איראן מציגה: צנטריפוגות חדשות - חזקות פי 6
פחות מיממה אחרי שהמעצמות התכנסו לדון בסנקציות, נשיא איראן מכריז כי ארצו תכניס לשימוש דור שלישי של צנטריפוגות. לפי ראש סוכנות הגרעין של איראן, הסרכזות החדשות יהיו חזקות פי שישה מאלה שכבר נמצאות בשימוש
לדברי ראש הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית, עלי אכבר סאלחי, עוצמתן של הצנטריפוגות החדשות גבוהה פי שישה מזו
של סרכזות "הדור הראשון". על הצעד הכריז רשמית נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, במסגרת טקס לרגל "יום הגרעין". לפי הדיווחים באיראן, בטקס נכחו בכירי המשטר, שגרירי מדינות זרות ועשרות עיתונאים זרים.
נשיא איראן התריס בנאומו כלפי מדינות המערב, ואמר כי איראן הפכה למדינה גרעינית, "בין שזה מוצא חן בעיניכם או לא". הוא הציג בנאומו את הדגם החדש של הצנטריפוגה מהדור השלישי, והמשיך בהצלפות נגד ארה"ב. "אמרתם שאיראן אינה מסוגלת לייצר אורניום המועשר ברמה של 20 אחוזים, ובכן - הנה הוא", אמר והצביע לעבר דוגמה של דלק גרעיני ברמה 20 אחוז שהובאה לאולם, והוצבה על הבמה. הקהל באולם קרא בתגובה "מוות לאמריקה".
הוא הוסיף כי "יש עוד הישג בנוסף להישג הגרעיני, שאני חושב שחשוב יותר ממנו, והוא הסתמכות עצמית של האומה האיראנית". אחמדינג'אד התייחס גם להסכם בין ארה"ב לרוסיה בנוגע להפחתת מלאי הנשק הגרעיני, וכינה אותו שקר גדול. "ההצגה הזאת של ממשלת ארה"ב זה שקר גדול", אמר נשיא איראן.
סאלחי אמר בנאומו בטקס כי המדענים האיראנים "הצליחו לתכנן דור שלישי של צנטריפוגות, שנוסו בהצלחה". הוא ציין כי "נקודה חשובה נוספת היא שהדור הזה של הצנטריפוגות הוא בקוטר 200 מילימטרים. כתוצאה מהישג זה, גדלה יכולת הייצור של צנטריפוגות מעין אלו בפרק זמן נתון". בכוונת איראן להתקין יותר מ-50 אלף צנטריפוגות במתקן בנתנז, בו מותקנות כיום כ-9,000 בלבד.
המעצמות נועדו: "רחוקים מהסכם על סנקציות"
בנאומו אחר הצהריים הוסיף אחמדינג'אד: "אנחנו מתנגדים לפצצת אטום, אמרנו זאת כמה פעמים בעבר. אנחנו מאמינים שיחסים בין מדינות צריכים להיות מבוססים על אחווה, שלווה צדק ואף אחד לא צריך לשאוף לשלוט על מישהו אחר". הוא תקף את ארה"ב, וציין כי "הם אומרים שלא יתקפו מדינה אחרת. זה שקר נוסף, תקפתם את יפן. הם רק רוצים להצדיק את עמדתם כלפי נשק גרעיני".
הצעד האיראני האחרון הוא קריאת תגר נוספת על מדינות המערב, שמנסות לגבש סבב סנקציות רביעי על טהרן על רקע התעקשותה לדבוק בתוכנית הגרעין. הלילה נועדו בניו-יורק נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון - ארה"ב, בריטניה, סין, רוסיה וצרפת - וכן גרמניה, ודנו בנקיטת העיצומים הנוספים.
בתום הפגישה אמרו שגריריהן באו"ם של ארה"ב, סין ורוסיה כי היא הייתה מועילה, אך דיפלומטים הבקיאים בפרטי השיחות אמרו כי הצדדים עדיין רחוקים מסיכום. נציג סין, המתנגדת העיקרית להחרפת הסנקציות, אמר כי ישיבה נוספת בהשתתפות
הצדדים תיערך בשבוע הבא, אך הבהיר כי ארצו עדיין דבקה במציאת פיתרון דיפלומטי לסוגייה. בייג'ינג ומוסקבה נהינות שתיהן מזכות וטו במועצת הביטחון של האו"ם, ולפיכך תמיכתן בסנקציות נדרשת.
אחר הצהריים הביע נשיא ארה"ב, ברק אובמה, ביטחון ביכולתו לקדם סנקציות משמעותיות נגד טהרן, אך הבהיר כי הוא אינו משוכנע שהן יצליחו בסופו של דבר לשנות את דרכה ולגרום לה לסגת מתוכנית הגרעין. "אם השאלה היא האם יש לנו ערבויות שסנקציות יאפשרו לשנות אוטומטית את ההתנהגות של איראן, ברור שלא", אמר אובמה בראיון לרשת ABC.