שתף קטע נבחר
 

דעה: הרפורמה במשק הלולים - הכרחית

הרפורמה בענף הלולים מותקפת מכיוונים שונים וסותרים. מזכיר איגוד מגדלי העופות סבור שדווקא העובדה הזו היא העדות לכך שהיא שקולה ומאוזנת

הרפורמה המקיפה בגידול הביצים בצפון, שבמרכזה הוצאת הלולים ממרכזי המושבים לחוות גידול חדישות, עלתה לאחרונה לכותרות והותקפה מצד גורמים שונים וסותרים.

 

 

בעיתונות הכלכלית נטען שהתוכנית מעניקה "מתנות" לקרובים ומקורבים של שר החקלאות. והנה במפתיע, חלק מחברי המושבים, שאמורים להיות הנהנים הישירים מאותן "מתנות" הפגינו נגד הרפורמה. מתברר כי אלה כלל אינם רוצים ברפורמה שמחייבת אותם להשקעות רבות בשדרוג הלולים.

 

אני יכול להבין לליבם של מגדלי העופות בצפון שאינם מעוניינים ביישום הרפורמה. חלקם הגיעו לגיל מבוגר ורגילים להתפרנס מהלול הסמוך לבית מגוריהם. הם חוששים - ולעיתים גם אינם יכולים - לחבור למגדלים אחרים ולבצע את ההשקעות הנדרשות בהקמת הלולים החדישים מחוץ לאזור המגורים במושב.

 

המגדלים שהפגינו בצפון רוצים שהמצב הקיים יימשך. למרבה הצער גורמים שונים, שלטעמי מונעים מאינטרסים אישיים וכלכליים, יוצרים בקרבם אשליה כי דבר זה אפשרי. עם זאת עליהם לדעת כי מה שהתאפשר עד כה, לא יוכל להמשך לעד. מסיבה זו טוב שהממשלה והנציגות הנבחרת של ענף הלול גיבשו תוכנית לביצוע השינויים בצורה מושכלת ונכונה ובתמיכה ממשלתית.

 

הגורמים שמסיתים את מגדלי הביצים שוללים את הרפורמה, אך אינם מציגים כל חלופה הגיונית להסדרת הענף.

 

המפגינים בזים לכל ההישגים שהושגו במסגרת הרפורמה, בהם המשך התכנון בענף הביצים, וכן הארכת חוק הגליל והתקציבים הממשלתיים, שלהערכתי עוד צפויים לגדול מכורח הנסיבות.

 

מדובר בשלוש "צפרדעים" שלאנשי משרד האוצר לא היה קל לבלוע, אך הם עשו זאת מתוך אחריות וראייה רחבה של הצורך בהסדרת ענף הלול בצפון. שלושת היסודות האלה מעניקים לעוסקים בענף הלול ביטחון לגבי המשך מקור פרנסתם בעתיד, דבר שכלל לא היה וודאי קודם לכן.

 

הרצון להמשיך במצב הקיים הוא טבעי – אך לא תמיד אפשרי. הלולים שנמצאים בלב המושבים אינם עומדים ברובם באמות המידה הנדרשות מבחינת תנאי הבריאות ואיכות הסביבה. הלולים במושבים סמוכים אלו לאלו, ולכן מועדים למעבר של מחלות מדבקות.

 

להערכתי, אילו מחלת שפעת העופות היתה מגיעה לפני כמה שנים ללולי הצפון - היינו עומדים בפני אסון כלכלי עצום להתיישבות בקו העימות. אי אפשר להמשיך ולסמוך רק על המזל; חייבים להתאים את הלולים לדרישות הווטרינריות. בסופו של דבר מילוי דרישות אלה הוא בראש ובראשונה אינטרס של המגדל.

 

חשוב לציין שהרפורמה אינה חובה, אלא זכות. מגדל שיבחר לא להצטרף אליה יוכל לנסות להיאבק מול הרשויות על ניהול הלול הקיים. לדעתי, תהיה זו טעות חמורה, מאחר שדרישות השירותים הווטרינרים, איכות הסביבה ורישוי עסקים יכריעו אותו בסופו של דבר.

 

הרפורמה בענף הביצים מותקפת גם על ידי אנשי עמותת "אנונימוס", אף שהיא משפרת את תנאי המחיה של המטילות לעומת המצב הקיים. אנשי ארגוני בעלי החיים עתרו לבג"ץ בדרישה להרחיב את ההשקעות ברווחת העופות. קבלת דרישות אלה תהיה הרת אסון לענף הלול, מאחר שמדובר בהגדלה ניכרת של שטחי הקרקע שיידרשו להקמת הלולים והתייקרות דרמטית של עלויות ההקמה לממדים בלתי סבירים.

 

מי יישא בעלויות הנוספות אם יתקבלו הדרישות מרחיקות הלכת של "אנונימוס"? הרי ממילא המגדלים מגיעים לקצה יכולתם הכלכלית, כך שהעלות תתגלגל בסופו של דבר על תקציב המדינה או למחירי הביצים שיעלו משמעותית תוך פגיעה בשכבות החלשות בעיקר.

 

כשכולם מתקיפים אותך, ייתכן שזו העדות לכך שאתה עושה את הדבר הנכון. אין לי ספק כי כל הצדדים יעשו בחוכמה אם ירדו מהעצים הגבוהים עליהם טיפסו, יבחנו את הרפורמה באופן עניני וישבו יחדיו כדי לערוך בה את השינויים הנדרשים שיאפשרו את יישומה.


פורסם לראשונה 27/04/2010 20:49

 

הכותב הוא מזכיר ארגון מגדלי העופות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת בעלי הלולים נגד הרפורמה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים