הכנרת שלנו: מפעיל חוף חוקוק פונה מהמקום
פקחי איגוד ערים כנרת, מלווים במאבטחים, סגרו את שערי חוף חוקוק ומנעו מהמפעיל במקום לגבות תשלום בכניסה. לדבריהם, כל מפעיל שלא יסכים לפנות את החוף בסוף השנה במסגרת הסכם, יאלץ להתפנות כבר עכשיו והחוף יעבור לניהול האיגוד. מפעיל בחוף: אני אמור לממן ניקיון של נופשים?
מפעילי חוק חוקוק שבכנרת הגיעו היום (ה') לעבודה אך מצאו שערים סגורים. פקחי איגוד ערים כנרת, מלווים במאבטחים, הקדימו אותם ומנעו מהם להמשיך ולגבות תשלום בכניסה לחוף, במסגרת מבצע אכיפה מיוחד שמטרתו החזרת הכנרת לציבור.
איגוד הערים החל באחרונה לפנות בהדרגה את המפעילים הפרטיים שהחזיקו בחופים. באופן דומה פונו לפני פסח מפעילים מהחופים לבנון, כורסי וחלוקים. אנשי האיגוד פינו מהמקום גם מחסומים שמנעו גישה וחנייה סמוך לחוף. הסרת המחסומים איפשרה לנופשים להחנות בחינם את רכבם כמה עשרות מטרים מהכניסה, ולהיכנס ברגל ללא תשלום.
במסגרת הסכם מיוחד שגובש, הוצע למפעלים בחופים אחרים להמשיך ולנהל את החוף תחת פיקוח של האיגוד עד סוף השנה, ואז לעזוב את המקום ולהתמודד - אם ירצו - במכרז חדש. באיגוד אמרו שמפעילי חופים שלא חתמו על ההסכם יפונו מהמקום; היום הגיע תורו של המפעיל בחוף חוקוק.
החוק: תשלום אחיד לכלי רכב; הולכי רגל בחינם
לאחר שנים שבהם הופעלו חופי הכנרת על ידי זכיינים מורשים - וגם "חאפרים" בלתי חוקיים - חוקק בכנסת באפריל 2008 החוק להסדרת הטיפול בחופי הכנרת. במסגרת החוק הוקם איגוד הערים כנרת, שקיבל את האחריות להסדרת הבילוי בחופים.
האיגוד הוסמך לפרסם מכרזים לניהול החופים, לפקח על רמת התברואה ולדאוג שבחופים לא יגבו תשלום מהולכי רגל הנכנסים לחוף, ויגבו מכלי רכב תשלום אחיד שלא יעלה על 55 שקלים ליממה. "החוק קובע שלציבור מגיע יותר ממה שהוא מקבל. המטרה שלנו היא ליצור אחדות בחופים וכמובן להעלות את הרף", אמרו באיגוד.
כדי להתחיל ולממש את החזון שבחוק, פנו כאמור באיגוד ערים כנרת למפעילי החופים והציעו להם להתחייב שבתום עונת הרחצה יעבירו את האחריות על החוף לידי האיגוד, עד לבחירת מפעיל במכרז החדש. רק 14 מפעילי חופים שבאחריות האיגוד לא חתמו על ההסכם; המפעיל מחוקוק היה אחד מהם.
"האנשים שנמצאים היום בשטח מצויים בו ללא רשות ולכן הגענו לפנותם. חוקוק היא רק סנונית ראשונה אנחנו נפנה את כלל מפעילי החופים שלא יחתמו על ההסכם", אמרו באיגוד.
המפעיל: איך אני אמור לממן את הניקיון?
מפעילי חוף חוקוק זעמו; הם רואים את הדברים אחרת: "לא חתמנו על ההסכם מאחר שמדובר בהסכם דרקוני שלא יאפשר לנו להחזיק מעמד כלכלית - לא במטלות שהם מבקשים שנבצע על חשבוננו ולא בסכומים שהם מבקשים שנגבה. הם לא יכולים לבקש מצד אחד חופים עם רמת תברואה גבוהה - מסודרים, מטופחים ומאובטחים - ומצד שני להטיל עלינו גזרות. אם המדינה רוצה, שתממן היא את דרישותיהם", אמר זמיר גול, אחד ממפעילי החוף.
בהתייחסו לכך שבאיגוד מבקשים להבטיח שלא נגבים דמי כניסה עבור אדם המגיע ברגל, אמר גול: "גם משפחה שמגיעה ברגל, אפילו לחצי שעה, מייצרת אשפה והולכת לשירותים. אי אפשר לצפות מאיתנו שנממן את העלות שלה בעצמנו. התשלום בעבור השהייה בחוף הוא לא כדי שנתעשר אלא בכדי שנוכל להמשיך לתת שירות ולהחזיק מעמד".
באיגוד לא מתרשמים מההסברים. שר הפנים אמור לחתום בקרוב על החוק - שהוא חוק עזר עירוני - אך בינתיים הם ממשיכים במבצע. כל מי שלא חתם על ההסכם ולא הודיע שיתפנה בסוף השנה - יפונה מהשטח.
אלא שיש גם לא מעט ביקורת על הדרך בה נערך האיגוד להתמודד עם המצב החדש שהוא מייצר בשטח. בפסח, כשהאיגוד עצמו הפעיל כמה חופים סביב הכנרת, התקבלו דיווחים על פסולת רבה שהצטברה שטח, ועל לא מעט קטטות ואירועים אלימים.
באיגוד אמרו שעשו כמיטב יכולתם להתמודד עם הרי הפסולת, אך מאחר שהחופים היו פתוחים ונגישים ללא תשלום, ביקרו במקום המוני אנשים שהשאירו הרבה אשפה. מפעילי החופים הוותיקים טענו כי האיגוד לא ערוך להפעיל בעצמו את החופים, משום שאין לו את כוח האדם למשימה הזו.