באירופה חוששים: גם פורטוגל תקרוס
ירידות בבורסות אירופה בעקבות חובות הענק של פורטוגל שגררו הורדה בדירוג האשראי שלה. המשקיעים חוששים מקריסתה של מדינה נוספת בגוש היורו - אך בפורטוגל דוחים את ההשוואה למשבר ביוון: "פורטוגל ויוון הן שתי מציאויות שונות". החוב הציבורי של המדינה עלול להגיע ל-142 מיליארד יורו - 86% מהתמ"ג שלה השנה
ירידות שערים של 0.50%-3.50% בבורסות באירופה בעקבות משבר האשראי בפורטוגל. ממשלת פורטוגל הוקיעה בזעם את ה"התקפה מהשווקים" אחרי שדירוג האשראי שלה הורד ודחתה כל השוואה למשבר החובות של יוון. "זהו רגע מכריע. המדינה חייבת להגיב להתקפה הזו שמגיעה מהשווקים", אמר אתמול (ג') שר האוצר של פורטוגל, פרננדו טשיירה דוס סנטוס, בהודעה ששיגר לעיתונות. "עלינו להישאר רגועים ולהחזיר את השקט לשווקים", הוסיף.
- ראש ממשלת יוון: הגרוע מכל מאחורינו
- חבילת הסיוע ליוון מעוררת את שוק המט"ח בעולם
גוש האירו מציע ליוון הלוואות של 40 מיליארד דולר
טשיירה הסביר כי "בדיוק כמו בעבר, נעשה מה שנדרש כדי להפחית את הגירעון ולקדם את התחרותיות של הכלכלה הפורטוגזית". השר דחה כל קשר ליוון, שדרמת משבר החובות שלה גרמה להתפשטות חששות המשקיעים בנוגע ליציבות כלכלות נוספות בגוש היורו, בהן אירלנד, פורטוגל וספרד.
"על פי רוב הדעות מוסכם כי פורטוגל ויוון הן שתי מציאויות שונות", אמר השר כשהוא מצטט את קרן המטבע הבינלאומית, האיחוד האירופי, הבנק המרכזי של אירופה וה-OECD. "יש דעות שונות, אולם, באם אנחנו אוהבים אותן או לא, באם אנחנו חושבים שהדעות הללו טועות או לא מבוססות, מה שברור הוא שהן הפנו את האצבע לפורטוגל וכתוצאה מכך הן משפיעות על תפקוד ותנאי שוק החובות של פורטוגל", ציין טשיירה.
הורדת דירוג לחמישה בנקים בפורטוגל
חברת הדירוג S&P חתכה את דירוג האשראי ארוך הטווח של פורטוגל לרמה של A- מרמה של A+ ואת הדירוג קצר הטווח לרמה של A-2 מרמה של A-1. בסקירה שפרסמה החברה צוין כי הצפי שלה שלילי כתוצאה מחולשת המבנה הכלכלי והפיסקלי של המדינה.
הורדת הדירוג גררה את בורסת ליסבון בפורטוגל לירידות של יותר מ-5%, בזמן ששיעורי הריבית שנדרשים על ידי המשקיעים, כדי להחזיק בתשואות אגרות החוב של המדינה, עלו ליותר מ-5.6%.
סוכנות הדירוג החליטה גם לחתוך בדירוג של חמישה בנקים פורטוגזים. טשיירה, שממשלתו הסוציאליסטית מחזיקה רק במיעוט מהמושבים בפרלמנט, דרבן את האופוזיציה לתמוך בתוכנית הצמצום הקשוחה המיועדת לקצץ את החוב הציבורי של המדינה.
צעדים אלה של הממשלה הובילו אתמול לשביתה בה לקחו חלק עובדיהם של 16 חברות ההסעה הציבוריות במדינה. במסגרת מאבקם הושבתה לחלוטין כל התנועה בערים הגדולות בפורטוגל.
