אורי מסר שוחרר למעצר בית: "חשש מהימלטות"
רגע לפני שראש הממשלה לשעבר נותן הצהרה לתקשורת בפרשת הולילנד, החליט בית המשפט לשחרר את איש סודו למעצר בית, אחרי שהפקיד ערבות של כמה מאות שקלים
עו"ד אורי מסר, איש סודו של אולמרט במשך עשרות שנים - ומי שמשמש כיום עד מרכזי במשפטו - שוחרר היום (ה') למעצר בית של עשרה ימים - מחוץ לירושלים. מסר שוחרר בהפקדת ערבות עצמית של 100 אלף שקלים ו-200 אלף שקלים שיופקדו על-ידי צד ג'. השופט אסר עליו לצאת מהארץ למשך חצי שנה, ואסר עליו ליצור קשר במשך 90 ימים עם כל אדם, זולת עורכי הדין במשרדו, בתנאי שלא ישוחח עמם על החקירה. השופט אמר בדיון כי "יש קיים חשד אינהרטי להימלטות".
פרשת הולילנד - ההתפתחויות האחרונות:
- אולמרט חזר: בפרקליטות מתלבטים על המשפט
- לופוליאנסקי במעצר: 'שוחד במיליונים דרך יד שרה'
- לחצים בירושלים: לעצור את המשך בניית הולילנד
פרקליטו של מסר, עו"ד שמעון דולן, מחה בדיון על ההחלטה למנוע ממרשו לצאת מהארץ, ואמר כי "יש לו לקוחות רבים בחו"ל ולכן מדובר בפגיעה מהותית בחופש העיסוק שלו. אין סיבה להרוס לו את הפרנסה. חצי שנה זו תקופה איומה, שמשמעותה היא כי הלקוחות שלו יעזבו את המשרד". השופט בתיק, אברהם היימן, אמר הגדיר את הטענה "תמוהה".
דרכונו של מסר הופקד כדי למנוע את יציאתו מהארץ (צילום: דודו אזולאי)
בהחלטתו הסביר השופט: "מדובר באחת החקירות החמורות והמסובכות. זו פרשה ששולחת זרועות של שחיתות לכל מקום שהוא, לפי החשד לפניי. קיים חשד אינהרנטי להמלטות. השתנה רבות בחקירה, אני יודע זאת ממה שיש לפניי, וזו חקירה בפרשה חמורה ביותר המחייבת איסור יציאה של החשוד מהארץ".
הערב: אולמרט ייתן הצהרה לתקשורת
ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, החשוד אף הוא בפרשת הולילנד, ייתן הערב הצהרה לתקשורת. במקביל, בית המשפט המחוזי בפתח תקווה דחה את הערעור שהגישו עוד ארבעה עצורים בפרשה - הלל צ'רני, אביגדור קלנר, אליהו חסון ואורי שטרית - על ההחלטה להאריך את מעצרם בתשעה ימים, והם יישארו מאחורי סורג ובריח, לפחות עד 24 באפריל.
שופט בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה, אברהם טל, הסביר כי "התפתחות החקירה, כאשר מתווספים חומרי חקירה נוספים, יכולה להסביר את המוטיבציה אצל החשודים, אשר ניסו בעבר לשבש את החקירה בדרכים המפורטות בדוחות החסויים להמשיך ולעשות כן, כאשר יהיו משוחררים בתנאים מגבילים".
מנגד, טענו פרקליטיהם של החשודים, עורכי הדין גיורא אדרת, איתן מעוז, גיל פרידמן ודוד ליבאי, כי חקירת מרשיהם תוכל להמשיך כסדרה גם אם אלה ישוחררו לחלופות מעצר. הם אף ציינו כי תקופת מעצרם, שבמהלכה נכללים יום הזיכרון לחללי צה"ל ויום העצמאות, הם מועדים שבהם בין כה וכה לא תמשיך המשטרה בחקירתם.
נציג המשטרה, רב-פקד ליאור רייס, טען בדיון כי מאז הפיכת החקירה לגלויה חלה התפתחות משמעותית בחקירה שסייעה להבהיר את תמונת המצב. הוא ציין כי בחיפושים שערכו גורמי החקירה נתפסו ונאספו ראיות הקושרות כל אחד מהמעורבים לחשדות נגדו.
