטיל את האחריות על ישראל - אבל כל מי שבודק את הדברים יודע שאין הדברים כך ושאין זה קשור למשהו ספציפי".
מול ארה"ב: הסכמות ומחלוקות
המשבר עם האמריקנים מתמצה, לפי ראש הממשלה, ב"שיח מתמשך, שהוא לא בהכרח חופף למה שמתפרסם. יש דברים שאנו מסכימים עליהם, יש דברים שאיננו מסכימים עליהם. אנו עושים מאמץ לפעול בתאום על פי האינטרסים המשותפים שלנו ושלהם".
בשעה שראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, מוסיף עוד שמן למדורה ורואה בישראל "האיום הגדול ביותר על שלום האזור", נתניהו נשאל וענה: "ההתקפות הללו מצד טורקיה החלו בצמוד לעופרת יצוקה. זו תופעה מצערת שאני לא חושב שמשרתת את היציבות וקידום היחסים באזורנו. אנחנו מעונינים ביחסים טובים עם טורקיה ואני מצר על כך שמר ארדואן בוחר לתקוף פעם אחר פעם את ישראל כשהוא יודע את העובדות".
שעה מתל-אביב לכרמיאל
נתניהו פתח את דבריו ואמר ש"קיבלנו 1,500 החלטות", והתחיל עם הנושא הכלכלי. ברפורמות חדשות הוא ראה "צמצום פערים, קידום החינוך והעמקת המורשת, פעילות בטחונית ומדינית ופעולות נוספות". לדבריו, מצב האבטלה שופר. "דבקתי בהתעקשות להמשיך את המגמה להפחתת המסים".
הוא התייחס לתוכנית התחבורה השאפתנית: "אנחנו רוצים להשלים מערך רכבתי שיחבר את אילת לקרית שמונה. בטוווח של 15 שנה ואולי הרבה לפני. נרשת את כל המדינה. היום לוקח שלוש שעות באוטובוס מתל-אביב לכרמיאל, וזה ייקח שעה".
היתרי בנייה: צמצום זמן לגודל מיקרוסקופי
בהמשך, נתניהו התגאה ברפורמה בתכנון והבנייה. "שחרור קרקעות לציבור. זהו תהליך אנטי התייקרות. אנחנו נמצאים באמצעו של תהליך רפורמה בתכנון ובבנייה - קבלת היתר בנייה תוך 90 יום. זה צמצום עד לגודל מיקרוסקופי".
אחר-כך ראש הממשלה דיבר על חיזוק הפריפריה. "העברנו מפה של אזורי עדיפות לאומית. עסקנו גם בחיזוק יישובי עוטף עזה. סיימנו השנה את כל ההסכמים עם מפוני חבל עזה והשומרון. חמש שנים אחרי ההתנתקות הבאנו לזה סוף".
הגדלת קצבאות ילדים וקשישים
ומה עוד? "הגדלנו את קצבאות הילדים לילד שני, שלישי ורביעי. עזרנו למשפחות באופן שהן לא יימנעו מיציאה לשוק העבודה. העזרה שנייה שאיננה מוכרת - בהגדלת קצבאות לקשישים. הוספנו כמליארד שקל לשקישים.
אני מניח שרוב הציבור לא מודעים לכך. שימו לב להבדלים בין 2008-9 לזו של 2010, זה שינוי מבורך וחשוב". גם את התוכנית לפיתוח כלכלי של המיעוטים הוא הזכיר. יצוין כי הדברים נאמרו יממה לאחר דו"ח של בנק ישראל שחשף כי היציאה לעבודה אינה מתכון בטוח ליציאה ממעגל העוני.
בנוסף, אמר נתניהו: "סייענו לארגונים רבים, שהיו על סף קריסה בזמן המשבר. כשמקורות כספיים התייבשו הממשלה התערבה כדי להציל ארגונים חברתיים שעושים עבודה חשובה".
בנושא החינוך - פתח עם התוכנית הלאומית להבאת מוחות. "בחרנו להקים 30 מכוני מחקר. שמנו כסף כדי לרכז את המשאב הלאומי הזה. גם להחזיר וגם למנוע את הבריחה שלהם. הדבר השני הוא שנה אקדמית חינם ללומדים בפריפריה - תוספת של 7,000 איש עד 2013".