סחר הוגן, אחרת זה לא פייר בכלל
" יש לנו עוני כחול לבן. בתקופה של 'צמיחה חסרת תקדים' בישראל על רקע המשבר העולמי, עבור מרבית התושבות והתושבים הצמיחה הזו היא אשליה. היא רלוונטית בעיקר עבור אותם בעלי הון ומאפשרת אותה השיטה הקפיטליסטית על גבו הרצוץ של האדם העובד מן השורה". קריאה לסדר ורשימת ההפגנות העתידיות לקראת יום הפועלים
ציון האחד במאי, יום הפועלים, חשוב היום יותר מאי פעם. השיטה הקפיטליסטית הגדישה את הסאה, והובילה למציאות של עבדות במדינות מתפתחות ולדפוסי אבטלה ועוני הנובעים מכך, במדינות מפותחות. הפתרון – אלטרנטיבה כלכלית. סחר הוגן.
יום הפועלים נדמה היום לרבים לא רלוונטי. אנו נמצאים שנים רבות אחרי העידן התעשייתי. רובנו עובדות ועובדים במתן שירות, בהיי-טק, בהוראה. אין סביבנו כמעט בתי חרושת. מיהו אם כך אותו פועל ומה הקשר שלנו אליו?
הגישה לאותם פועלות ופועלים היא זמינה מאוד. מספיק להעיף מבט בבגדינו, בכלי הבית שלנו, ברהיטינו. מישהו ייצר אותם. הפועלות נמצאות, אבל הרחק משדה הראייה שלנו, בחצר האחורית של העולם. נשים וגברים, ילדות וילדים, עובדים מספר רב של שעות בעבור שכר מגוחך, המהווה אחוז מזערי מהסכום בו מוצריהם נמכרים בקצה השני של הכדור.
"יש לנו מספיק בעיות על הראש", חלק ודאי יחשבו. "עניי עירי קודמים". חשבתם על כך שהייבוא המסיבי ממדינות מתפתחות הוא שגורם לגידול העצום של עניי עירנו? המוצרים הרבים שאנו מייבאים יוצרו בעבר כאן, ופרנסו בתי אב רבים. גם החברות הגדולות במשק הישראלי הבינו שאם הן רוצות להרוויח בגדול, אין להן מה לחפש בישראל, ומעתיקות את מפעליהן למדינות עניות. המעטים שמתעקשים להמשיך ולהתפרנס כאן, נאלצים להתמודד עם תחרות קשה מול היבואנים, מורידים את מחיריהם לרצפה ויוצאים נפסדים.
רק לפני כמאה שנה, יכול היה אדם להגיד במדויק מהיכן מגיעים החפצים והמצרכים שבהם הוא משתמש. את הכסא הכין הנגר הזה, את הקערה כייר האדם ההוא ואת הצעיף ארגה האישה ההיא. מבט בחפצים של עולמנו הנוכחי מדגיש את הניכור הקיים בין הצרכן ליצרן. גם אם ננסה להתחקות אחר מקור הדברים, הניסיון ככל הנראה ייכשל. אנו חיים בעולם שבו סחורות מועברות ממקום בעולם לקצהו השני. אפילו אם תביטו בספרי הילדים בעברית תוכלו להבחין שרבים מהם מיוצרים בסין.
השיטה הקפיטליסטית עובדת על פי עיקרון פשוט: לייצר מוצר בעלות הנמוכה ביותר האפשרית, ולמכור אותו תמורת המחיר הגבוה ביותר האפשרי. מי מרוויח? המתווכים הרבים ובהם בעלי ההון. מי מפסיד? הרוב המוחלט של אוכלוסיית העולם – היצרנים והצרכנים.
הדרך הזו, לפיה אנו חיים בצייתנות, היא לא גזירה משמים. חישבו לרגע על המצב הרצוי – היצרן יוכל להרוויח תמורה הוגנת לפועלו, והצרכן ישלם את אותו המחיר בדיוק. כך התנהלו הדברים שנים רבות עד בוא הקפיטליזם. הדרכים לעקוף אותו הן אמנם צנועות ולא מתנוססות על שלטי חוצות, אך הן קיימות.
