שתף קטע נבחר

 

מומחית ישראלית להלם קרב ב-100 המשפיעים

פרופ' עדנה פואה, פסיכולוגית קלינית שפיתחה שיטה לטיפול בהלם קרב לאחר האינתיפאדה השנייה, נכללה ברשימה היוקרתית של המגזין "טיים". "היו אנשים שלא תפקדו 30 שנה, ובתוך חודשיים חזרו לתפקד נפלא", סיפרה ל-ynet

הפוליטיקאים הישראלים נפקדו השנה מרשימת 100 האישים המשפיעים של המגזין "טיים" - אולם האקדמיה דווקא הביאה כבוד: פרופ' עדנה פואה, פסיכולוגית קלינית ישראלית, מככבת ברשימה בתחום הפסיכולוגיה בעקבות שיטה ייחודית לטיפול בהלם קרב שפיתחה עם פרוץ האינתיפאדה השנייה.

 

"האמת, נפגעתי", אמרה פרופ' פואה בשיחה עם ynet, לאחר שבארץ דווח כי אין אף נציג ישראלי ברשימה השנתית. ההישג של פואה מרשים במיוחד בהתחשב בעובדה שהיא הנציגה השנייה מתחום הפסיכולוגיה שנכנסה אי פעם לרשימה. "אני מבינה שבדרך כלל נבחרים פוליטיקאים ואנשי צבא ותרבות, אבל אני השנייה מהתחום ברשימה", הסבירה.

 

פואה, מרצה באוניברסיטת פנסילבניה, היא בוגרת אוניברסיטת בר-אילן שפיתחה את הקריירה שלה מעבר לים. אבל את תחום מומחיותה - טיפול בנפגעי הלם קרב ממלחמות ופיגועי טרור, היא שכללה לכלל שיטה דווקא בארץ, כשהגיעה לביקור מולדת עם בעלה בשנת 2000. חמישה ימים לאחר נחיתתה פרצה האינתיפאדה השנייה, ופרופ' פואה החלה להתמקד בטיפול בנפגעי כאב נפשי שלאחר חוויה טראומטית (PTSD).

 

השיטה שפיתחה במהלך האינתיפאדה קרויה prolonged exposure, הקשורה בזיהוי מחשבות ומצבים שמעוררים את הפחד והסבל שבעקבותיהם. הטיפול כולל השבת זיכרונות הקשורים לטראומה, ובעקבותיהם חשיפה למקומות ונסיבות שאמורים לסייע בהקלת הסימפטומים של האירוע הקשה.

 

טיפול קצר - אחוזי הצלחה גבוהים

בנימוקי המגזין לשיבוצה של פרופ' פואה ברשימה היוקרתית נטען כי "הצבא האמריקני, שאינו מתלהב בקלות, אימץ את PE", בהתייחס לשיטה שפיתחה המומחית הישראלית. בארצות הברית מטופלים בעיקר יוצאי מלחמת ויטנאם, וכ-300 אלף יוצאי המלחמות בעיראק ובאפגניסטן.

 

השיטה שפיתחה פואה זוכה להצלחה גדולה בארץ ובארצות הברית, והיא מחלקת את זמנה בין שתי המדינות. "בארץ אני עובדת עם הצבא ומשרד הבטחון, ומלמדת פסיכותרפיסטים איך לטפל ביוצאי הצבא שלנו. אני עושה מחקרים בארץ, עובדת עם אוניברסיטאות תל אביב וירושלים, ומקיימת סדנאות פעמיים-שלוש בשנה. יש כבר מאות אנשים שעובדים על פי שיטת הטיפול שלי בארץ", היא מספרת. 

 

"מדובר בטיפול קצר מועד שהוכח כיעיל", מסבירה פרופ' פואה, "זהו טיפול בן 8 עד 15 פגישות שזוכה להצלחה של 80-85 אחוזים. המטופלים הם חיילים ממלחמת יום כיפור, מלחמת לבנון הראשונה ונפגעי טרור. היו אנשים שלא תפקדו במשך 30 שנה ותוך חודשיים שלושה חוזרים לתפקד נפלא". 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גאווה ישראלית. פרופ' עדנה פואה
נציגה ב-100
שער המגזין
מומלצים