הרמטכ"ל ביד ושם: "לעולם לא נעמוד ללא הגנה"
את אתר ההנצחה לשואה ולגבורה פקדה היום הקצונה הבכירה בצה"ל. הרמטכ"ל אשכנזי גולל לפני המשתתפים את סיפורו של אביו, יליד בולגריה, שניצל מגירוש למחנות. "לעולם לא יביטו ילדים יהודים במבט מפוחד, מתחננים שיחוסו עליהם"
במהלך הטקס סקר אשכנזי את קורות משפחתו וסיפורו האישי של אביו בתקופת השואה. "כמו תושבי פלובדיב כולם, גם משפחתו פתחה בשנת 1943 את דלת ביתם ומצאה שם שוטרים בולגרים שהורו להם להתכונן לקראת גירושם מהמדינה תוך שעות ספורות".
"יחד עם ששת אלפים מבני הקהילה, רוכז גם הוא בחצר בית הספר מתוך ידיעה ברורה לאן הם הולכים. הם הכירו היטב את הסיפורים על השמדת יהודי אירופה במחנות. לא היה להם ספק כי פניהם מועדות לאותו מקום שממנו אין חזרה", סיפר רא"ל אשכנזי. הרמטכ"ל ציין כי אביו ניצל ממוות ברגע האחרון, עם ביטול צו הגירוש שהתקבל כאשר המתינו בני הקהילה לרכבת שתיקח אותם למחנות המוות.
"בשמו של אבי ומשפחתו, שחלמו על מדינה ריבונית ועצמאית, ובשמם של כל המיליונים שלא זכו לחזות בהגשמת חלומם, אני עומד כאן היום כמפקדו של כוח המגן העברי, צבא ההגנה לישראל ומתחייב בשם כולנו: לעולם לא נעמוד עוד חסרי הגנה, זקוקים לחסדי אחרים. לעולם לא יביטו ילדים יהודים במבט מפוחד, מתחננים שיחוסו עליהם. לעולם לא ניתן לאיש משוחרי רעתנו, לקבוע את גורל עתידו של עם ישראל ונוכל להגן על בנינו", אמר אשכנזי.
בהמשך היום, השתתף הרמטכ"ל בפרויקט "פרח לניצול", ובמסגרתו ביקר יחד עם יו"ר הקרן לרווחה לנפגעי השואה, זאב פקטור, בביתם של יעקב ולאה זמין, זוג ניצולי שואה המתגוררים בירושלים.
אשכנזי שמע את סיפור חייהם של השניים והעניק להם תעודות הוקרה מטעמו ומטעם צה"ל. הוא אמר במפגש כי "ישנה חשיבות רבה שהחיילים ישמעו וייפגשו בעצמם עם ניצולי השואה. המחויבות שלנו היא לא רק לזכור וללמד אלא גם לשמור על הקשר". הוא ציין גם כי "הניצולים יצאו מהאש, הקימו את המדינה ונלחמו עליה. הם ההתגלמות, הלכה למעשה, של האמירה 'משואה לתקומה'".