דו"ח: אבטחת הגרעין בפקיסטן - הכי גרועה בעולם
על רקע ועידת הגרעין בוושינגטון, שבמרכזה סוגיית אבטחת מתקני הגרעין בעולם, חושף דו"ח חדש כי מאגרי הגרעין בפקיסטן עומדים בפני "סיכון עצום" לגניבות ותקיפות
פצצה מתקתקת: ראש ממשלת פקיסטן, יוסוף רזא ג'ילאני, הצהיר באזני הנשיא אובמה כי הנשק הגרעיני שבידי ארצו מאובטח היטב, אולם מדו"ח חדש שפורסם בארה"ב עולה כי מאגרי הנשק הגרעיני בפקיסטן נמצאים בסיכון הגבוה ביותר בעולם לתקיפה.
"אנחנו משוכנעים ששיטת האבטחה שלנו אינה נופלת משום שיטה אחרת", אמר שר החוץ
הפקיסטני בהתייחסו לנושא - אולם מהדו"ח שפורסם באוניברסיטת הרווארד מצטיירת תמונה מעט שונה: על פי ממצאי הבדיקה, רמת האבטחה על מתקני הגרעין בפקיסטן נחשבת לגרועה ביותר בעולם, וכי הגרעין הפקיסטני עומד בפני "סיכון עצום" לתקיפה או גניבות.
גורל הגרעין הפקיסטני עורר בשנים האחרונות דאגה רבה בעולם: פקיסטן אינה רק מעצמה גרעינית איסלאמית, אלא גם מדינה לא יציבה שבה חשש תמידי מנפילת הגרעין בידי גורמים עוינים ואחת המפיצות הידועות של טכנולוגיה גרעינית בעולם.
מחברי הדו"ח ציינו אמנם כי בשנים האחרונות חל שיפור ברמת האבטחה של מאגרי הגרעין במדינה, אולם הם עדיין עומדים בפני סכנה של ממש בשל גורמים המקורבים לפרוייקט הגרעין, בעלי זיקה לארגונים קיצוניים - בהם אל-קאעידה וטליבאן.
אתמול נפגש ג'ילאני עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה, והתחייב בפניו כי ממשלתו
רואה ברצינות רבה את נושא הביטחון הגרעיני והציבה "אמצעי אבטחה הולמים" לשם כך. "איסלמבאד נקטה בצעדים יעילים בנוגע לאבטחת הגרעין באמצעות חקיקה, פיקוח ונהלים", הסביר.
ג'ילאני הגיע לוושינגטון לרגל ועידת הגרעין שנפתחה הלילה, ובמרכזה מאמצים לאבטח את כל מאגרי הגרעין מתוך חשש כי נשק גרעיני ייפול לידי ארגוני טרור. סוגיית אבטחת מתקני הגרעין עלה לראשונה לדיון כבר עם קריסת ברית המועצות, והופך רלוונטי יותר ויותר ככל שגוברים המאמצים הבלתי-נלאים מצד ארגוני הטרור להשיג חומרים לייצור נשק גרעיני ועולה הסבירות שיצליחו לעשות זאת. זאת גולת הכותרת של מדיניות ממשל אובמה, שהציג בשבוע שעבר אסטרטגיה גרעינית המתחייבת לא להגיב במתקפה גרעינית נגד התקפות לא-גרעיניות.