הולילנד: צ'קים נפדו ב"צ'יינג'" ובשוק האפור
ביאח"ה מתחקים אט-אט אחר עשרות המיליונים שזרמו בפרשת השוחד: חלק עבר בהעברה בנקאית תמורת קבלות פיקטיביות, חלקו לחשבונות מקורבים, וחלק בצ'קים - שנפדו תמורת "עמלה". המשטרה מבקשת לא פחות מ-9 ימי מעצר נוספים לחשודים - סימן להתקדמות בחקירה. ואיפה שולה זקן?
החוליה החסרה בפרשת השוחד: חנויות ה"צ'יינג'". ביחידה הארצית לחקירת הונאה (יאח"ה) ממשיכים בחקירת פרשת הולילנד, ולהתחקות אחר סכומי הכסף הגדולים שעברו במהלך השנים מיזמים ובלי קרקעות לכיסם של עובדי ציבור. עוד לפני הפיכת הפרשה לגלויה, הצליחו החוקרים "לעלות" על העברות כספיות בסך מאות אלפי שקלים לחשבונות של מעורבים בפרשה, ועל צ'קים שניתנו. כעת, כך נודע ל-ynet, מעלה החקירה כי לפחות במספר מקרים נפדו אותם צ'קים באמצעות חנויות להמרת כספים (Change), או אצל גורמים אחרים בשוק האפור המתמחים בניכיון צ'קים.
פרשת הולילנד - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- סחיטה? "אולמרט לא דיווח כי אין אמון במשטרה"
- הסנגור: העילה להמשך מעצר מסר - אנשים בחו"ל
- אולמרט לפרקליטות: רוצים לתאם איתי חקירה?
- כמה עולה עכשיו דירה בפרויקט הולילנד?
במשטרה עדיין ניצבים מאחורי ההערכה הראשונית, לפיה היקף כספי השוחד שפוזרו על פני השנים תמורת זירוז מיזמי הבנייה השונים, הגיע לעשרות מיליוני שקלים. השאלה הגדולה שנותרה בלתי פתורה על לפתיחת החקירה הגלויה, הייתה כיצד קיבלו הנהנים את כספי השוחד.
מסמכים מוחרמים מעיריית י-ם, במסגרת החקירה (צילום: נועם מושקוביץ)
לפי המידע שהגיע למשטרה, חלק מהמעורבים קיבלו את הכספים בהעברה כספית ישירה. מדובר בעובדי ציבור שבבעלותם יש גם עסקים עצמאיים - שלחשבונם הועבר הכסף. הם אף הוציאו, על פי החשד, קבלות פיקטיביות על מתן שירותים כלשהם ליזמי הפרויקט.
בחלק אחר מהמקרים, כשמקבלי השוחד לכאורה היו עובדי ציבור ללא עסקים צדדיים, הועברו חלק מהכספים גם לחשבונות מקורבים. על פי העדויות, חלק נוסף מהשוחד שולם בצ'קים, אלא שעיון בחשבונות הבנק של החשודים גילה כי הצ'קים האלה מעולם לא הופקדו. תחת זאת, התברר בחקירה, הם הופקדו בחשבונות אחרים - שלפי החשד, שייכים לבעלי חנויות ה"צ'יינג'" שתיווכו בהפקדה. אלו העבירו לפי החשד את הכספים במזומן למשוחדים, וגבו על כך "עמלה".
חריג: המשטרה דורשת עוד 9 ימי מעצר
המשטרה תבקש היום להאריך את מעצרם של חמישה מששת החשודים העצורים בפרשה, בשישה עד תשעה ימים נוספים. יש לציין כי הארכת מעצר שנייה במספר, שוב לפרק זמן ארוך יחסית, היא צעד חריג למדי כשמדובר בחקירת בעבירות המוגדרות "צווארון לבן", ובייחוד לנוכח העובדה שמדובר באנשים ללא עבר פלילי.
מתחם הולילנד תחת מעטה אובך כבד, אתמול (צילום: הילה, ירושלים)
עם מעצרם של החשודים, הגישה המשטרה בקשה להארכת מעצרם בשמונה ימים. בצעד שהיה חריג כשלעצמו, קיבל סגן נשיא בית משפט השלום בראשון-לציון, אברהם היימן, את בקשת המשטרה כלשונה - ואפשר את מלוא הימים המבוקשים, מלבד עו"ד אורי מסר, מקורבו של אהוד אולמרט, שקיבל שישה ימי מעצר, שהוארכו מאז פעם נוספת למרות ערעוריו.
יתר חמשת החשודים - אורי שטרית, הלל צ'רני, מאיר רבין, אליהו חסון ואביגדור קלנר - ערערו גם הם על הארכת מעצרם, אולם ערעורם נדחה.
בימים האחרונים, עם התקדמות החקירה, הצליחו החוקרים לאסוף ראיות חדשות שהביאו להתפתחות בחקירה. בקשת הארכת המעצר החדשה והחריגה מעידה על כך שהמשטרה בטוחה שיש לה חומר חדש ומשמעותי, וזה יובא לעיונו של השופט.
ובינתיים, יש מי שתוהה היכן נמצאת שולה זקן, ראש לשכתו לשעבר של אהוד אולמרט, שהייתה מעורבת בפרשות הקודמות שבהן נחשדו אולמרט ואורי מסר, ואף עומדת למשפט לצדו של הבוס שלה. זקן, השוהה בימים אלה בחו"ל, כמו אולמרט עצמו, דחתה באחרונה את חזרתה לארץ - אולם מקורביה מכחישים בתוקף כי הדחייה קשורה לפרסום הפרשה.