שתף קטע נבחר
 

מאבק חייתי: כך צדים התנים עגורים באגמון החולה

בחורף האחרון ביקרו באגמון החולה עשרות אלפי עגורים. מי שארב לעופות הנודדים הגדולים בשטח ההאכלה היו תנים זהובים, ששינו את הרגלי הציד הליליים שלהם והחלו לטרוף עגורים באור יום. צלם הטבע יוסי אשבול תיעד מעגלת המסתור את מלחמת ההישרדות במרחק נגיעה

חלקת ההאכלה בה מפזרים לעשרות אלפי עגורים כמויות עצומות של מזון, שאמורות למנוע מהם לפשוט על השדות החקלאיים באזור אגמון החולה ולגרום לנזק כבד, מושכת אליה חיות רבות בכל עונות השנה. עופות דורסים, חתולי ביצות ובעיקר תנים זהובים שמחפשים אחר טרף זמין.
 
"התנים נוהגים לטרוף פגרים של עגורים חלשים וחולים שמתו בשטח בעיקר לקראת השקיעה ובשעות הלילה", מספר אלי גלילי, חקלאי ומבעלי חברת "עגלילי", שיחד עם צוות עובדים מאכילים מדי שנה בעונות הנדידה את העגורים במאות טונות של גרעיני תירס במסגרת פרויקט ההאכלה באגמון. "משפחות של תנים ניצפו באופן תדיר באזור, ביניהם גורים יחד עם הוריהם ולא פעם, כשהגענו בבוקר למקום, מצאנו שאריות של עגורים שנטרפו במהלך הלילה, אבל עד כה לא ראינו אותם צדים בשעות היום".
 
בחודש פברואר השנה, כשגלילי פיזר בשעת בוקר את המזון בשטח בעזרת הטרקטור ועשרות אלפי עגורים התנפלו על המזון בשקיקה, הוא שם לב למשפחת תנים שהסתתרה בין העשב הגבוה. "הזכר הגדול, שנחשב לצייד הטוב בלהקה, החל לפתע לרוץ לעבר העגורים בזמן ההאכלה. הם התרחקו ממנו ויצרו מעין שביל כדי שיוכל לעבור בתוך הלהקה", הוא מספר. "התן הסתכל ימינה לעבר העגורים ואז בשניה אחת רץ לכיוון הנגדי והחל לנסות לתפוס פרטים חלשים באופן שיטתי. לפעמים זה לקח לו חצי שעה או שעה, אבל בסוף הוא הצליח".
 

צילום: יוסי אשבול
תן במרדף אחרי עגור אפור (צילומים: יוסי אשבול)
 

בוחרים את החלש בלהקה ומסתערים עליו

התנים הזהובים נחשבים לפעילי לילה והם ניזונים בעיקר מפגרים או חיות קטנות אותן הם צדים, כך שהעובדה שהם החלו לצוד באור יום, היוותה מבחינת צלם הטבע יוסי אשבול, סיבה למסיבה.
 
אשבול, מצלם כבר קרוב ל-40 שנה את עולמן של חיות הבר בארץ ובעולם. בשבועות האחרונים הוא החליט לבלות בעגלת מסתור משעות הבוקר ועד השקיעה כדי לתעד את טכניקות הציד של התנים. עגלת המסתור היא למעשה קרון גדול אותו גורר טרקטור ומאפשר לצפות בחיות שהתרגלו לנוכחות של כלים חקלאיים באזור ללא הפרעה.
 
"הבנתי שיש כאן פוטנציאל גדול לעקוב, לצלם וללמוד על התנהגות של אחד הטורפים המעטים שיש לנו בארץ ממרחק של מטרים ספורים, מבלי להפריע לו בשגרת החיים", אומר אשבול. עם סבלנות ברזל ועיניים רגישות למתרחש סביב, הוא הצליח לתעד רגעים סוערים במאבק ההישרדות של משפחת תנים שניכסה לעצמה את חלקת העגורים והגנה עליה מפני פולשים.
 
