מלך ירדן: ללא מו"מ, סיכוי גבוה למלחמה מיולי
המלך עבדאללה דבק בתחזית הפסימית. בראיון ל"שיקגו טריביון" הזהיר כי אחרי שיחלוף ה"דד-ליין" שלו ביולי לחידוש המו"מ - יש סיכוי גבוה לעימות. הוא הזהיר כי אם לא יושג פתרון של שתי מדינות, "העתיד יהיה קודר מאוד" והוסיף כי אם תיפתר הבעיה הפלסטינית, איראן לא תצטרך נשק גרעיני
שב ומזהיר מעימות צבאי במזרח התיכון: מלך ירדן עבדאללה אמר כי חיזבאללה בלבנון ואי התקדמות בתהליך המדיני עם הפלסטינים עלולות לגרום למלחמה. "בשנים האחרונות, כשאין התקדמות, ראינו שתי מלחמות בזמן קצר. יש גורמים בלבנון שחשים שמלחמה היא דבר בלתי נמנע. איום המלחמה קיים. אם לא נביא את הפלסטינים והישראלים לשולחן הדיונים, ואם נחצה את ה'דד-ליין' של חודש יולי - יש סיכוי גבוה לעימות. לא הייתי רוצה להיפגש איתכם בעוד שישה או שבעה חודשים ולומר: 'אמרתי לכם".
בשיחה עם עורכי העיתון "שיקגו טריביון" הודה מלך ירדן, כי הוא מתוסכל בעקבות המצב במזרח-התיכון: "שמעתי הרבה דברים טובים, אבל מה שראיתי בשטח מדאיג אותי. כידידם הירדני של הישראלים והפלסטינים, אני שואל את הציבור בישראל לאן הולכים?
אני מאמין שעתידה של ישראל הוא להשתלב באזור, ולא להמשיך כמבצר מבודד. זה נוגע לכולנו. אמריקה לא חסינה ממה שקורה. האינטרס הלאומי של אמריקה הוא לפתור את המצב"
הוא הזהיר כי אם לא יושג פתרון של שתי מדינות לשני עמים,"העתיד יהיה קודר מאוד לישראלים ולכל השאר... זהו העתיד היחידי שיסייע לכולנו, אבל אם בתוך עשר שנים נמשיך לדבר על כך - כולנו נשלם על כך את המחיר".
"הגרעין האיראני בגלל הפלסטינים"
המלך עבדאללה הביע בראיון ספק ביעילותה של תקיפה ישראלית באיראן. "לפני שנה דיברתי עם נתניהו על חששות ישראל מהאיום האיראני. אם תיפתר הבעיה הפלסטינית, לא יהיה צורך בנשק גרעיני. אם תפתור את הבעיה הפלסטינית, מדוע שמדינה כמו איראן, שרוצה תוכנית גרעינית תחת הסיסמה של הפלסטינים וירושלים, תזדקק לנשק גרעיני? כי הפלסטינים יאמרו. ייקח לאיראן עוד כמה שנים, וכדי שזה לא יקרה, צריך לקדם את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים".
בנושא זה הוא הוסיף: "האם יש לישראל היכולת הצבאית לעצור את התוכנית הגרעינית? לי יש ספקות מה תשיג תקיפה אווירית. תגובה איראנית תפתח קופסת פנדורה: נפט, עימותים יוצתו באזור, ורק הידברות תמנע זאת... תקיפה צבאית תהיה אסון לכולנו". לדבריו, נשק גרעיני בידי איראן עלול לפתוח מירוץ חימוש גרעיני באזור. "הדבר האחרון שאנחנו רוצים הוא שמספר מדינות יפתחו נשק גרעיני", הוא אמר.
הוא התייחס למחלוקות בין מדינות ערב ה"מתונות" ל"רדיקליות" ואמר כי ישנן מדינות שקוראות להוריד מעל סדר היום את יוזמת השלום הערבית, וכי אפשר שקריאה זו תתחזק אם לא תחול התקדמות של ממש עד לחודש יולי הקרוב. "יש מי שקוראים להוריד את היוזמה כי הדיאלוג לא עובד. בפסגה הערבית האחרונה בלוב הצלחנו להשיג הארכה עד חודש יולי, ואנו, המדינות המתונות, נצטרך להתמודד עם הטענה - מדוע להמשיך אם אין התקדמות מהצד הישראלי? אם נגיע ליולי ללא התקדמות - נהיה בבעיה".
לדבריו, יש גורמים באזור שאינם מעוניינים בשלום בין ישראל לפלסטינים. "הם רוצים מלחמה ושפיכות דמים. צריך לזכור שיש מי שרוצים מלחמה ומלחמה תהיה אסון. אם נגיע לקיץ, ולא יהיה תהליך פעיל, יש סיכוי לעימות נוסף, ואז איש לא ירוויח", הוא הוסיף.
"לא רק שגרירויות שישמשו להזדמנויות צילום"
בנוגע לביטחונות שיינתנו לישראל, במסגרת יוזמת השלום הערבית, הוא אמר כי יכוננו יחסים דיפלומטיים מלאים תוך שילובה של ישראל, "ולא רק שגרירויות שישמשו להזדמנויות צילום". המלך עבדאללה אמר: "57 מדינות מוסלמיות, זה שליש מהמדינות באו"ם, שאינן מכירות בישראל. הערבים אומרים לישראל: 'לא תצטרכי את חומותייך ואת ביצורייך, אנו נערוב לביטחונך, את תהיי חלק מאיתנו".
במקביל, אמר שר החוץ הירדני, נאסר ג'ודה, כי ארצו מודאגת מהנעשה בירושלים וכי זהו נושא "שעלול לקומם את העולם הערבי והמוסלמי".
בראיון לרשת "אל-ערביה", הוא אמר כי "תפקידה של ארצות-הברית בסכסוך בין ישראל לפלסטינים לא רק נדרש, אלא גם הכרחי ככוח לחץ שישפיע כדי ששני הצדדים יגיעו להסדר קבע".
בנוגע לקשרים בין ישראל לירדן, אמר ג'ודה כי המלך עבדאללה תיאר אותם כיחסים קרים והם ימשיכו להיות כאלה עד שתחול התקדמות אמיתית, שתוביל להקמתה של מדינה פלסטינית. הוא הוסיף עוד כי השיחות בין הצדדים הופסקו בשל הבנייה בהתנחלויות.
Read this article in English