שתף קטע נבחר

 

קלינטון: איראן לא נסוגה, דרושה חזית לסנקציות

הדיפלומטית מס' 1 של ארה"ב האשימה את איראן בהתעלמות מתמשכת מהמחויבויות שלה וקראה לקהילה הבינלאומית לקדם "סנקציות קשוחות" שיפעילו לחץ על משטר האייתוללות

מזכירת המדינה האמריקנית אמרה הערב (יום ג') כי איראן לא נסוגה מעמדתה לגבי תוכניתה הגרעין, חרף השיחות עם נציגי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. הילרי קלינטון הדגישה כי מסיבה זו הקהילה הבינלאומית חייבת להטיל "סנקציות קשות" על המדינה הסוררת.

 

 

"ההתעלמות המתמשכת של איראן מהמחויבויות הבינלאומיות שלה רק מדגישה את החשיבות להקים חזית בינלאומית מאוחדת כדי ללחוץ עליה לשנות את מדיניותה", אמרה קלינטון במסיבת עיתונאים בוושינגטון בתום פגישה עם נשיא הפרלמנט האירופי, ירז'י ביז'ק. "ארצות הברית משתפת פעולה עם בעלות בריתה כדי לקדם סנקציות קשוחות שיוכלו לחדד עבור מנהיגי איראן את הבחירה שניצבת בפניהם". 


מגבשת חזית. קלינטון וביז'ק בוושינגטון, היום (צילום: AFP)

 

קלינטון התייחסה בדבריה לפגישה שהתקיימה שלשום בין שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, לראש סוכנות הגרעין הבינלאומית, יוקיה אמנו. השניים דנו בעסקת חילופי האורניום שהציעו מעצמות המערב במטרה לשדל את טהרן להשעות את פעילות העשרת האורניום. אולם המפגש לא הוליד כל הסכם.

 

משטר האייתוללות מקיים כיום מגעים עם חמש החברות הקבועות של מועצת הביטחון של האו"ם - ארצות הברית, סין, רוסיה, צרפת ובריטניה - וגרמניה בניסיון להגיע לפשרה בנושא תוכנית הגרעין. במסגרת השיחות גובשה אשתקד טיוטת ההסכם בחסות הסוכנות לאנרגיה אטומית שנועדה לאפשר לאיראן לפתח תוכנית גרעין למטרות שלום.

 

על פי ההסכם, איראן תמסור לידי רוסיה 75 אחוזים מהאורניום המועשר שברשותה. שם יועשר האורניום לרמה הנדרשת כדי ליצור מוטות דלק גרעיניים ויוחזר לאיראן. בדרך זו תיאלץ איראן לוותר על רוב האורניום המועשר שעלול לשמש אותה לייצור פצצה גרעינית. טהרן לא הסתייגה מעצם ביצוע החלפת האורניום במוטות דלק, אלא הציבה דרישות ביחס למקום שבו תבוצע ההחלפה - אך ורק בשטחי איראן.

 

לאור העובדה שאיראן גוררת רגליים במו"מ, התגברו המאמצים להטיל על איראן סבב חדש של סנקציות במועצת הביטחון. זה שלושה שבועות שנציגי שש המעצמות נועדים בניו-יורק כדי לדון בהצעת וושינגטון להטיל סנקציות על טהרן.

 

ארה"ב ואיראן פועלות במקביל בניסיון לקדם את האינטרסים השונים שלהן בסוגיית הסנקציות בקרב מדינות מפתח: בראשן עומדות רוסיה וסין, חברות קבועות במועצת הביטחון ובעלות זכות וטו העשויות לסכל את המאמצים האמריקנים. מוסקבה הביעה לאחרונה תמיכה בסנקציות חדשות נגד טהרן, אולם בייג'ינג ממשיכה להתעקש על המשך המאמצים הדיפלומטיים. 

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורשת לחץ. קלינטון
צילום: AFP
מומלצים