חושש מ"אמבוש": נתניהו לא ייסע לוועידת הגרעין
"יש מדינות שמתכוונות לנצל לרעה את המעמד כדי לנגח את ישראל", הסביר גורם מדיני מדוע החליט רה"מ - כמעט ברגע האחרון - לוותר על השתתפותו בוועידת הגרעין. הבית הלבן הודיע שעודכן: "ישראל בת ברית קרובה, נמשיך לשתף פעולה"
מוותר על ה"תענוג" - וחומק מביקורת. בניגוד למתוכנן, ראש הממשלה בנימין נתניהו לא ייסע לוושינגטון בשבוע הבא, לוועידת הביטחון הגרעיני. כך החליט אמש (יום ה') נתניהו, לאחר שנודע כי מספר מדינות מוסלמיות מתכוונות להעלות בוועידה את נושא אי הכללתה של ישראל באמנה למניעת הפצתו של נשק גרעיני. במקומו של נתניהו ייצא לוושינגטון השר הממונה על ענייני המודיעין, דן מרידור.
גורם מדיני בכיר בירושלים הסביר כי "ביממה האחרונה התקבלו דיווחים על כוונותיהן של מדינות שונות שיגיעו לוועידה בוושינגטון לחרוג מנושא מניעת הטרור הגרעיני".
"מדינות אלה", האשים הגורם, "מתכוונות לנצל לרעה את המעמד כדי לנגח את ישראל. ראש הממשלה הביע מורת רוחות מכוונה זו של אותן מדינות ולכן לא ייסע". יצוין כי הדברים נאמרו שעות לאחר שכבר יצאה הודעה רשמית מלשכתו של נתניהו על הנסיעה - ואף נעשו הסידורים האחרונים ליציאת הפמליה.
על פי המידע שהגיע לירושלים, שמונה או תשע מדינות איסלמיות מתכוונות להעלות את נושא אי הכללתה של ישראל באמנה למניעת הפצת הגרעין. מידע זה, שהתרכז במועצה לביטחון לאומי וחלקו נשען על דברים ברורים מכמה מקורות, גרם לראש הממשלה לבחון בשנית את נסיעתו. נתניהו אינו מעוניין להעמיד את ישראל במרכז ביקורת ציבורית על כך שאינה חותמת על האמנה.
דרג שרים ומומחים יספיק
הגורם המדיני הבכיר הוסיף כי "ראש הממשלה הביע מורת רוח מכוונה זו של אותן מדינות. בוועידות בינלאומית שעוסקות בנושא זה מיוצגת ישראל בדרך כלל על ידי דרג מיניסטריאלי ומקצועי בהתאם לכך החליט ראש הממשלה שישראל תיוצג בוועידה בוושינגטון על ידי סגן ראש הממשלה, השר לענייני מודיעין, דן מרידור וצוות מקצועי".
לחשש הכבד בירושלים הצטרפו גם היחסים הצוננים מול ממשל אובמה,
ובהן הדרישות שהציבה ארצות הברית בפני ישראל במטרה לחדש את המשא ומתן עם הפלסטינים - דרישות שעליהן נתניהו עדיין לא השיב.
מוקדם יותר השבוע סירבו במחלקת המדינה להתייחס לאפשרות של פגישה בין ראש הממשלה ומזכירת המדינה הילרי
קלינטון. עוד קודם לכן הבהירו בבית הלבן שהנשיא אובמה לא יפגוש את נתניהו. בוושינגטון מצפים לבואם של 46 מנהיגים זרים, ולנשיא נקבעו פגישות אישיות עם תשעה מהם בלבד.
שעות אחדות לאחר ההודעה מירושלים נמסר מהבית הלבן כי ארה"ב עודכנה על כך שנתניהו לא יגיע לוועידה, ושמרידור יבוא במקומו. "אנחנו מקבלים בברכה את השתתפותו של מרידור בוועידה", אמר דובר המועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן, מייק האמר. "ישראל היא בת ברית קרובה, ואנחנו מצפים להמשיך לעבוד בשיתוף פעולה קרוב בנוגע לנושאים הקשורים לביטחון גרעיני", הוסיף.
Read this article in English