שתף קטע נבחר
 

האוצר נערך למכירה מזורזת של המניות בלאומי

השבוע השלים האוצר את גיבוש התיקון ל"חוק מראני", שנחשב הגורם היחיד שמעכב את מכירת מניות המדינה. המכירה תבוצע לפני אישורו הסופי של התיקון בכנסת, ותצא לדרך מיד לאחר מינוי חמשת הדירקטורים החדשים בלאומי, בחודש יוני הקרוב

משרד האוצר נערך למכירה מזורזת של יתרת מניות בנק לאומי (11.5%) שנותרו בידי המדינה לאחר משבר מניות הבנקים באוקטובר 1983. ל"כלכליסט" נודע כי לשם כך השלים השבוע הצוות המקצועי שמינה האוצר את הכנת טיוטת התיקון ל"חוק מראני" והיא תופץ בקרב הגורמים הנוגעים בדבר כבר בימים הקרובים. 

 

תיקון מראני הוא תיקון לפקודת הבנקאות שנחקק בשנת 2004 בהתאם להמלצות שגיבשה שנתיים קודם לכן ועדת מומחים בראשות מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, אוהד מראני. הוועדה הוקמה כדי לבחון היבטים הקשורים בהפרטת בנק לאומי באמצעות שוק ההון, גם ללא יצירת גרעין שליטה מוגדר. עד עכשיו הוצג התיקון הנדרש בתיקון מראני כמכשול היחיד המעכב את מכירת מניות הבנק שבידי המדינה. 

 

ל"כלכליסט" נודע כי האוצר אינו מתכוון לחכות עד להשלמת חקיקת התיקון לחוק, שדורש אישור בקריאה שנייה ושלישית, וכי הליך מכירת יתרת מניות לאומי ייצא לדרך מיד לאחר מינוי חמשת הדירקטורים החדשים בבנק, בחודש יוני הקרוב. באוצר מעריכים כי מינוי חמשת הדירקטורים יעניק לבנק תקופת רגיעה של שנה לפחות, שבה יוכל לפעול ללא הפרעה. עוד מעריכים באוצר כי ניתן יהיה לבצע את מכירת המניות תוך פרק זמן קצר מאוד ובמחיר טוב.  

 

התיקון החדש לחוק שהכין האוצר מבטיח יכולת טובה יותר למינוי דירקטורים לבנק לאומי, גם בתקופה שבה המדינה תחדל להיות בעלת היתר שליטה בבנק. ל"כלכליסט" נודע כי על פי התיקון החדש תוקם ועדה ציבורית במתכונת שונה מוועדת המניות הקיימת, שתציע לאסיפה הכללית של הבנק מועמדים לתפקיד דירקטורים במקרה שבו אין לבנק גרעין שליטה. כל בעל מניות המחזיק ב־2.5% לפחות מהון הבנק יהיה רשאי להציע לאסיפה דירקטור אחד.  

 

יותר מ-2 מיליארד שקל לקופת המדינה

גם בנק ישראל תומך כעת ביציאה מהירה של הממשלה מכל מעורבות במערכת הבנקאית. זאת לאחר שגם הנגיד סטנלי פישר וגם המפקח על הבנקים רוני חזקיהו הגיעו לאחרונה למסקנה כי אין כל מניעה שגרעין השליטה בבנק ייווצר על ידי כוחות השוק ולא באמצעות החלטה מינהלית של האוצר.

 

מכירת מניות בנק לאומי צפויה להזרים לקופת המדינה סכום יותר מ־2 מיליארד שקל, ובמקביל תאפשר לה למכור ביתר קלות גם את יתרת מניות בנק דיסקונט שבידיה (20%). סכומי הכסף שיתקבלו ממכירת מניות שני הבנקים ישמשו למימון הגירעון בתקציב.

 

בשלב זה עדיין לא הוחלט סופית באוצר אם להציע את כל יתרת המניות בלאומי למכירה בבת אחת, או לבצע את המכירה בכמה פעימות, בדומה לתהליך שבו התחיל לאחרונה האוצר עם מניות בנק דיסקונט. 

 

אם יחליט האוצר למכור את המניות בכמה מנות, ייווצר המצב הבא: לאחר שהמדינה תרד באחזקותיה בבנק מתחת ל-10%, היא תאבד את היתר השליטה שלה בבנק לאומי, ואחזקותיה בבנק יוגדרו אחזקה פיננסית. במקרה כזה, חוק המניות שבהסדר לא יהיה עוד בתוקף, וועדת המניות של בנק לאומי ("ועדת נוף") תפורק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם בנק ישראל תומך ביציאה מהירה
צילום: רויטרס
מומלצים