בניחוח צרפתי: מסע אל הגנים היפים של פרובאנס
מטרתו של אירוע "פגישות בגנים", שמתקיים כל שנה בצרפת, היא לקרב את הציבור למורשת הגינון הצרפתית ולעודדו לבקר בגנים. טיול בחבל ארץ שבו גם טיפוח של פרח הוא אמנות. חלק א'
בסוף חודש אפריל השנה יצאנו לצרפת, כדי לחוות אותה חבל אחר חבל, באטיות חקרנית. האחרון שבהם היה חבל פרובאנס שלחופי הים התיכון. תוך כדי נסיעה בדרכים הבין-עירוניות משכו את עינינו שלטי דרכים המפנים לגני Jardin remarquable, שהם בתרגום חופשי "הגנים יוצאי הדופן", ולגני parcs et jardins de PACA שהם גנים במונומנטים היסטוריים. עקבנו אחר השלטים, וכך ללא תכנון מוקדם ובלי לסטות מהמסלול המקורי השתבצו להם בטיול ארבעה גנים יפים. כל גן שביקרנו בו היה פנינה מושקעת, מטופחת ומעוצבת בצורה מקורית ומעניינת כמיטב המסורת הצרפתית.
בתחילת חודש יוני עלו לרגל בצרפת יותר מ-1.8 מיליון מבקרים חובבי גינון וגנים ל-2,000 גנים ציבוריים. מאז 2003 עורך משרד התרבות הצרפתי בסוף השבוע הראשון של יוני אירוע לאומי בכל רחבי צרפת, הנושא את השם Rendez-vous aux Jardins - "פגישות בגנים", במטרה לקרב את הציבור למורשת הגינון הצרפתית ולעודד אותו לבקר בגנים הקטנים והגדולים כאחד. אירועי "הפגישות בגנים" הם הזדמנות פז למבקרים להיפגש עם בעלי הגנים, עם גננים, אדריכלי נוף ואמנים. המפגשים המקצועיים משולבים באירועי תרבות, כגון תערוכות, קונצרטים, סדנאות ומופעי מספרי סיפורים.
מטופח כמיטב המסורת הצרפתית. גן בפרובאנס (צילומים: יורי איזראילוב)
האירוע מאורגן על ידי מועצת הגנים והפארקים בצרפת (CPJF -(Comité des Parcs et Jardins de France, גוף שהוקם כדי ליישם את הרגולציה הצרפתית לשימור גנים וסביבתם ועיקר פעולתו הגנה מפני פגיעה בגנים כתוצאה מפעולות פיתוח תשתיות (כבישים, צנרת דלק וכד') ופעילויות מזהמות אחרות (הקמת אתרי פסולת, משרפות, מפעלים וכד'). פעילות מרכזית נוספת היא תמיכה והקצאת משאבים לשיקום ושימור גנים וסביבותיהם, לאחר שהיו נטושים במשך שנים רבות ואף גורם לא פעל לשיקומם.
מטרותיו המוצהרות של הארגון הן הרחבת שטחי הגנים והגינות יוצאי הדופן ברחבי צרפת, הגנה עליהם ועל סביבתם, הגדלת המגוון הבוטני ופיתוח המאפיינים הייחודיים של הגן, הבטחת אמצעים כלכליים לביצוע תכניות שיקום ותחזוקת גנים, וקידום אירועים ופעילויות לקהל הרחב בפארקים וגנים.
וילה מסינה, ניס. פריחה צבעונית בגן האנגלי המשופץ בחזית הווילה
החל משנת 2003, במטרה להרחיב את החשיפה של הציבור לתרבות הגנים, מעניק משרד התרבות של צרפת את התווית היוקרתית - Jardin remarquable לגנים שנמצאו עונים להגדרה, שהם בעלי ערך מבחינה בוטנית, ארכיטקטונית ומבחינת עיצוב הנוף, או בעלי ערך היסטורי או אמנותי. בנוסף לערכים האלה נדרש הגן לעמוד באיכויות של תחזוקה נאותה, וחשוב מכול - נגישות לציבור הרחב.
התו ניתן למגוון רחב של פארקים ואתרי גינות ציבוריים ופרטיים, ובכל סגנונות הגינון. מועמדות לקבלת התו מוגשת לדירקטוריון האזורי לענייני תרבות, והיא נבחנת על ידי ועדות מקומיות שבהן חבר מושל המחוז או נציג שלו.
עיצוב גנים - מורשת תרבותית
עיצוב הגנים הפך בצרפת של המאה ה-17 לאמנות של ממש. גני ורסאי הם דוגמה מופתית לעיצוב של גן צרפתי שבו הכול מתוכנן בקווים ישרים ומדויקים, הצמחים שתולים בצורה ישרה והגיזום הוא בצורות גאומטריות ברורות. הסגנון של גני ורסאי הועתק על ידי בני האצולה ברחבי צרפת ואירופה כולה, ונבנו גנים רבים סביב ארמונות, טירות ווילות מהודרות.
שוק בוקר כפרי בפרובאנס, שנודד כל יום בכפר אחר בסביבה
סגנון הגינון הצרפתי הוא פורמלי, ומטרתו בראש וראשונה להרשים את המבקר. הגנים מתוכננים בצורה סימטרית, לעתים קרובות תוך שימוש באלמנטים של מים כמו בריכות, מפלונים ומזרקות. ההשתקפות של הטירה או הארמון במים מוסיפה לממד הסימטרי ומעצימה את הרושם וההידור.
בניגוד בולט לתכנון הסימטרי של הגן הצרפתי אשר ביטא את השאיפה להשליט את הסדר האנושי על הטבע, התפתח באנגליה במאה ה-18 סגנון הגן האנגלי, אשר שאף ליצור טבע מתוכנן שייראה כמה שיותר טבעי. במהלך המאה ה-19 הוקמו באנגליה גנים רבים האמורים לתת תחושה של נוף ארכאי ורומנטי.
במקביל החל להתפתח בסוף המאה ה-18 גן הקוטג' האנגלי. סגנון זה נולד בגינתם הקטנה של האיכרים הפשוטים, אשר לא כמעמד האצולה גרו בבתים קטנים עם שטח אדמה מוגבל. הגן יועד לספק את צורכי הבית והמשפחה למטבח ולקישוט הבית. בהתאם לכך הזנים שמרכיבים אותו הם תערובת של עצי פרי, שתילי ירקות, צמחי מרפא ותבלין, וביניהם משולבים פרחי נוי. מגבלות השטח הכתיבו ערבוב של כל סוגי הצמחים בצפיפות, וכך נוצר מראה ייחודי שהקרין מראה טבעי ושובב. הסגנון הזה מזכיר שדה בר לא מסודר שבו צצים צמחים שונים המשתנים מעת לעת.
סוגי גנים נפוצים הם ארבוטרום (גן עצים), רוסארי (גן ורדים), גן רפואי , ונהוג לשלב בגנים גינת מטבח ( potager) ובה ירקות עונתיים. יש גם גנים אקזוטיים שבהם גדלים צמחים מאקלים טרופי וסוב-טרופי, ועד לקקטוסים וסוקולנטים, אשר יכולים לשרוד בתנאי אקלים יבש. גנים אקזוטיים הפכו לפופולריים יותר ויותר בשנים האחרונות, עם התחממות האקלים.
אוסף קקטוסים וסוקולנטים בגן האקזוטי ב-EZE
הגנים שראינו בטיול האחרון בפרובאנס לא היו כבולים לסגנון הגן הצרפתי, להפך, פגשנו בגנים שונים מבחינת גודלם, סגנונות העיצוב שלהם, המגוון הבוטני ונקודות העניין. לכולם הגענו ללא תכנון מוקדם, כשאנחנו עוקבים אחר הסמל של Jardin remarquable והגנים האחרים בשילוט הדרכים, ונעזרים בחוברת הגנים שאותה ניתן להשיג במשרדי התיירות השונים באזור.
הצצנו ונפגענו.
הגן הרומי ב-Caumont sur durance
הגן הרומי נמצא בכפר קטן ששמו Caumont sur durance, במחוז בוש-דו-רון שבחבל פרובאנס. סיפורו של הגן החל במיזם בנייה גדול שתוכנן במקום, אך מאחר שהאזור הוגדר כרגיש מבחינה ארכאולוגית נדרשה חפירת הצלה טרם תחילת הבנייה. בסקר נמצאו ממצאים מפתיעים בערכם - וילה רומית מתחילת המאה הראשונה לספירה, ושרידי גן בשטח 12 אלף דונם שבמרכזו שרידי בריכה. היזם הסכים לנטוש את תכנית הבנייה בשטח לטובת סקר ארכאולוגי מקיף. בתמיכת העירייה ומשרדי הממשלה מבוצעת חפירה אשר ממצאיה נמצאים כיום במרכזו של גן רומי מרהיב שנחנך בשנת 2006.
ירקות עונתיים (ארטישוקים) בגן הרומי בפרובאנס
דפי המידע המחולקים למבקר באתר טוענים בהתלהבות הצרפתית האופיינית לכל מה שקשור למסורת ומורשת תרבות צרפתית מקורית, כי פרויקט הקמת הגן הרומי אינו לצורך "מטרה נדושה" - להוות מוקד משיכה לתיירים ומבקרים אלא לחנך לערכי המורשת ולהחיות אותה מחדש למען הדורות הקיימים והדורות הבאים ולפרסם את הכפר והחבל.
במטרה להחיות את האתר כפי שהיה לפני 2,000 שנה שוחזרה במרכזו של הגן הבריכה הרומית. הבריכה מרשימה בממדיה - 65 מ' אורך, 3.20 מ' רוחב ועומק 1.20 מ', וסביבה הוקמו גנים המוקדשים לשמונה אלים רומיים מרכזיים וידועים יופיטר - ראש האלים, אפולו - אל השמש האור והמוסיקה, פלורה - אלת הפריחה והמעיינות, בכחוס - אל היין, מינרווה - אלת החכמה, המדעים והצדק, פומונה - אלת הפירות, דיאנה - אלת הטבע והיערות, וסרס - אלת הדגן והקציר.
בחירת הצמחים היא סמלית, לדוגמה: בגן המוקדש לבכחוס אל היין ניטעו כמובן כרמי גפנים, בגן של מינרווה ניטע מטע זיתים כי זית הוא העץ המוקדש לה, בחלקה של אלת הפריחה פומונה ניטעו עצים בעלי פרחים, ובגנו של אפולו שלל צמחים סמליים, כשהברוש(Cypress) משמר את הסיפור המיתולוגי על הרועה הצעיר ציפריסוס שאפולו גאל מצערו והפכו לברוש. כמו כן ניטעו קיסוס, סמבוק שחור וקוציץ (צמח האקאנתוס), וכמובן עץ הדפנה שמנציח את סיפור אהבתו הבלתי ממומשת של אפולו לנימפה דפניס שנמלטת מפניו ורגע לפני שנתפסה התערב האל זאוס והפך אותה לעץ הדפנה.
הגן מעוטר בתו של Monument Historique, בנוסף לתווית של Jardin remarquable.
- הכתבה פורסמה בגיליון אפריל של הירחון "טבע הדברים"
- מתנה לקוראי ynet: גיליון היכרות מתנה
למגזין טבע הדברים/ילדי טבע הדברים