מאבק חייתי: כך צדים התנים עגורים באגמון החולה
בחורף האחרון ביקרו באגמון החולה עשרות אלפי עגורים. מי שארב לעופות הנודדים הגדולים בשטח ההאכלה היו תנים זהובים, ששינו את הרגלי הציד הליליים שלהם והחלו לטרוף עגורים באור יום. צלם הטבע יוסי אשבול תיעד מעגלת המסתור את מלחמת ההישרדות במרחק נגיעה
בוחרים את החלש בלהקה ומסתערים עליו
המסעדה הפרטית של התנים
"העגורים האפורים הם עופות חזקים וגם אם התן הצליח ללכוד אחד, הוא עדיין צריך להכניע אותו תוך כדי הימנעות ממפגש עם המקור החד. זה כמו פיגיון שיכול לפלח בקלות עין ולעוור את התן", הוא מפרט. "באחת הפעמים ראיתי את הזכר שהצליח להכניע עגור. הוא לפת אותו בצווארו ולחץ בחוזקה עד שהעגור נחנק למוות. הם פשוט הפכו את המקום למסעדה הפרטית שלהם".
אשבול הספיק לתעד מבין מאות העגורים שנותרו בשלהי עונת הנדידה, גם מאבק בין נקבת תן חדשה שהגיע לאזור ההאכלה ומיד עוררה מהומה במקום. הנקבה הזרה ניסתה לחזר אחרי הזכר, דבר שלא עבר בשתיקה על ידי בת הזוג הקבועה שלו.
טבע ישראלי. מאבק בין צמד נקבות תן (צילום: יוסי אשבול)
"היא חשפה לעברה שיניים ואיימה עליה, למרות שזה נראה שהזעם מופנה כלפיי בתמונה", צוחק אשבול. "מיד פרץ במקום קרב לחיים ומוות. הנקבה בעלת השליטה בטריטוריה הצליחה לנשוך ולתפוס את הפולשת בצוואר והשתיים נלחמו במשך דקות ארוכות".
לדבריו, הקרב שכלל נשיכות הדדיות, נביחות וייללות קולניות לא הפחיד את העגורים ששהו מסביב. "להיפך, הם התקרבו והתקבצו מלאי סקרנות בנעשה, עד שהפולשת נכנעה והוברחה מושפלת מהמקום", הוא מוסיף.
למרות שמרבית העגורים כבר נטשו את ישראל בדרכן לאיזורי הקינון באירופה, עדיין נותרו בשטח פחות ממאה פרטים, והתנים עדיין ממשיכים בנסיונות הציד. גלילי ואשבול מציינים כי בימים בהם התנים השקיעו זמן רב בציד, הם ערכו כמעט כל יום סעודה מלכותית.
"לעיתים הם הגיעו למצב שבו הרגו כל כך הרבה עגורים, שפשוט הותירו אותם בשטח לשמחת כל העיטים בסביבה", מסכם אשבול את החוויה הנדירה. "זה מסעיר שהכל מתרחש במרחק של מספר מטרים ממך. אתה מרגיש שאתה בתוך העולם של החיות", הוא אומר ומבטיח לשוב ולצלם את התנים והעגורים גם בעונה הבאה.