איסלנד: בכירי המשק מואשמים ברשלנות
בכירים בבנקים קיבלו הלוואות לא ראויות, נכסי מגזר הפיננסים תפחו לממדים מפלצתיים, ראש הממשלה ושר האוצר ידעו שהקריסה קרובה ולא אמרו לציבור דבר. ועדת החקירה שמינה הפרלמנט באיסלנד, לבדיקת הנסיבות שהובילו לקריסה הכלכלית באוקטובר 2008, הגישה את מסקנותיה
שנה וחצי לאחר הקריסה הגדולה, נחשף הציבור באיסלנד לנסיבות שהובילו לנפילת הבנקים במדינה בעקבות המשבר הפיננסי בעולם. המנהיגים האיסלנדים הבולטים שכיהנו בזמן ההתמוטטות הכלכלית באוקטובר 2008, כולל ראש הממשלה לשעבר גייר הרדה ומנהל הבנק המרכזי לשעבר דיוויד אודסון, מואשמים ב"רשלנות קיצונית" בדו"ח ועדת החקירה הפרלמנטרית שפורסם היום (ב') באיסלנד.
- קרן המטבע תשחרר כספי סיוע לאיסלנד
בדו"ח הסיכום כתבה ועדת החקירה המיוחדת כי הרדה, אודסון, שר האוצר לשעבר, ארני מת'ייאסן, ושר הבנקאות לשעבר, ביורגווין סיגורדסון, "הראו רשלנות קיצונית לפני נפילת שלושת הבנקים באוקטובר 2008".
הדו"ח, הכולל יותר מ-2,000 עמודים, הוא תוצר הוועדה שהוסמכה על ידי המחוקקים במדינה בסוף שנת 2008 לחקור את המהלכים שהובילו לקריסת שלושת הבנקים הגדולים באיסלנד, שגררו מטה את מה שהיה פעם מגזר כלכלי משגשג, ושלחו את מטבע הקרונה האיסלנדי להתרסקות.
דיוויד אודסון, שכיהן במשך שנים רבות גם כראש ממשלת איסלנד ועמד בראש הבנק המרכזי של המדינה בזמן הקריסה הכלכלית, הואשם בחלקו במשבר הקשה, כמו גם עמיתיו מנהלי הבנקים באותו הזמן, ומי שעמד בראש הרשות המפקחת על מגזר הפיננסים.
ראש וועדת החקירה, פאל הראינסון, אמר לכתבים ברייקיאוויק, כי לאודסון והרדה היה מידע כבר באביב 2008, שזרם מהשרים ומהממשלה, בנוגע למשבר הפיננסי הקשה שייפגע במדינה, אבל הם הסתירו אותו מהציבור. "באפריל 2008 היו לפחות חמש פגישות בין ראש הממשלה לשר האוצר, שר החוץ ומנהלי הבנק המרכזי בנוגע למצב הבנקים ומצבה של הכלכלה", אמר הראינסון והוסיף כי שר הבנקאות, סיגורדסון, לא ידע בנוגע לכל מה שהתקיים בפגישות הללו וכי לממשלה לא הוצג שום תיעוד של הפגישות.
השגשוג הכלכלי שנרשם באיסלנד משנות ה-90 ועד למשבר, התבסס בעיקר על מגזר הבנקאות החזק באותה התקופה, והמדינה ספגה כתוצאה מכך מכה מקרו-כלכלית קשה, כשמוסדות האשראי המרכזיים שלה קרסו בעקבות המשבר הכלכלי העולמי.
על פי נתוני קרן המטבע העולמית, נכסי שלושת הבנקים הגדולים באיסלנד, קאופתינג, לנדסבנקי וגליטניר, נופחו לפני המשבר מרמת נכסים השווה ל-100% מהתמ"ג האיסלנדי בשנת 2004, לרמה של 923% מהתמ"ג עד לסוף שנת 2007.
"תוך שבע שנים, שלושת הבנקים הפכו לגדולים פי 20 וזאת הסיבה המרכזית לקריסת הכלכלה", אמרה חברת וועדת החקירה, סיגרידור בנדיטקסדוטיר, לכתבים. גם מנהלי הבנקים לשעבר סייעו להתמוטטות הכלכלית, היא הסבירה בזמן שהציגה את מסקנות הדו"ח שרבים ציפו לו. "על פי ספרי ההלוואות של הבנקים, כל הבעלים הקודמים של שלושת הבנקים קיבלו הלוואות לא ראויות".
יו"ר הוועדה סירב לפרט האם הוועדה תמליץ על צעדים משפטיים נגד הבכירים אך אמר גם כי תמצית הדו"ח הועברה לתובעים במדינה לצד המלצות כיצד ראוי להתקדם.