רה"מ השיב בשלילה לדרישת אובמה על ירושלים
ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח כי רה"מ העביר במהלך השבוע מסרים לנשיא ארה"ב, לפיהם ישראל לא תקפיא את הבנייה במזרח ירושלים. לדברי דיפלומטים אמריקנים, לא מדובר בסוף פסוק ורה"מ הסכים לדון בנקודות אחרות שעלו
ישראל עומדת על שלה. בכירי הממשל האמריקני נועדו בירושלים עם נציגיו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על רקע הלחץ שמופעל על ירושלים למחוות ולוויתורים כדי לאפשר פתיחת דיאלוג עקיף מול הפלסטינים. העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח הלילה (יום ה') כי נתניהו העביר מסר לברק אובמה, לפיו ישראל מסרבת לדרישה להקפאה מלאה של הבנייה במזרח ירושלים. בלשכת ראש הממשלה אישרו כי התקיימו פגישות בנושא והזכירו כי עמדת נתניהו לא השתנתה.
לפי הדיווח, המתבסס על מקורות דיפלומטיים בוושינגטון, במהלך הימים האחרונים העבירה ירושלים לוושינגטון את תשובתה השלילית לדרישה האמריקנית. גורמים אמריקניים אמרו כי הם לא סבורים שעמדת נתניהו היא סוף פסוק. לדבריהם, ראש הממשלה הסכים לדון בכ-12 נקודות אחרות שעלו בין הצדדים, ביניהן שחרור אסירים פלסטיניים, הסרת המצור מעל עזה, הסרת מחסומים והרחבת השטח הנמצא באחריות מנגנוני הביטחון הפלסטיני. נתניהו הסכים - כך על-פי הדיווח - לדון בפירוט בסוגיית הגבולות ומעמדה של ירושלים בכל משא ומתן ישיר או עקיף.
אתמול הגיעו ללשכת ראש הממשלה בירושלים האחראי על המזרח התיכון בבית הלבן, היועץ דן שפירו, ומי שמשמש כסגנו של מיטשל, דיוויד הייל, ונפגשו עם נציג ראש הממשלה לעניין הפלסטיני, עורך הדין יצחק מולכו. בלשכת ראש הממשלה ציינו כי התשובה שהועברה לאמריקנים היא חלק מתהליך - "דיאלוג הנמשך במטרה לקדם את התהליך המדיני" - וסירבו להתייחס לתוכן השיחות השקטות שמתנהלות עם האמריקנים.
יחד עם זאת, הובהר כי עמדת נתניהו כפי שהובעה בראיון לרשת ABC בתחילת השבוע, לא השתנתה. ראש הממשלה הצהיר בראיון כי ישראל תמשיך לבנות במזרח ירושלים וכי "דרישת הפלסטינים שנמנע מיהודים לבנות בשכונות יהודיות של ירושלים, אינה נקודת התחלה למשא-ומתן. צריך לשבת למשא-ומתן בלי תנאים מוקדמים". מאז פגישת אובמה-נתניהו בוושינגטון ועד לימים האחרונים, לא התקיימו מגעים בין הצדדים.
גורמים אמריקנים אמרו כי סירוב ישראל להפסיק את הבנייה במזרח ירושלים ממשיך להוות מכשול לחידוש המגעים עם הפלסטינים. לדבריהם, כמה פשרות שערכה ישראל זהות כמעט לחלוטין לאלה שהופיעו ברשימה שמסרה ישראל לבית הלבן פעמיים בחודשים האחרונים - אך נמנעה מלהוציאן אל הפועל.
היועץ לביטחון לאומי של ארצות הברית, הגנרל ג'ים ג'ונס, הביע הלילה תחושת ייאוש מהמצב. "אנחנו מאוכזבים שישראל והפלסטינים לא פתחו בשיחות ישירות. הגיע הזמן להפסיק עם התירוצים. המנהיגים צריכים להפגין אומץ מהסוג שהפגינו אנואר סאדאת, המלך חוסיין, ויצחק רבין".
בדברים שנשא במכון וושינגטון למזרח התיכון לציון 25 שנה להקמתו,
ייצג ג'ונס את עמדתו של הנשיא אובמה, לפיה הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים ינטרל הן את איום הטרור והן את איום הגרעין האיראני. עם זאת, הוא ציין כי "פתרון שתי המדינות לשני העמים לא יכול להיכפות על הצדדים על ידי גורמים מבחוץ".
הוא הוסיף כי "המצב הקיים לא יכול להימשך. הוא מחזק את הסרבנות בשני הצדדים, וסוגר את האפשרות של שתי המדינות לשני העמים". באשר למתיחות המדינית בין ישראל לארצות הברית, ביקש ג'ונס להרגיע את הרוחות: "היו בעבר אי-הסכמות בין המדינות, אך תמיד פתרנו אותן. היחסים המיוחדים לא השתנו. זו לא מחויבות של המפלגה הדמוקרטית או רפובליקנית, אלא מחויבות של כל ממשל, לפיו הקשר עם ישראל הוא נצחי".
Read this article in English