ההוצאות על שכר השרים ואבטחתם: 94 מיליון ש'
הדו"ח הכספי של הממשלה ל-2009 שהתפרסם היום, מלמד עוד כי התחייבות הממשלה לפנסיה תקציבית גדלה אשתקד ב-21.5 מיליארד שקל. הסכם השכר הקיבוצי הגדיל את הוצאות הממשלה על שכר שוטף בשלושה מיליארד שקל. ההכנסות ממסים ומדיבידנדים צנחו
הסכם השכר הקיבוצי שנחתם במשק בשנת 2008 הגדיל את הוצאות הממשלה על שכר שוטף בשנת 2009 בכ-3 מיליארד שקל, והן הסתכמו ב-49.7 מיליארד שקל. סכום של 94 מיליון שקל הוציאה המדינה בשנה שעברה למימון המשכורות והאבטחה של שרי הממשלה.
נתונים אלה מתבררים מהדו"חות הכספיים של ממשלת ישראל לשנת 2009 שמפרסם היום (ד') משרד האוצר. את הדו"חות, שנחתמו על ידי החשב הכללי שוקי אורן והחשבונאי הראשי באגף החשב הכללי, יוסי איצקוביץ, העביר שר האוצר יובל שטייניץ ליו"ר הכנסת ראובן ריבלין ולמבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס. פרסום הדו"חות נדחה השנה בחודש כדי שניתן יהיה לכלול בהם נתונים מבוקרים על ידי רואי חשבון חיצוניים של חלק ממשרדי הממשלה ושל מרבית החברות הממשלתיות.
מהדו"חות הכספיים מתברר עוד כי במהלך השנה שעברה גדלה ההתחייבות הממשלתית בגין הפנסיה התקציבית ב-21.5 מיליארד שקל. בסוף 2009 הסתכמה ההתחייבות בגין הפנסיה התקציבית של הממשלה לכלל העובדים הפעילים והגמלאים בשירות המדינה בסכום של כ- 451.3 מיליארד שקל. כ- 127 מיליארד שקל מסכום זה הם התחייבות לפנסיה של עובדי וגמלאי מערכת הביטחון.
סך ההכנסות ממסים קטנו בשנה שעברה (במונחים נומינליים) בכ-3.5 מיליארד שקל והסתכמו ב-195.5 מיליארד שקל. אולם מעיון מעט מעמיק יותר בדו"חות הכספיים של הממשלה ניתן להבין טוב יותר את ההשפעות של מדיניות המסים שהונהגה בשנה שעברה, תחילה על ידי הממשלה הקודמת ולאחר מכן על ידי הממשלה הנוכחית בהנהגת ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ.
גביית מס הכנסה משכירים קטנה בשנת 2009 בכ-4.7 מיליארד שקל, וגביית מס הכנסה מהסקטור העסקי הצטמצמה גם היא בסכום דומה. ירידה חדה זו בהכנסות ממס הכנסה נובעת ברובה מהמשבר הכלכלי, אולם גם מהמשך הרפורמה במס הכנסה, שהפחיתה את שיעורי המס ליחידים (שכירים ועצמאים) ולחברות. לעומת זאת, ההכנסות ממס ערך מוסף גדלו בשנת 2009 בכ- 2.8 מיליארד שקל, בעיקר הודות להעלאת שיעור המס ב- 1% שבוצה באמצע השנה שעברה.
המשבר הכלכלי בא לידי ביטוי גם בצניחה בגובה הדיבידנדים שקיבלה בשנה שעברה הממשלה מחברות שהיא מחזיקה בחלק ממניותיהן. בשנת 2009 קיבלה הממשלה דיבידנד של 55 מיליון שקל מבזק, לעומת 107 מיליון שקל בשנת 2008. מבנק לאומי לא התקבל בשנה שעבר כל דיבידנד, לעומת 200 מיליון שקל בשנת 2008.
ממשלת ישראל
צילום: אריאל ירוזולימסקי
מומלצים