הר געש אחד שיתק רבע עולם; האם נלמד לקח?
האנושות עושה שרירים, חושבת שהיא כל יכולה בלי לחשוב אם כך נכון לחיות - ואז הר געש אחד מחזיר אותה לפרופורציה. אחרי שקילקלנו את המערכת האקלימית עוד נכונו לנו רגעים מטלטלים כאלה. האם נשכיל לבנות חברה שמכבדת את כדור הארץ וחיה בו בלי לקרוס בכל זעזוע קטן?
נתקעתי. באופן בלתי צפוי בעליל, במקום להיות באנגליה, בשבוע המשלב לימודים עם חופשה שתוכננה לפני חודשים רבים, הפכתי להיות אחת ממיליוני האנשים שתוכניותיהם השתנו משמעותית בגלל התפרצות געשית במדינה קטנה, נידחת ופושטת רגל.
בשבוע שבו מציין העולם את "יום כדור הארץ" בפעם ה-40, הר געש אחד באיסלנד מחזיר אותנו לפרופורציות. המין האנושי עושה שרירים, מנפח את החזה, עומד עטור כלי זין ומשחית לרוב; יורה כדורי אש ומפתח כוסות תרעלה באשליה שהוא שליט כל יכול, בלי לעצור ולחשוב פעמיים אם כך נכון לחיות.
ביום כדור הארץ הקרוב, יעלו שוב לסדר היום את סוגיית משבר האקלים והנזקים שאנו מעוללים לכדור הארץ הזה. הדיון הבינלאומי האינטנסיבי בנושא מחולק לשני תחומים עיקריים: מיטיגציה – מיתון, כלומר הפחתת פליטות גזי החממה כדי לצמצם את נזקי משבר האקלים על העולם, ואדפטציה – הסתגלות, כלומר היערכות לשינויי האקלים שאכן יבואו.
עד כה התמקדנו, ארגוני הסביבה בישראל, בחיפוש דרכים להפחתת פגיעתנו השלילית על הסביבה, ופחות בהתאמת חיינו להשפעות הצפויות של הסביבה המשתנה כתוצאה ממשבר האקלים. בתקופה האחרונה אנו מתחילים להפנות תשומת לב לעיסוק בהסתגלות. אנו שואלים את עצמנו כיצד נבנה חברה עמידה יותר בפני הזעזועים הטבעיים שעוד יתרחשו לאחר שערערנו את המערכת האקלימית העולמית.
כיצד נקיים מערכות קהילתיות, עסקיות, חברתיות שיתמודדו נכון יותר עם המצוקות שבדרך? כיצד נשכיל לספק מזון, לנהל עסקים וחיי תרבות ונופש ברמה המקומית? כיצד נחיה טוב ובאופן מלא ומספק גם בלי להזדקק באופן כה אינטנסיבי למשאבים מקצוות העולם הרחוקים, שמנצלים לעייפה את המערכות הטבעיות אם אלה לא יהיו קיימות יותר? כיצד נעשה כל זאת בלי להרגיש החמצה או תסכול, בלי לחשוב שאנחנו מסתפקים במועט?
אולי בעקבות המשבר הנוכחי נשכיל להתקדם לקראת עולם שתושביו מכבדים את משאביו הטבעיים, ולומדים לכלכל את חייהם בתבונה. איש אינו רוצה לשתק באופן קבוע את התחבורה הבינלאומית, אלא ללמוד לחיות מבלי להישען עליה עד כדי קריסת מערכות עולמיות כשהיא משותקת באופן זמני. עלינו ללמוד ליצור שגשוג מתוך מערכות מקומיות תומכות, מתוך התחשבות במערכות האקולוגיות והטבעיות – ולחיות עם כדור הארץ בשלום.
- אירועי יום כדור הארץ יצויינו גם בישראל ביום חמישי, 22.4, בטקס "הגלובוס הירוק" של ארגוני הסביבה וב"שעת כדור הארץ
" בה יכובו האורות לשעה ב-14 ערים בישראל.