"שמחיוף דרש לקבל שוחד"
מעצרו של החשוד בפרשה שנעצר היום, אליעזר שמחיוף, הוארך הערב בשמונה ימים. הוא שימש סגן ראש העיר ירושלים משנת 2003 עד 2008 והיה אחראי על ניהול הגזברות, הכספים והנכסים בעירייה. על-פי החשדות, החל משנת 2005 דרש וקיבל שוחד מיזמי פרויקט הולילנד בסכום של מאות אלפי שקלים, בין היתר גם עבור בכירים אחרים, שקיבלו את הכסף על-פי חלוקה שביצע. לטענת המשטרה, בתמורה לתשלום העניק הטבות שונות לראשי הפרויקט, וכך חסר עבורם הוצאות בגובה של מיליוני שקלים שהיו אמורים לעבור לטובת העירייה. העבירות המיוחסות לו הן לקיחת שוחד, תיווך לשוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים וקשירת קשר לביצוע פשע.
נציג המשטרה, רב-פקד אלישע קוגן, אמר בדיון כי שמחיוף "דרש, לא הציעו לו, אלא הוא דרש וקיבל שוחד. מדובר בסכומים של מאות אלפי שקלים, ותיווך לשוחד למענם של בכירים אחרים בתוך העירייה, שגם הם עשו למען יזמי הולילנד. יש לו חלק נכבד בפרשה. שמחיוף מסר את גרסתו בחקירה אך לא מסר תשובות שסיפקו את החוקרים".
פרקליטו, עו"ד משה אוסדיטשר, טען כי "לא יכול להיות שמבקשים להאריך מעצר באופן תדיר וקיצוני כאשר החשוד המרכזי, אהוד אולמרט, ועדים מרכזיים בחקירה זו, מסתובבים חופשי, לא עוכבו ולא נחקרו. לא צריך להעניש את החשוד, הוא יוכל להיות במעצר בית הרחק מירושלים ויבודד בגולן".
הסנגור אף ביקש מבית המשפט להתחשב במצבו האישי של מרשו: הוא בן יחיד, אמו נפטרה לפני חודשיים, הוא מחוייב לומר קדיש, הוא אדם חרדי שצריך שלוש פעמים מניין ביום. יש לו בבית תשעה ילדים קטנים, ואילו אשתו טסה לטורקיה לפני מספר ימים וחוזרת מחר או ביום ראשון. בהחלטת השופט הוא התעלם מעניין זה והסביר: "קיים גם קיים חשד סביר שהחשוד עבר עבירה. לפי חומר החקירה, קיימות ראיות ממשיות ומוצקות. אילו מסר החשוד תשובות אחרות בחקירתו, הוא היה מקל במידה מסויימת על החקירה.
ההיגיון אומר, וגם הניסיון המצטבר - שיש לתת אפשרות למשטרה לחקור".
השופט גם התייחס לטענת הסנגור לפיה טרם נעצרו חשודים אחרים: "דירוג מעצר החשודים נעשה לפי שיקול דעת מקצועי. חשוד זה דרש כספי שוחד עבור בעלי תפקידים בכירים אחרים בעיריית ירושלים ודאג לבצע חלוקה כספית בינו לבין האחרים. לפי חומר החקירה, נגלתה לעיניי תמונת מצב של שחיתות שלטונית. לא אגזים אם אומר, שעולה כי חבורה של אנשים רודפי בצע, נראה כי חברו יחדיו על מנת לגזול את רכוש הציבור עליו הופקדו מכוח תפקידם הציבורי. החשוד שלפני, הוא בעל עמדה בכירה בעיריית ירושלים שדרש, לפי הראיות שבפניי, ולפי החשד, כי ישולם לו שוחד בסכומים מאוד גבוהים - והכל על מנת לרצות רודפי בצע אחרים. ואני שואל: במצב דברים חמור כל כך, האם קיים ספק באינטרס ובמניע לשבש החקירה? לדעתי התשובה ברורה. במצב דברים אלה, כאשר החשוד יודע מתוך החקירה מה מצוי בידי המשטרה ומה מפליל אותו, מצויים אנו ברף עליון של חשש לשיבוש החקירה".