גניבה בלשכה: קם צרבה מסמכים, חיילים עזרו לה
בצל פרשת קם - צה"ל יהדק את הפיקוח על מערכות המחשב שלו ועל החומר היוצא מהן בדואר האלקטרוני ובהדפסה. סיווגה הביטחוני של קם והאמון שניתן בה הקשה על סיכול הפרשה. גם מי שסייע להעתקת החומרים - עשה זאת בלי שידע מה כוונותיה
סוגרים את האורווה אחרי שהסוסים דהרו החוצה? במקביל לחשיפת פרשת החיילת המשוחררת המואשמת בריגול, ענת קם, שעל-פי השב"כ והפרקליטות גנבה יותר מ-2,000 מסמכים סודיים מלשכת אלוף פיקוד המרכז, נקטו בצה"ל שורת פעולות, בניסיון למנוע הישנות מקרים דומים.
פרשת קם - כל העדכונים ב-ynet:
- הסניגור: משפט קם מסוכן לעיתונות ולדמוקרטיה
- פרשנות: קם על יוצרו / רון בן-ישי
- חומות הצנזורה מול שופרות האינטרנט
- "השב"כ איים על עיתונאי הממלא את שליחותו"
כבר בחודשים הקרובים יצוידו מערכות המחשוב הצבאיות במערכת חדשה, שתוכל להתריע מפני כל ניסיון להוציא מהן מידע שלא על-פי הפקודות.
בתום בדיקה, התברר כי את החומר החסוי צרבה קם על דיסקים יחד עם חיילים שסייעו לה. אלה לא היו מודעים לשימוש שהתכוונה לעשות בו.
מכתב האישום שהוגש נגד קם עולה כי בעת ששירתה כפקידה בלשכת האלוף היא העתיקה את המסמכים ומסרה לפחות את חלקם לעיתונאי "הארץ", אורי בלאו. הוא ביסס עליהם כתבות שפרסם, בהן כתבת תחקיר בנושא חיסול מבוקשים שפורסמה לפני כשנה וחצי.
הפעלת מערכת הפיקוח על מחשבי הצבא נמנית בשורת הלקחים שהופקו בעקבות הפרשה. באופן מעשי, היא תחסום את האפשרות להעביר מידע מסווג דרך הדואר האלקטרוני למי שאין לו הרשאה לכך. בנוסף על כך, תפקד המערכת גם על המסמכים המודפסים כדי להדק את הפיקוח אחר הוצאת חומר סודי מתוך צה"ל בניגוד לחוק.
עם זאת, בצבא מציינים כי הפרשה הנוכחית הייתה קשה מאוד לסיכול, שכן את המעשים המיוחסים לה ביצעה קם בהיותה חיילת שעברה את כל תהליכי
המיון והסיווג הביטחוני ובגדה באמון הרב שניתן בה. בשנים האחרונות שודרג מערך אבטחת המידע בצה"ל באופן מהותי. בין היתר, עובר כל חייל תהליך לקביעת רמת סיווג ביטחוני טרם הצבתו ביחידה שאליה הוא מיועד.
נוסף על כך, "נחסמו" המחשבים הצבאיים לחומר חיצוני, כך שלא ניתן עוד להשתמש בהם במערכות חיצוניות, התקני זיכרון ועוד. הכניסה למערכות המחשוב של צה"ל מחייבות הזדהות בשם משתמש ובסיסמה, והגישה הניתנת למידע נקבעת על-פי רמת הסיווג של כל חייל.
יצוין כי חלק מקו ההגנה של קם - לפחות כפי שהוצג היום בידי עורך דינה - הוא כי אבטחת המידע בלשכה שבה ירתה היתה לקויה ביותר. "המסמכים היו חשופים ללא אבטחה מינימלית. אם יש חומר כל כך מסוכן - מדוע הוא לא אובטח?", תהה עו"ד איתן להמן במסיבת עיתונאים שכינס.
Read this article in English