שתף קטע נבחר

 

יושמד פלוטוניום המספיק ל-17,000 פצצות אטום

רגע לפני נעילת ועידת הביטחון הגרעיני חתמו השרים הילרי קלינטון וסרגיי לברוב על הסכם המחייב את רוסיה וארה"ב להיפטר מ-68 טונות של החומר הגרעיני. מדבדב גם בישר לאובמה כי ארצו תסגור כור סודי לייצור פלוטוניום

שתי המעצמות הגדולות בעולם חתמו הערב (יום ג') על הסכם מרחיק לכת הקורא לחסל מצבורי ענק של פלוטוניום עד 2018. ממשלות ארצות הברית ורוסיה סיכמו להיפטר מ-68 טונות של פלוטוניום, היכול לשמש אלפי פצצות גרעין.

 

ועידת הגרעין - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, ושר החוץ הרוסי, סרגיי לברוג, נפגשו בשולי ועידת הביטחון הגרעיני בוושינגטון. הדיפלומטים הבכירים חתמו על האמנה המחייבת את המדינות להיפטר מ-68 טונות של פלוטוניום היכול לשמש בייצור של 17 אלף פצצות אטום. לפי ההסכם, מומחים משתי המדינות יפקחו על התהליך בכל צד.  


חגיגה דיפלומטית. לברוב וקלינטון מברכים על ההסכם (צילום: AP)

 

ועידת הביטחון הגרעיני שכינס נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שמה לעצמה מטרה להקטין את הסיכוי שחומרים גרעיניים ייפלו לידי ארגוני טרור. לשם כך הפציר המנהיג האמריקני ב-47 המדינות המשתתפות בוועידה לחסל מצבורים שאין בהם שימוש וכן להמיר את החומרים לרמה שאינה יכולה לשמש לפצצות אטום.

 

בהודעה שפרסם הממשל נמסר כי נשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, הודיע לאובמה שרוסיה תסגור כור סודי שייצר פלוטוניום לנשק גרעיני ב-52 השנים האחרונות. "זהו צעד חשוב קדימה שמפגין את המנהיגות שרוסיה נוקטת בנושא הביטחון הגרעיני ויוסיף מומנטום למאמצים העולמיים המשותפים שלנו", אמר אובמה בתגובה.

 

אובמה יכול לחייך

עוד טרם הפתיחה הרישמית של הכינוס השיג אובמה הצלחה חשובה עם הודעתה של אוקראינה כי בכוונתה לוותר על האורניום המועשר באיכות גבוהה הנמצא ברשותה. גם ראש ממשלת קנדה, סטיבן הרפר, הכריז כי ארצו תעביר לארה"ב את יתרת הדלק הגרעיני הנמצא ברשותה. זאת, כחלק מהמאמץ העולמי לאבטח את מאגרי הגרעין.

 

הישג נוסף נרשם לקראת נעילת הכינוס כאשר ארה"ב, קנדה ומכסיקו חתמו על הסכם גרעין חדש. לפיו, שלוש המדינות ישתפו פעולה עם הסוכנות

הבינלאומית לאנרגיה אטומית במטרה לסלק כל אורניום מועשר לרמה גבוהה ממכסיקו. הבית הלבן ציין שכך ייקטן הסיכוי שחומרים מסוכנים ייפלו לידי מחבלים.

 

נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, הבהיר לעומת זאת כי למרות מאמצי האמריקנים לא תוותר צרפת על הנשק הגרעיני שברשותה. זאת, לדבריו, משום שפצצות אטום מהוות "ערבות לביטחונה של צרפת". לצד ארה"ב, ממשלת סרקוזי היא אולי התומכת הנלהבת ביותר בהטלת סנקציות על איראן באו"ם בשל מאמציה לפתח נשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש הסכם. קלינטון ולברוב
צילום: AP
חזון חדש. מדבדב ואובמה
צילום: רויטרס
מומלצים