רשות ני"ע בארה"ב תובעת את גולדמן זאקס
מניית גולדמן צללה לאחר תביעת ה-SEC על הונאת המשקיעים. גולדמן זאקס נאשמת שמכרה ני"ע צמודים לביצועי אג"ח מגובות משכנתאות. זאת, כשהקרן שבחרה את האג"ח לקחה פוזיציית שורט כנגד שוק המשכנתאות
"גולדמן נתנה אפשרות ללקוח שהימר כנגד שוק המשכנתאות להשפיע על זהות האג"ח המגובות משכנתאות שייכללו בתיק ההשקעות שלו בעוד שמסר למשקיעים אחרים שהאג"ח נבחרו באמצעות צד שלישי, עצמאי ואובייקטיבי", אמר רוברט חוזמי, מנהל מחלקת האכיפה ברשות. מניות גולדמן נפלו לאחר ההודעה בכ-10%. התביעה של ה-SEC מכוונת ללב הפעילות הרווחית ביותר בהיסטוריה של קרנות הגידור. קרן פולסון, שבראשה עומד ג'ון פולסון, ייצרה רווחים של מיליארדי דולרים ב-2007 הודות להימורים כנגד מוצרי CDO כמו גם חברות אחרות שהרוויחו מהשורטים הללו לאחר צניחת שוק הדיור במה שהוביל בסופו של דבר למשבר פיננסי ומחנק אשראי עולמי.
"SEC ממשיכה לחקור את הנוהגים של בנקי ההשקעות ואחרים שהיו מעורבים באיגו"ח של מוצרים פיננסים מורכבים שהיו קשורים לביצועי שוק הדיור", אמר קנת' לנץ', ראש חטיבת המוצרים של הרשות. קרן פולסון שילמה לגולדמן כסף כדי לאג"ח עסקה במסגרתה קרן הגידור לקחה פוזיציות שורט כנגד אג"ח מגובות משכנתאות שנבחרו על ידי פולסון בהתבסס על הציפייה לחדלות פרעון של אותן אג"ח, נטען עוד בתביעה.
מצג שווא
אלא שבגולדמן הציגו מצג שווא לפיו מי שבחר את האג"ח שה-CDO היו קשורים לאיגו"ח שלהם, היה כביכול צד שלישי בלתי תלוי בשם ACA מנג'מנט, המתמחים בניתוח של אג"ח מסוג זה. הרשות טענה כאמור, כי פולסון שיחקה תפקיד משמעותי בבחירת האג"ח אף שהיה לה עניין משמעותי בחדלות פרעון שלהן.
לאחר שהשתתפה בבחירה, פולסון ביצעה שורט על אותן אג"ח באמצעות עסקאות קרדיט דיפולט סוופ - חוזה ביטוח כנגד חדלות פרעון - מול גולדמן זקס. "בהינתן פוזיציית השורט הפיננסית, לפולסון היה תמריץ כלכלי לבחור אג"ח מגובות שירשמו חדלות פרעון בעתיד הקרוב", נמסר מה-SEC.
בגולדמן זאקס לא חשפו את פוזיציית השורט של פולסון או את תפקידה בבחירת האג"ח בתהליך האיגו"ח בתקיפי ההנפקות של המוצרים, העלונים לשיווק לצרכנים או חומרים אחרים שהיו קשורים אליהם. המשקיעים באג"חים האלה כללו את הבנק הגרמני IKB וחברת השירותים הפיננסים ההולנדית ABN אמברו שהיום הינה חטיבה של רויאל בנק אוף סקוטלנד. האחרונים הפסידו מעל 1 מיליארד דולר כאשר המוצרים הללו הפכו ל"רעילים".
ב-26 לאפריל 2007, קרן פולסון שילמה לגולדמן כ-15 מיליון דולר עבור איגו"ח ושיווק של מוצרי איגו"ח של אג"ח מגובות משכנתאות. עד ה-24 לאוקטובר 2007, כ-83% מהאג"ח מגובות המשכנתאות שהיו כלולות בתיק ה-CDO ספגו הורדות המלצה על איכות האשראי שלהן ו-17% היו ברשימת המעקב עם השלכות שליליות. עד לסוף ינואר 2008, 99% מהתיק כבר ספג הורדות המלצה.
גולדמן זאקס: מכחישים את האשמות
בגולדמן זאקס הגיבו להאשמות של SEC בארה"ב בכך שגם הם הפסידו כסף בגין חוזי ה-CDO וסיפקו גילוי "נרחב" על הסיכון במוצר ללקוחות שרכשו אותו. הבנק הכחיש שאמר ל-ACA כי קרן הגידור של פולסון היתה אמורה להיות משקיעה לטווח ארוך בחוזי ה-CDO. בנוסף, הבנק טען כי הוא יידע את הלקוחות שרכשו את המוצר באירופה - הבנק הגרמני IKB ו-ACA קפיטל מנג'מנט - בדבר הסיכון הגלום בהם.
לדברי התובע של הרשות חוזמי, קרן הגידור פולסון לא הואשמה בכלום מאחר שהיא לא היתה מחוייבת בדיווח על ניגוד העניינים שלה למשקיעים. "האשמנו את מי שנראה לנו הולם שיש להאשימו בהתבסס על העדויות. גולדמן חשפו מצגות בפני המשקיעים ולא כן פולסון", הוא אמר. עם זאת, המעורבות של החברה עלולה לעורר חששות של משקיעים בקרן שצמחה במהירות בשנים האחרונות ומנהלת כיום כ-30 מיליארד דולר בשוק קרנות הגידור שמנהל 1.5 טריליון דולר.