למען הדורות הבאים: העדויות הסרוקות ב"יד ושם"
ב"יד ושם" החלו לאחרונה בפרויקט מורכב שמטרתו לסרוק מיליוני מסמכי נייר הנמצאים בארכיון. המטרה: להציג את התעודות הסרוקות גם באינטרנט
משמרים את הזכרון: ארכיון "יד ושם" הוא הארכיון הגדול ביותר בעולם בנושא השואה. הוא מונה מעל 130 מיליון דפי תיעוד, מתוכם מיליוני מסמכים מקוריים ועדויות כתובות ומצולמות. לאחרונה החל פרוייקט מורכב שמטרתו סריקה דיגיטלית של מיליוני מסמכי הנייר בארכיון.
הצורך בסריקה הוא כפול. הסריקה מאפשרת יצירת העתק ביטחון ומקטינה את הצורך להשתמש במקור וכך מגנה עליו. בנוסף, המטרה היא להציג את התעודות הסרוקות, בצבען המקורי ובאיכות טובה ברשת המחשבים הפנימית של "יד ושם" ובהדרגה גם באינטרנט.
כ-20 איש עובדים בו זמנית ובמשרה מלאה לסריקת כ-80 עד 100 אלף מסמכים בחודש. בשלב הראשון הם בוחנים את מצבו של המסמך, אם מתגלה כי הוא במצב פיזי קשה, מוענק לו טיפול "עזרה ראשונה" במעבדת השימור. הסריקה עצמה מתבצעת בסורקים מסוגים שונים, שנבחרו בקפידה בהתאמה לסוגי התיעוד השמורים בארכיון.
כל מסמך וכל חפץ מתקופת השואה מספרים סיפור אנושי ומוסיפים פיסת מידע על קורותיהם ועל גורלם של מי שחיו באותה עת. הם מאפשרים לבני הדורות הבאים להכיר את עולמם ולהנציח את זכרם. צוותי "יד ושם" פועלים לאיתור, לתיעוד, לאיסוף ולשימור חומר מקורי מהתקופה.
אם ברשותכם מסמכים, חפצים, יצירות אמנות או תצלומים, ניתן להעבירם למשמרת עולם ביד ושם. לפרטים: 02-6443703 או באתר האינטרנט של "יד ושם".
לזכור את העבר. "יד ושם", ארכיון
צילום: AP
מומלצים