אם תסתובבו בבירה מערב-אירופית כלשהי תבחינו בחנויות רבות הפועלות על פי שיטת סחר הוגן, לפיה המוצרים הנמכרים יוצרו בתנאי שכר הוגנים, בתנאי עבודה הוגנים, תוך פרסום ושיווק שקופים, תוך שימוש בחומרי גלם ידידותיים לסביבה ותוך תמחור הוגן. ממכירות המוצרים נהנות היצרניות/ים, שמרבית הרווחים מועברים ישירות אליהן.
אין בסחר הוגן פערי תיווך, אין בעלי הון ואין יצרניות/ים שקופות/ים. הפרימידה של סחר הוגן הפוכה מזו הקפיטליסטית, כשבקצה הרחב העליון נמצאות היצרניות, כשאלו שמסייעות להן בהקמת חנויות סחר הוגן למכירת מוצריהן, העמותות היוזמות חנויות אלה-כמו תנועת אחותי, והמוכרות – משתכרות לא ממכירת המוצרים ולא מרווחי היצרניות עצמן. בעולם, כך בישראל, מוצרי סחר הוגן רבים מיוצרים כדי לשקם את הפרנסה המקומית אותה הרס הקפיטליזם.
לנו אין צורך להרחיק ולייבא מוצרי סחר הוגן ממדינות מתפתחות. יש לנו עוני כחול לבן. בתקופה בה התקשורת מדווחת בגאווה על "צמיחה חסרת תקדים" בישראל על רקע המשבר העולמי, עבור מרבית התושבות והתושבים הצמיחה הזו היא אשליה. היא רלוונטית בעיקר עבור אותם בעלי הון ומאפשרת אותה השיטה הקפיטליסטית
על גבו הרצוץ של האדם העובד מן השורה.
הארגונים והעמותות העוסקים בסחר הוגן בישראל, "תנועת אחותי- שהקימה את חנויות 'אחותי – סחר הוגן', פעולה ירוקה, מען, סינדיאנת הגליל, קול האשה, ועוד רבים וטובים, מקדמים, בנוסף לעקרונות הסחר ההוגן, הזדמנות לאוכלוסיות המקומיות המוחלשות כלכלית, להתפרנס בכבוד.
צריכה הוגנת, מלבד שמירה על מצפון נקי, היא נקיטת צעד פעיל המחזיר את השליטה הכלכלית לידי התושבים. בישראל מגמת הסחר ההוגן עודה בחיתוליה, אולם פעילות מתמדת ומתרחבת על פי עקרונותיה עשויה להוביל למציאות נפלאה שבעלי ההון מתאמצים שנשכח את אפשרות קיומה. מציאות של שוויון, צדק וחירות – ערכי האחד במאי.
- יעל ללום היא מנהלת "אחותי-חנות סחר הוגן " ופעילה בתנועת "אחותי ".
- לקריאות נוספות לסדר לחצו כאן
.
רשימת אירועים האחד במאי:
-
קואליציית ה-1 במאי, המורכבת מעשרות ארגונים חברתיים, תקיים ביום שישי, ה-30 באפריל, את התהלוכה השנתית במתכונת ראשונה מסוגה: שלוש תהלוכות תצאנה מנקודות שונות בעיר, ותתאחדנה לתהלוכה מרכזית אל גן מאיר בו יתקיימו עצרת מרכזית, הפנינג ארגונים ומסיבה. האירוע מתקיים תחת הקריאה: "די להפרטות! די לפיטורים! די לאפליה! די לקיצוצים! מתאחדים במאבק על חברה שיוויונית וצודקת". יום ו', 30 באפריל. לחצו לקבלת פרטים על ההפגנות בתל אביב- יפו, בחיפה , בנצרת, בירושלים ו בבאר שבע.
-
ארגון העובדים "מען" יקיים צעדה של נהגי משאיות, מרצים לאומנות, פועלי מחצבות, עובדי קבלן ופועלות חקלאות –
למען עבודה מאורגנת.תל אביב, שבת, 1.5.2010, בשעה 10.30.
- תומכי הבלוק הטרנסג'נדרי הירוק למען חופש מגדרי יצעדו תחת הכותרת "מתאחדימות במאי",
במחאה על האפליה החמורה ממנה סובלים עובדות ועובדים טרנסג'נדרים ואנשים שונים מגדרית. יום שישי 30/4 החל מ-13:30 מצ'רלס קלור ועד גן מאיר בתל-אביב.