סקירת מט"ח: הדולר התחזק בעולם ונחלש בארץ
בניגוד למגמה העולמית, נקבע היום שערו היציג של הדולר על 3.719 שקלים - המשקף ירידה יומית של 0.64%. האירו ממשיך להפגין חולשה בעולם על רקע ההרפתקאות הכלכליות של יוון, ובארץ הוא נקבע על 4.955 שקלים - ירידה של 0.12%
מרגע פתיחת שבוע המסחר במט"ח היום (ב') בבוקר התחזק הדולר מול מרבית מטבעות הסחר, אך בניגוד למגמה העולמית, בנק ישראל קבע היום את שערו היציג של הדולר על 3.719 שקלים, המשקף ירידה יומית בשיעור של 0.64%. על רקע התחזקות השקל המתינו רוב היום הפעילים בשוק להחלטת הריבית של בנק ישראל, שבסופו של דבר נותרה על כנה בשיעור של 1.5%.
האירו ממשיך להפגין חולשה בעולם על רקע ההרפתקאות הכלכליות של יוון שכזכור, אמורה לפרוע בעוד פחות מחודש אגרות חוב בהיקף של 8.5 מיליארד אירו. כוחות השוק, המונעים מאי האמון בכלכלה היוונית, הביאו את התשואה על האג"ח היווני לפירעון בעוד 10 שנים, לרמה הגבוהה בכ-6% מהתשואה הנדרשת על האג"ח הגרמני המקביל.
המשמעות של רמת תשואות שכזו היא שעלויות הגיוס של יוון בשוק ההון יהיו גבוהות ולא יועילו לה במאום בדרך להשגת יעדיה הנוגעים להקטנת הגרעון התקציבי והקטנת שיעור החוב החיצוני. בהתאם להתפתחויות והחל מזמן פתיחת שבוע המסחר בליל אמש, מאבד האירו מערכו מול מרבית מטבעות הסחר העיקריים. כך לדוגמא יורד האירו בכ-1% מול הדולר הניו זילנדי ומול הליש"ט, בכ-0.5% מול הדולר האוסטרלי והדולר הקנדי ובכ-0.35% מול הדולר האמריקני. בהתאם לכך, קבע בנק ישראל את שערו היציג של האירו על 4.9552 שקלים - ירידה בשיעור של 0.12%.
הכוחות המקומיים המניעים את שערי החליפין נובעים מחד מרכישות המט"ח ע"י בנק ישראל שמטרתם לגרום לפיחות בשער השקל. נזכיר כי רק בשבוע שעבר מסר הנגיד בראיון כי אין זה המועד המתאים להפסיק את הרכישות. "התערבויות ורבליות" שכאלו מפי הנגיד, השפעתן בטווח הזמן הקצר היא כהשפעתן של הרכישות הפיזיות.
מאידך, המשק הישראלי ממשיך לספק אינדיקטורים חיוביים אשר גורמים לפעילים בשוק לרכוש את השקל כנגד מטבעות מקבילים ובעיקר מול הדולר האמריקני. מבין האינדיקטורים החיובים שפורסמו לאחרונה נציין את דוח בנק ישראל אשר בו עודכנו תחזיות הצמיחה של שנת 2010 לכדי 3.7% (לעומת 3.5%) ו-4% בשנת 2011. בנוסף, ואף חשוב מכך (מבחינת השפעה על שערי החליפין), בנק ישראל עדכן גם את התחזית לעודף בחשבון השוטף של 2010 מ-3 מיליארד דולר ל-4.8 מיליארד דולר - עובדה המצביעה על לחץ גדול יותר להתחזקות השקל.
בל נשכח כי למאורעות בזירה העולמית השפעה על שערי החליפין שאיננה פחותה מהכוחות הפועלים מהבית. ככל שהתאוששות בארה"ב תצבור יותר ויותר מומנטום, הפד יחל ליישם את אסטרטגיית היציאה מתוכניות החילוץ. פועל יוצא של יישום אסטרטגיית היציאה יהיה העלאת ריבית הבסיס בארה"ב, צעד שיתמוך בהתחזקות הדולר, אך, לפי הצהרותיו החוזרות ונשנות של נגיד הפד, ברננקי, יש עוד חזון למועד.
מני בן משה, מחלקה כלכלית, אי.בי.אי בית השקעות