הקפאת שכר במגזר הציבורי
בנוסף, המדינה החליטה להקפיא למשך ארבע שנים את השכר בשירות הציבורי, וזאת בניסיון לקצץ את הגירעון הציבורי מרמה צפויה של 8.3% מהתמ"ג בשנת 2010, לרמה של 2.8% בשנת 2013. בשנה שעברה רשם הגירעון הציבורי במדינה שיא של 9.4%.
עתה מתכננת הממשלה להפריט כמה חברות ממשלתיות ולהוסיף 6 מיליארד יורו (8 מיליארד דולר) להכנסות שלה, מתוכן 1.2 מיליארד השנה.
ממשלת פורטוגל מעריכה כי החוב הציבורי של המדינה עלול להגיע ל-142 מיליארד יורו, או 86% מהתמ"ג שלה השנה. זאת אחרי שבשנה שעברה הגיע החוב הציבורי ל-126 מיליארד יורו, שהיווה 76.6% מהתמ"ג.
חשש מפשיטת רגל ביוון
ביוון, המצב של אתונה כעת, דרמטי הרבה יותר. יוון נאבקת עם חובות ענק ועם תחזיות לצמיחה כלכלית חלשה, שעלולה להוביל את המדינה לפשיטת רגל. על פי נתוני האיחוד האירופי, הגירעון הציבורי של יוון זינק ל-13.6% בשנת 2009 והחובות שלה הגיעו ל-273.4 מיליארד יורו, שמהווים 115% מהתמ"ג. כתוצאה מכך, חתכה אתמול סוכנות הדירוג S&P את הדירוג של יוון לרמה של BB+ מרמה של BBB+.
נשיא האיחוד האירופי, הרמן ואן רמפוי, אמר היום (ד') כי הדיונים בנוגע להפעלת חבילת הסיוע ליוון, הכורעת תחת החובות, נמצאים "על המסלול הנכון", וכי הוא מתכנן לערוך פגישת פסגה של מנהיגי גוש היורו ב-10 במאי. "הדיונים נמשכים, הם על המסלול הנכון ואין שום שאלה בנוגע לארגון מחדש של החוב", אמר ואן רמפוי לכתבים במסיבת עיתונאים שהתקיימה בטוקיו, אליה הגיע לצורך פגישה עם ראש הממשלה היפני.
גרמניה מסרבת לאשר את תוכנית הסיוע
השווקים הכלכליים העולמיים מגיבים כעת בצורה שלילית למשבר בגוש היורו, למרות חבילת הסיוע בסך 45 מיליארד יורו שתינתן ליוון על ידי 15 שותפותיה האירופיות וקרן המטבע הבינלאומית. המשבר מתפשט ופוגע גם בשיתוף הפעולה שבין ממשלות גוש היורו, כשגרמניה מסרבת לאשר את הסיוע ליוון עד שזו לא תבצע צעדי קיצוץ תקציביים חריפים יותר.
"על בסיס הדוחות שיסוכמו בימים הקרובים, ראשי המדינות והממשלות יחליטו להפעיל את תוכנית המימון המשותפת על פי הדיונים שמתנהלים כעת בין האיחוד האירופי, הבנק האירופי המרכזי, קרן המטבע הבינלאומית וכמובן, ממשלת יוון", הסביר נשיא האיחוד האירופי.
המשבר הנוכחי מאיים לערער את שער היורו והופך את אופציות הלוואות הכספים, עבור כל מדינות היורו, קשות יותר ויקרות יותר והוא משפיע בצורה שלילית על כל השווקים בעולם. אתמול נסגר המסחר בוול סטריט במגמה שלילית והבוקר נרשמו גם במסחר באסיה ירידות שערים של בין 1% ל-2%.
בשעה זו מדד הפוטסי הבריטי יורד ב-0.86%, מדד הדאקס הגרמני יורד ב-1.42% ומדד הקאק הצרפתי יורד ב-1.45%. הבורסה בפורטוגל נופלת עתה ב-5%, וביוון נרשמות ירידות של 0.54%. הבורסה בווינה נחלשת עתה ב-3.50%, הבורסה במדריד יורדת ב-2.98% ומילאנו נחלשת ב-2.07%.