"המשפחה למדה לצוד עגורים במיומנות מרשימה. הם יכלו לאתר מתוך מאות העגורים את החלש, המקרטע והצולע ביותר. כשהם פורצים אל תוך הלהקה, בלי פחד ומתנפלים על הפרט אותו בחרו", מגלה אשבול ומציין כי לעיתים המרדפים הסתיימו ללא תוצאות ואחרים עם עגור גדול בין השיניים.
 
צילום: יוסי אשבול

 

 

המסעדה הפרטית של התנים

"העגורים האפורים הם עופות חזקים וגם אם התן הצליח ללכוד אחד, הוא עדיין צריך להכניע אותו תוך כדי הימנעות ממפגש עם המקור החד. זה כמו פיגיון שיכול לפלח בקלות עין ולעוור את התן", הוא מפרט. "באחת הפעמים ראיתי את הזכר שהצליח להכניע עגור. הוא לפת אותו בצווארו ולחץ בחוזקה עד שהעגור נחנק למוות. הם פשוט הפכו את המקום למסעדה הפרטית שלהם".

 

אשבול הספיק לתעד מבין מאות העגורים שנותרו בשלהי עונת הנדידה, גם מאבק בין נקבת תן חדשה שהגיע לאזור ההאכלה ומיד עוררה מהומה במקום. הנקבה הזרה ניסתה לחזר אחרי הזכר, דבר שלא עבר בשתיקה על ידי בת הזוג הקבועה שלו.

 


צילום: יוסי אשבול

טבע ישראלי. מאבק בין צמד נקבות תן (צילום: יוסי אשבול)

 

"היא חשפה לעברה שיניים ואיימה עליה, למרות שזה נראה שהזעם מופנה כלפיי בתמונה", צוחק אשבול. "מיד פרץ במקום קרב לחיים ומוות. הנקבה בעלת השליטה בטריטוריה הצליחה לנשוך ולתפוס את הפולשת בצוואר והשתיים נלחמו במשך דקות ארוכות".

 

לדבריו, הקרב שכלל נשיכות הדדיות, נביחות וייללות קולניות לא הפחיד את העגורים ששהו מסביב. "להיפך, הם התקרבו והתקבצו מלאי סקרנות בנעשה, עד שהפולשת נכנעה והוברחה מושפלת מהמקום", הוא מוסיף.

 

למרות שמרבית העגורים כבר נטשו את ישראל בדרכן לאיזורי הקינון באירופה, עדיין נותרו בשטח פחות ממאה פרטים, והתנים עדיין ממשיכים בנסיונות הציד. גלילי ואשבול מציינים כי בימים בהם התנים השקיעו זמן רב בציד, הם ערכו כמעט כל יום סעודה מלכותית.

 

"לעיתים הם הגיעו למצב שבו הרגו כל כך הרבה עגורים, שפשוט הותירו אותם בשטח לשמחת כל העיטים בסביבה", מסכם אשבול את החוויה הנדירה. "זה מסעיר שהכל מתרחש במרחק של מספר מטרים ממך. אתה מרגיש שאתה בתוך העולם של החיות", הוא אומר ומבטיח לשוב ולצלם את התנים והעגורים גם בעונה הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקבת תן זהוב בעמדת איום ומרחיקה תנים מהאזור
צילום: יוסי אשבול
על הכוונת: עגורים חלשים, חולים, פצועים ומותשים מהנדידה הארוכה
צילום: יוסי אשבול
משוטטים ואז פורצים אל להקת העגורים
צילום: יוסי אשבול
העשב הגבוה מאפשר להם להסתתר בקלות
צילום: יוסי אשבול
גם דורסים מצטרפים לחגיגה. עיט צפרדעים צעיר על פגר
צילום: יוסי אשבול
מומלצים